MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 12:47 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
postmistrz
Awatar użytkownika

Dobry wieczór Koledzy!

Na wstępie wyjaśnię, dlaczego piszę do Was w hyde parku, a nie w sugestiach i opiniach o forum. Otóż chciałbym w pierwszej kolejności podzielić się z Wami pewnym spostrzeżeniem, a dopiero w drugiej kolejności mam w związku z tym pewną sugestię. No bo przecież nie napiszę, że hyde park odwiedzają wszyscy, a sugestie tylko nadgorliwi i nieliczni.

Dziś około godz. 18tej wlazłem do naszej forumowej giełdy.
W dziale SPRZEDAM wisiało ogłoszenie zupełnie nowego kolegi dot. sprzedaży drobnych części do W123. Dodam, że części nie były jakieś megaatrakcyjne, ale już ceny bardzo symboliczne.
Sprzedający ogłaszał około 10 pozycji i zaznaczył, że przy większej ilości proponuje rabat. Jako pierwszy zgłosił się z zamiarem kupna wszystkiego hurtem kol. WASYL. Bardzo szanuję sprzedających, którzy uwzględniają kolejność zgłoszeń, chociaż czasem bardzo trudno to ustalić i zweryfikować, bo niektórzy używają wyłącznie PW.
Po WASYLU o szczegółowe zdjęcia poprosił jeszcze jeden z kolegów, a ja uznałem, że skoro WASYL domaga się obiecanego rabatu, mogę jeszcze zgłosić swój zamiar kupna jednej z pozycji, ponieważ takiego rabatu nie chcę i wyraźnie to zaznaczyłem.
W charakterystyczny dla siebie sposób napisałem, że jeśli WASYL jeszcze wszystkiego nie zamiótł i nie zdążył wrzucić już tego na allegro, to interesuje mnie jeden drobiazg.
W tym momencie ogłoszeniodawca miał trzy oferty i jasny ogląd sytuacji, czyli jak sądzę to o co mu chodziło, kiedy rejestrował się na forum.

Jakież było moje zdziwenie, kiedy odświeżając po krótkim czasie stronę zobaczyłem zmoderowany swój post i wywaloną uwagę o wystawieniu części na allegro. Jeśli uwaga była zbyt kąśliwa, okej, ale moderując wypadałoby pozostawić ślad w postaci wpisu moderatora i ewentualnej uwagi, co było jej powodem.

Dawno mnie tak nikt nie zdrzaźnił, dlatego pozwoliłem sobie użyć PW w celu kontaktu z WASYLEM. W odpowiedzi przeczytałem, że moderator ma zawsze rację i że część, która mnie zainteresowała, mogę kupić od WASYLA za 40 zł (w ogłoszniu kosztowała 20 zł).

Później było już co raz śmieszniej. WASYL znalazł mnie na GG i zaproponował, że odpali mi ten drobiazg za friko, ale żebym nie robił dymu na forum.

WASYL to bardzo fajny gość. Zwłaszcza przez telefon, bo na forum nigdy nie mogłem się z nim dogadać. W kolejce w tym konkretnie ogłoszeniu był pierwszy i to jest bezdyskusyjne. Ale uważam, że co najmniej niemoralnym jest wykorzystywanie funkcji moda do swojej, nie zawaham się użyć tego słowa zawodowej działalności.
Uważam, że moderując mój post, a później wywalając całe ogłoszenie w kosmos kolega pozbawił ogłoszeniodawcę możliwości swobodnego wyboru, komu i za ile chce chce sprzedać części.

Długo się zastanawiałem, czy pisać ten tekst, ale nie chodzi mi o ten nieszczęsny elektromagnes do rozrusznika, który akurat był mi potrzebny ale o zasady i sytuację, która trwa od jakiegoś czasu.
Najprościej mówiąc moderatorem w giełdzie jest kolega, który skupuje i sprzedaje części z zyskiem. Chwała przedsiębiorczym, kolegów dorabiających sobie w giełdzie jest kilku, sam kilkukrotnie byłem klientem WASYLA i dopóki działa to na korzyść forumowiczów, którzy mają dostęp do dobrych ofert to jest to okej. Ale w tym przypadku jest chyba coś nie halo, bo mamy pośrednika z uprawnieniami moderatora.

