MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 21, 2025 3:59 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

O, coś dla mnie!

A wyobraź sobie sytuację odwrotną:
zajeżdżasz pod swój chojeński dom, a tam na ziemi leży jak długa polska babina w chuście na głowie, obok leży rower marki ukraina i kartofli się potoczyli na około, że aż strach człowieka ogarnia.
A szkop jakiś, enerdowski rolnik pewnie w RENAULT 19, taki z tych co pod Chojnę w nocy przyjeżdżają naszych słowiańskich prostytutek poużywać pakuje się do auta i nic tylko próbuje nawiać!
Nie przyszło by ci do głowy to samo, co ludziom, którzy za tobą krzyczeli?

Wika pisze:
Dobrze,że nie zabiła się na tym rowerze i dobrze że mogła mówić i potwierdziła jak było , bo w innym przypadku zostałbym chyba zlinczowany .
Z drugiej strony przywykłem już do tego. Sytuacja miała bowiem miejsce w Niemczech a ja jestem Polakiem , auto na polskich blachach itd.
Normalka .

P.S. Tej pani celowo nie pomogłem wstać .
Nie chciałem zostać posądzony o kradzież portfela albo bułek ...

65 lat po wojnie, 20 lat wolności, 5 lat w UE a ty ciągle masz jakieś kompleksy. Ja normalnie w Aldim pakuję konserwy po kieszeniach, a jak któren wyskoczy z jakimś SZTOP i HALT, to śmieję im się prosto w twarz. <br>Dodano po 6 minutach.:<br> A 12%-owa górka jest rewelacyjna. Tam na dole dzidek spalił BMW.
Trzeba mieć nieźle zryty beret, żeby się tam pchać w taki śnieg. Wczoraj w radiu się zastanawiali, czy ten z okulara nie podłożył się specjalnie.

Tytuł:
wiarus senior

. <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
(me: how) pisze:
O, coś dla mnie!

A wyobraź sobie sytuację odwrotną:
zajeżdżasz pod swój chojeński dom, a tam na ziemi leży jak długa polska babina w chuście na głowie, obok leży rower marki ukraina i kartofli się potoczyli na około, że aż strach człowieka ogarnia.
A szkop jakiś, enerdowski rolnik pewnie w RENAULT 19, taki z tych co pod Chojnę w nocy przyjeżdżają naszych słowiańskich prostytutek poużywać pakuje się do auta i nic tylko próbuje nawiać!
Nie przyszło by ci do głowy to samo, co ludziom, którzy za tobą krzyczeli?

Wika pisze:
Dobrze,że nie zabiła się na tym rowerze i dobrze że mogła mówić i potwierdziła jak było , bo w innym przypadku zostałbym chyba zlinczowany .
Z drugiej strony przywykłem już do tego. Sytuacja miała bowiem miejsce w Niemczech a ja jestem Polakiem , auto na polskich blachach itd.
Normalka .

P.S. Tej pani celowo nie pomogłem wstać .
Nie chciałem zostać posądzony o kradzież portfela albo bułek ...

65 lat po wojnie, 20 lat wolności, 5 lat w UE a ty ciągle masz jakieś kompleksy. Ja normalnie w Aldim pakuję konserwy po kieszeniach, a jak któren wyskoczy z jakimś SZTOP i HALT, to śmieję im się prosto w twarz. <br>Dodano po 6 minutach.:<br> A 12%-owa górka jest rewelacyjna. Tam na dole dzidek spalił BMW.
Trzeba mieć nieźle zryty beret, żeby się tam pchać w taki śnieg. Wczoraj w radiu się zastanawiali, czy ten z okulara nie podłożył się specjalnie.

65 lat po wojnie to zbyt mało żeby zapomnieć bestialskie czyny Niemców , żeby zapomnieć mordy i okrucieństwa popełnione na narodzie polskim . Uważam ,że jak będzie 165 lat po wojnie a nawet 1165 lat , to ciągle powinniśmy pamiętać o tej bolesnej lekcji historii i robić wszystko aby nie doszło do powtórki .
Można się śmiać ale historia lubi się niestety powtarzać a każda kolejna wojna ma jeszcze straszniejsze oblicze.
Wyciągajmy wnioski z historii.

20 lat wolności to stanowczo zbyt mało na ocenę ,chociaż można już trochę powiedzieć ,że coraz mniej mamy jako kraj własnych banków , fabryk , własnych marek itd. Żal ...

