and6412 pisze:
Wytłumaczcie mi, co za różnica, jakiej firmy jest filtr, jeszcze filtr oleju moge od biedy zrozumiec, ale filtr powietrza?? Przecież filtr to filtr, żadna filozofia, żaden nie przepuszcza paprochów.
Niektóre przepuszczają wszystko. Załóż jakieś g...no i pojedź szutrówką za innym autem - zobaczysz co to znaczy dobry filtr powietrza. Samochody przygotowywane do wypraw (np. pustynnych) przede wszystkim mają modyfikowany układ dolotowy powietrza, pobór montowany jest wysoko pod krawędzią dachu i to nie dlatego, że na Saharze spodziewać się można głębokich brodów, tylko po to aby nie "oddychać" pyłem.
Pan Karbowniczek z Tapicerskiej opowiadał historię taryfiarza i jego 124D który, jak to taryfiarz, postanowił przyoszczędzić 20zeta na filtrze i kupil jakąś włoską podróbę. Pojeździł w weekend po szutrówkach i w poniedziałek był w serwisie z zatartym silnikiem. Filtr powietrza był czyściutki, za to zza filtra piach można było łopatą wybierać. Ale 20zeta zaoszczędził.
Wracając do tematu:
ad1. - do silnika leję Mobil mineralny, póki co jest OK, na pewno są lepsze; wszystko co potrzebujesz dostaniesz na Odolańskiej - płyny także wraz z poradą (darmową)
ad2. - Hengst lub Mann
ad3. - Lempforder
wszystko w/w dostaniesz w w/w sklepie
Unikaj tanich podróbek - uwierz mi, że nie stać Cię na nie, a części dobre do MB są nieprzyzwoicie tanie w stosunku do ich jakości.