Obrazek

Ostatnio zmieniony wt gru 08, 2009 9:26 am przez _me: how_, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop

Mam nadzieję, że Ty będziesz miał większy posłuch, bo jak wyśmiałem tą nominację i jeszcze kilka rzeczy, w których maczał palce kolega Wasyl vel MBGrabarz (to taka moja ksywka dla Wasyla wśród znajomych), to zostałem lekko zmieszany z błotem...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

..zle sie dzieje..

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Czasem miałem wrażenie, że to forum jest do wzajemnego drapania się po plecach, a nie do wzajemnego żerowania.

Tytuł:
swój chłop

WASYL pisze:
halo!!!! jesteś śmieszny kolego. byłem pierwszy to raz, dwa że dogadałem się co do ceny ze sprzedającym mejlowo i nie jest to 50% taniej, 3 to że jesteś ............. no i tematy które zakończyły się sprzedażą itp. wywalam do śmietnika, bo tak ma być.

Polot godny moderatora.

Co do sedna sprawy. Powierzanie moderacji Wasylowi działu "Giełda", to jak umożliwienie jego allegro'wej konkurencji, kasowania jego aukcji. Zwykła patologia.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 9309000
WASYL pisze:
halo!!!! jesteś śmieszny kolego. byłem pierwszy to raz, dwa że dogadałem się co do ceny ze sprzedającym mejlowo i nie jest to 50% taniej, 3 to że jesteś ............. no i tematy które zakończyły się sprzedażą itp. wywalam do śmietnika, bo tak ma być.

tak to zawsze jest, że staram się być obiektywny i wysłuchać argumentów dwóch stron sporu, ale po Twojej wypowiedzi utwierdziłem się w przekonaniu że me:how ma rację pisząc nie bezpośrednio o nadużyciu przez Ciebie władzy

jakby to napisał Leopold:
Pozdrawia zniesmaczony Bilek

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam to ja może dla ostudzenia rozgrzanej atmosfery opowiem stary dowcip, chociaż nie jest on bez związku.... "mrówka zabiła słonia i stanęła przed sądem. Sąd się pyta- dlaczego mrówka zabiła słonia. Mrówka na to zaczęła bić się w piersi jak Tarzan i mówi... takie jest prawo buszu". Tak można by przedstawić (na wesoło) cytowaną już parokrotnie wypowiedż kolegi WASYLA. A tak poważniej to będąc zmorzony chorobą leżałem dziś cały dzień z laptopem przed sobą i śledziłem na bieżąco forum. Ogłoszenie o którym mowa zauważyłem w tej samej minucie w której się ukazało. Ceny w nim proponowane były naprawdę symboliczne i od razu czułem że "bedzie bitwa" więc postanowiłem nie brać w niej udziału. Przeczucie mnie nie myliło bo wiadomo że każdy chce kupić tanio. Ale najbardziej "urzekł" mnie kolega który "wbił się między" i wyraził swoje ewentualne zainteresowanie kompletem kołpaków pod warunkiem że zostaną mu przesłane "ich zdjęcia o lepszej rozdzielczości". Jeśli ktoś nie rozumie co w tym dziwnego to podpowiem że komplet 4 metalowych oryginalnych kołpaków do W 115-123 miał kosztować 20 zł (czyli 5 zł. sztuka!!!). Kiedyś już sugerowałem by do działu giełda oprócz kupie, sprzedam, zamienie, oddam dodać rubrykę "przyjmę za dopłatą" bo jeśli koledzy nawet (prawie) za darmo mają takie wymagania to na pewno miała by wzięcie. A co do wypowiedzi kolegi WASYLA "tematy które zakończyły się sprzedażą itp. wywalam do śmietnika, bo tak ma być." to każdy który przegląda rubryke giełda wie że ni jak to się nie ma do prawdy bo jest tam bardzo wiele ogłoszeń które zostały sfinalizowane i w końcowym poście powiadomił o tym autor ogłoszenia i pomimo to nie są usunięte. Ale "mrówka zabiła......" a koniec dowcipu już znacie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

I z takich to m.in. powodów wiele osób rzadziej zagląda na forum i bierze udział w dyskusjach...