5 lat w UE - nie byłem i nie jestem zwolennikiem Polski w UE .
Widzę więcej wad niż zalet przystąpienia Polski do UE, więc to dla mnie żaden argument , nie wiem o co ci chodzi .

Nie mam naprawdę żadnych kompleksów .
Rozumiem ,że mogliby za mną właśnie krzyczeć jakbym pakował w aldim konserwy do kieszeni ale jeśli nie widzieli tej sytuacji , to niech wstrzymają się z osądem .
Oprócz mojego auta , stały też tam inne auta i to bliżej , na przeciwległym pasie , no ale to moje miało polskie tablice ,więc...
Taki niby mały szczegół ale wiele znaczy ...
Niektórzy to rozumieją a niektórzy nie .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Wika pisze:
65 lat po wojnie to zbyt mało żeby zapomnieć bestialskie czyny Niemców , żeby zapomnieć mordy i okrucieństwa popełnione na narodzie polskim . Uważam ,że jak będzie 165 lat po wojnie a nawet 1165 lat , to ciągle powinniśmy pamiętać o tej bolesnej lekcji historii i robić wszystko aby nie doszło do powtórki .
Można się śmiać ale historia lubi się niestety powtarzać a każda kolejna wojna ma jeszcze straszniejsze oblicze.
Wyciągajmy wnioski z historii.

Dokładnie tak jak piszesz. Należy wyciągać wnioski z historii i takim właśnie wnioskiem z historii jest Unia Europejska - i bardzo dobrze.

Wika pisze:
20 lat wolności to stanowczo zbyt mało na ocenę ,chociaż można już trochę powiedzieć ,że coraz mniej mamy jako kraj własnych banków , fabryk , własnych marek itd. Żal ...

Masz jakiś kontakt z fabrykami? Bo ja się trochę kręcę po fabrykach i widzę coraz więcej polskich. Coraz więcej małych biznesików produkcyjnych dzięki dopłatom z UE robi się całkiem pokaźnymi fabrykami. Przypominam dla porządku, dopłatami na które zrzuca nam się między innymi niemiecki podatnik. Trochę Wika mnie wkurzają takie populistyczne brednie, że coraz mniej jest polski w polsce. Brednie i tyle.

Wika pisze:
5 lat w UE - nie byłem i nie jestem zwolennikiem Polski w UE .
Widzę więcej wad niż zalet przystąpienia Polski do UE, więc to dla mnie żaden argument , nie wiem o co ci chodzi .

Ja widzę zdecydowanie więcej zalet. Chociażby dlatego, że mamy do dyspozycji rynek całej prawie Europy. Mój wuj prowadzi duże gospodarstwo rolne i hodowlę gęsi. Po wejściu do Unii wszystkie jego gęsi zżerają Niemcy (15 tysięcy sztuk co 8 tygodni) i dzięki kasie z Unii zezłomował Ursusa C360 i kupił sobie ciągnik Lamborgini. W branży meblowej Polska jest potęgą w EU. Co 3 dupa w EU jest sadzana na polskim meblu. To takie przykłady na szybko.

Wika pisze:
Nie mam naprawdę żadnych kompleksów .

Oj chyba masz :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Worek, moim zdaniem tylko w czesci masz tu racje. Jakie interesiki wykluwaja sie by stac sie polskimi i tylko polskimi fabrykami? Jesli mowimy o malej skali, to wszystkich bez wyjątku dobija ZUS i fiskus, wiec bardzo czesto nie maja sily sie od dna odbic. Duze fabryki? Kiedys byl Swidnik, FSM, byly stocznie, kopalnie i wiele wiele innych, ktore stanowily o kapitale kraju. Dzisiaj byle Wedel jest juz w obcych lapach a nasi tam tylko sprzataja za marna pensje.. Gornikom sie wmowilo, ze kopalnie sa nierentowne, stoczniowcow tez pogoniono do domu, zeby oddac stocznie. Niemieckiemu czy innemu wlascicielowi w koncu bedzie sie oplacac otworzyc je ponownie.. Jedynie polska miedz jeszcze broni sie ostatkiem sil, choc tez nie wiem jak to z bliska wyglada. Tak wiec Wika ma sporo racji w tym co pisze.
Europa nie poszerza sie po to, zeby nowi czlonkowie sie bogacili tylko po to, zeby ich doic i stworzyc nowe rynki zbytu i taniej produkcji.
Piszesz o doplatach, a ja spotkalem sie juz z przyznawaniem doplat za grube lapowki.. Jesli tak ma byc, to na cholere placic VAT w towarach i uslugach, w imie czego?
Oczywiscie jest pelno udogodnien wynikajacych z naszego czlonkowstwa, lecz nie popadajmy w hurra-optymizm. Rypią i dymaja nas na kazdym kroku, a my sie cieszymy jak ten polski wojak w Iraku, ze zarobi moze na stare mieszkanie.. Ciekawe co ci dzisiejsi optymisci powiedza, jak za 2 lata niemcy i inne znacznie bogatsze od nas nacje zaczna zgodnie z unijnym prawem wykupowac czy wrecz odbierac za grosze polskie kamienice i ziemie.. Zatesknimy wtedy pewnie za polskim krajem Polska.