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ROBHEN pisze:
Ale najbardziej "urzekł" mnie kolega który "wbił się między" i wyraził swoje ewentualne zainteresowanie kompletem kołpaków pod warunkiem że zostaną mu przesłane "ich zdjęcia o lepszej rozdzielczości"

Niektóre foty wrzucone przez sprzedającego miały wielkość avataru, dlatego poprosiłem o foty w większej rozdzielczości. Chciałem kupić jeszcze kilka rzeczy, ale Wasyl był szybszy o 2 min i zgarnął wszystko. Jakby części były w dobrej kondycji ta z chęcią kupiłbym. Nie chce za wszelką cenę kupować byle czego po kosztach i zagracać sobie piwnicy. Jak pisałem swój post to nie było jeszcze wypowiedzi Wasyla. Pozdrawiam.

MB S124 250D 1995' onyx grey

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

WASYL pisze:
3 to że jesteś .............

Naprawdę nie wszyscy muszą mnie lubić. A i ja nie uważam, że muszę bratać się ze wszystkimi, którzy jeżdżą tym samym autem co ja, nawet jeśli jest stare i fajne.

Być może tego nie widzisz, bo w tym uczestniczysz, ale sytuacja, która powstała jest kompletnie chora. W jednym poście kupujesz, w drugim to samo proponujesz innym. Czasem tego samego dnia. Nie ma w tym nic zabronionego, na tym polega wolny rynek. Powstaje natomiast pytanie po co jest dział, którego zostałeś moderatorem? I czy jest to fair w stosunku do innych naszych kolegów?

Ale już fakt, że to ty pilnujesz przestrzegania reguł w Giełdzie i masz dosyć poważne narzędzia w ręku, których jak pokazała wczorajsza sytuacja nie wahasz się używać, jest po prostu nieprzyzwoity.

Ja sobie jakoś poradzę, ale przecież są z nami ludzie, dla których jest to istotna różnica, czy zapłacą komuś 20 zł, czy tobie za pół godziny dwa razy więcej, bo np listę rzeczy do kupienia mają bardzo długą albo najzwyczajniej budżet mniejszy.

Zatem nie spinaj się za bardzo, tylko weź pod uwagę, że odkąd zostałeś moderatorem, gdzieś zagubiła się idea giełdy i wiem, że przeszkadza to nie tylko mi.

A Weebshutowi za zwrócenie uwagi na ortografa w tytule serdeczne Bóg zapłać.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ROBHEN pisze:
podpowiem że komplet 4 metalowych oryginalnych kołpaków do W 115-123 miał kosztować 20 zł (czyli 5 zł. sztuka!!!).

(me: how) pisze:
bo np listę rzeczy do kupienia mają bardzo długą albo najzwyczajniej budżet mniejszy.

(me: how) wstaw proszę ankietę kto jest za wasylem jako moderatorem,a kto przeciw ,daj szansę demonkracji :P

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

t.king pisze:
(me: how) wstaw proszę ankietę kto jest za wasylem jako moderatorem,a kto przeciw ,daj szansę demonkracji :P

Moderatorów wybierają spośród siebie klubowicze. To ich sprawa. Ja zwracam uwagę na sytuację. Nic więcej.

Tytuł:
swój chłop

proponuje żeby każby post w dziale sprzedam musiałbyc najpierw zaakceptowany przez moderatora, oszczędzi to zbednych dyskusji kto był pierwszy bo wszystko bedzie wystawiał mod.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

WASYL pisze:
richie pisze:
proponuje żeby każby post w dziale sprzedam musiałbyc najpierw zaakceptowany przez moderatora, oszczędzi to zbednych dyskusji kto był pierwszy bo wszystko bedzie wystawiał mod.

bardzo dobre rozwiązanie!!! :lol:

A Panowie to razem handlujecie? :roll:

ex- W124 200D '92- skradziony w DW
ex- W124 300TD '92
ex- W115 240D 3.0 '74

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

richie pisze:

Przecież to dopiero umożliwiłoby "korupcje" bo moderator dostawał by "na tacy" wszystkie ogłoszenia z których mógłby by wybierać dla siebie co ciekawsze nigdy ich nie publikując. A na forum pojawiały by się tylko te które go nie interesują. I tak by zapewne się działo obojętnie kto by był moderatorem działu giełda. Nie tędy droga.

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00