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Borys - z moderatorskiego obowiązku proszę Cię abyś nie używał wulgaryzmów.
Jak forumowicz powiem Ci tak. W stocznie władowaliśmy kompletnie bez sensu w latach 2005-2007 4 mld PLN. Psu w dupę. Nie dlatego, że nie potrafimy budować statków tylko dlatego, że w tych gównianych firmach rządzą związki zawodowe. Jedyny pomysł jaki mieliśmy to budować sztampę. Wszystkie europejskie stocznie przestawiły się na specjalistyczne statki. Sztampę budują chinole i koreańce. FSM to teraz fiat i jak gadam z ludźmi tam pracującymi to są zadowoleni. Nie pierdziel głupot, że Polacy tylko w tych fabrykach sprzątają bo to już jest zwyczajna nieprawda. We wszystkich fabrykach w innym niż polski kapitał polacy są cenionymi managerami, którzy zarabiają 5 cyferek co miesiąc. Górnikom nikt nie wmawiał, że kopalnie są nierentowne bo często takie kurde właśnie są. Od 2000 roku w Polsce zamknięto 10 kopalń. 8 częściowo. Nie jesteśmy już samotną wyspą w morzu komunizmu. W połowie lat 90 miałem kontakt z szefem pewnej elektrociepłowni. Powiedział mi, że tona węgla z RPA już u niego na placu jest prawie dwa razy tańsza niż tona na placu w kopalni, w której kupuje. Mamy bardzo drogie w eksploatacji kopalnie bo mamy węgiel na dużej głębokości. Jasne kupujmy 2x droższy węgiel u nas ale nie marudźmy, że mamy drogi prąd. Mamy drogi prąd więc huty mają drogi produkt. Tak działa ten łańcuch więc pierniczenie o obronie miejsc pracy do mnie nie trafia. Za drogim surowcem idzie drogi produkt końcowy. Budujemy gazoport. Rozmawiałem z szefem zakupów Azotów Puławy, który mi entuzjazm z gazoportu wybił ze łba szybkim ruchem. W gazoprocie jednostka miary gazu ma kosztować 400USD on od ruskich kupuje gaz za 300USD. Debil, który go zmusi na zakup gazu od arabów położy mu przedsiębiorstwo. Idąc dalej europa nas doi dofinansowując nasze pomysły - tutaj brak mi ciągu logicznego.
Wniosek - jak się na czymś nie znamy - nie słuchajmy polityków bo to właśnie na naszej niewiedzy żerują takie hieny jak jak Samoobrona, LPR czy inny PiS. Politycy, którzy nie mają pojęcia jak to działa wkładają nam do głowy nacjonalistyczne bzdury. Moja żona pracuje w skandynawskiej korporacji. Jej szefowa jest managerem w strukturach globalnych i co? Jest polką i rządni Niemcami, Duńczykami, Meksykanami i Chinolami. Teraz liczą się kompetencje a nie narodowość. Będziemy wyedukowanym narodem wygramy. Będziemy tylko potrafili machać łopatą i miotłą to przegramy. Szlus.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kolego, z calym ogromnym szacunkiem do Ciebie, nadal jestem zmuszony z Toba polemizowac. Nie chce znowu uderzac w skrajnosci, bo w kazdym systemie ludzie popelniaja bledy i mozna je je wyforowac do glownych argumentow przeciwko.
Wiem tyle, ze pensja polskiego pracownika koncernu jest niczym w porownaniu do dochodow tej firmy. Nie urzeka mnie historia dobrze zarabiajacej sprzataczki czy kierownika produkcji w takim prosperujacym FSM, skoro dochody firmy ida poza granice naszego kraju. Co z tego, ze w takiej Energia Pro pracuja polscy managerowie, inzynierowie i pracownicy fizyczni, skoro placimy za ten niby tani prad francuzom? Co z tego ze w Careffourze kupimy taniej marchewke niz na targowisku czy prywatnym warzywniaku? Czy polski inzynier jest dobrym inzynierem tylko w zagranicznym zakladzie, ktory produkuje sztampowe statki, pieluchy i czekolade?
Przykladow sa setki i to o nich wlasnie kolega Wika jak mniemam pisal, a od tego rozpoczela sie cala Offtopowa dyskusja.
Bogaca sie jednostki, reszta cierpi biede w biednym kraju.

Co do wulgaryzmow, przepraszam staram sie powstrzymywac, ale moja chamska i prostacka natura czasem bierze gore jak sie czyms ekscytuje.
Postaram sie mniej uzywac sformulowan w stylu:
Borys pisze:
Rypią i dymaja nas na kazdym kroku

jak i
Worek pisze:
Psu w dupę

,czy też
Worek pisze:
tych gównianych firmach

Wstydze sie, przepraszam, wiecej nie bede.
Pozdrawiam! :)

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Borys - postaraj się pomyśleć inaczej. Masz pomysł na biznes. Otwierasz fabrykę amortyzatorów. Pokazujesz swój produkt fabrykom samochodów. Fabryki mówią ok - kupujemy. Co jest dla ciebie ważne? Orzełek w koronie? Wrona? Dwugłowy Orzeł Rosji? Gówno prawda. Ważny jest dla Ciebie ten biznes. Zaryzykowałeś swoje pieniądze. Czasem kasę na którą pracowały pokolenia w Twojej rodzinie. Starasz się aby ten biznes robił kasę. Gadanie o tym, że fabryka francuza w polsce, niemca w polsce, daje kase francuzowi we francji i niemcowi w niemczech to znaczy, że co? Ktoś kogoś wyzyskał?
Onanizm polityczny i tyle. Zyski firmy są zawsze procentem od ryzyka. Pracownicy mają swoje umowy o pracę. Za to co robią dostają kasiurę i koniec - taka jest umowa. Jak firma przynosi straty to co? Pracownicy się do tego dołożą? Gówno! To jest właśnie komunistyczne myślenie, na którym żerują hieny typu PiS.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tekst usunięty.

Ostatnio zmieniony sob sty 09, 2010 9:34 pm przez ROBHEN, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Worek pisze:
Gadanie o tym, że fabryka francuza w polsce, niemca w polsce, daje kase francuzowi we francji i niemcowi w niemczech to znaczy, że co? Ktoś kogoś wyzyskał?

Zyczylbym sobie tez tyle nowo powstalych czy tez przejetych z majatku narodowego polskich fabryk we francji i niemczech, ktore daja kase polakowi, ktory wyda ja w polsce, a na ktorego zapracuja za poldarmo pracowite male raczki francuskie i niemieckie...
Czy ktos wyzyskal? Tak, placac 80% tego co zarobie w roznych podatkach i akcyzach, patrzac na brak sluzby zdrowia, brak panstwa za ktore kiedys nasi dziadkowie z karabinem walczyli, to czuje sie wyzyskiwany..

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Praca u pracodawcy prywatnego, który jeszcze do tego nie jest Polakiem? Zgroza!
Zły francuski/niemiecki kapitalista wykorzystuje biednych polskich pracowników o małych rączkach?
Praca u prywatnego jest wyzyskiem?
Koledzy - toż to komunizm, który całe szczęście już się skończył. Komuś nie podoba się praca u francuza czy innego niemca niech nie pracuje. Niech sobie poszuka pracy u polaka. Jak nikt nie będzie chciał w naszym miodem i mlekiem płynącym kraju tyrać dla teutońskich najeźców to może taki niemiec czy francuz sobie z naszego pięknego kraju pójdzie. Niech inwestuje swoje obsrane pieniądze gdzie indziej szmaciarz jeden.

ROBHEN - kto zmusza? Daj mi jakiś namiar na niego. Poproszę go, żeby pozmuszał też jedną fabrykę w moim imieniu.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nieźle pojechał ten temat. Jesteśmy dziwnym narodem bez dwóch zdań. Moim zdaniem jeśli ktokolwiek cokolwiek oddał jakimkolwiek "obcym" to nie był to kto inny jak właśnie Polak! Sami jesteśmy sobie winni.
Szkoda, że nikt jeszcze nie pisze, że małe polskie (zdradzieckie zapewne) rączki sprawiają, że takie potęgi jak Wielka Brytania rosną w siłę. Naprawdę z politowaniem czyta się takie rzeczy. Nie chcę jechać równie demagogicznym populizmem ale Czesi oddali Skodę Niemcom i są siłą napędową całego koncernu a wg. mnie najlepszym przykładem polskiej gospodarności są PKP - podzieliły się na kilkadziesiąt spółek i burdel jest niemiłosierny.

Borys pisze:
brak panstwa za ktore kiedys nasi dziadkowie z karabinem walczyli, to czuje sie wyzyskiwany..

To weź karabin i walcz vide zrób z tym porządek. Szczerze będę kibicował i dorzucę się do amunicji.

Każda władza żyć przeszkadza.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A ja tu dzielnie, biedny żuczek, wydzieram Szwajcarom Franki i pompuje w nasza ukochana ojczyznę!

ps. kopalnie zdaje sie nie sa jeszcze sprywatyzowane (?) - wiec skoro wegiel to taki swietny biznes, ze kolejki sie ustawiaja i nie nadarzaja z produkcja, a mimo to przynosza straty (trzeba do nich doplacac) to to jest najlepszy dowod na to, ze panstwowe przedsiebiorstwa trzeba jak najszybciej oddac w prywatne rece!!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Komunizm to dzisiaj slowo politycznie zakazane, czesto w potocznym jezyku zastępujace Socjalizm, prawnie na jednej polce z nazizmem i faszyzmem.. Tak czy inaczej dzisiaj prawo i obyczaj nakazuje sie go brzydzic i wyszydzac, a przede wszystkim nie uzywac.
Teutonski najezdzca wybudowal w Srodzie Slaskiej fabryke ceramiki budowlanej, ktora prosperuje lepiej, gorzej, przewaznie lepiej, wrecz bardzo dobrze. Zatrudnia wielu pracownikow z Polski, sa dobra rynkowa marka.. Czy z tego rosnie dobrobyt kraju polskiego? Z tych kilku pensji, byc moze nawet przyzwoitych?
Dawne cementownie Górażdże, znane przeciez w kraju tez juz dzisiaj maja bardzo malo slowianska nazwe, ze niektorym ciezko to wymowic. Zaklad prosperuje dalej, tak jak kiedys, zbyt na budowlanke jest ogromny, wiec nowy zachodni wlasciciel tylko zyskal odkupujac za grosze sprywatyzowane udzialy.. Zatrudnia polakow i znowu inzynierow, fizycznych, sprzataczki.. Czy na tym mamy budowac dobrobyt kraju?
Czy do diabla nie moze to byc polska fabryka, z polskim wypracowanym uczciwie kapitalem, z polska nazwa w tytule? Czy to jest wtedy taki straszny komunizm???
Swoja droga w XIXw byl tez szalejacy kapitalizm i z tego dobrobytu ludzie wyszli na ulice...

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Pamiętaj o tym, że ten fabrykant od płytek płaci pensje ludziom tam zatrudnionym i płaci w Polsce podatki - tak federalne jak i lokalne. Z tego gmina może Ci wybudować drogę, przedszkole, kupić kolejny wóz strażacki. Ludzie biorą co miesiąc kasiure i ją w okolicy wydają więc koleś w sklepie, szewc, zegarmistrz i inni się cieszą. Pewnie jakby się zwinął byłby to pewien problem w okolicy.
Ja nie wiem za ile kupili cementownie ale pewnie jak ją Rząd prywatyzował to żaden Polak nie był zainteresowany jej zakupem.
Są w Polsce Polacy, którzy kupują prywatyzowane przedsiębiorstwa. A w ofertach publicznych jest ich tysiące na raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Lepiej żeby ten zaparzany fabrykant zwinął to fabrykę i przeniósł na Słowację albo do Rumunii. No bo poco ona nam, skoro nic z niej nie mamy?
A ludzie będą sobie na zasiłkach siedzieć i swobodnie narzekać, ze im się należy i ze "oni" maja im dać. Gmina będzie dziury w drodze latała żwirem a chodniki przecież nikomu nie są potrzebne. I będzie po staremu - swojsko jakoś tak... ;)

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00