Witam,
Wprawdzie MB rok temu wymieniłem na karawan Volvo

- ale zaglądam często w imieniu ojca
Trochę z racji potrzeby, trochę z przyzwyczajenia od kilku miesięcy "klepie" serwis do przechowywania wszelkiej maści informacji o naszych samochodach.
Obecnie w ramach testów pomaga mi kilkanaście osób - ze względu na przypływ danych i pomysłów mam wrażenie że przydało by się więcej ochotników

- a nie chce jeszcze serwisu zupełnie upubliczniać.
Tutaj
http://automobilo.info/public_demo.html obrazkowe demo (co by nie marnować Waszego czasu) a poniżej trochę prozy...
Dlatego jeśli ktoś czuje ze akurat podobnej funkcjonalności mu brakuje, do tej pory nie używał podobnego programu/serwisu lub po prostu chce czegoś więcej niż daje np. (spritmonitor) - oraz może trochę czasu przeznaczyć na informowanie o znalezionych błędach lub pomysłach rozwoju - zapraszam do kontaktu na PRW lub przez formularz na stronie serwisu.
A teraz może o samych założeniach... wprawdzie istnieje niewielka ilość serwisów podobnych, lecz w moim (i nie tylko) odczuciu nie realizują zadania kompleksowo - albo skupiają się na spalaniu w przesadny sposób i reszta eksploatacji pojazdu jest na doczepkę. Albo maja za zadanie jedynie zaprezentować pojazd do sprzedaży/lansu
W wypadku automobilo.info na razie wymyśliliśmy tyle (Przyklejony kawałek z "O serwisie") :
* Dzięki regularnemu przechowywaniu wydarzeń z historii samochodu będziemy mogli poznać rzeczywiste koszty jego eksploatacji.
* Dowiedzieć się ile przejeżdżamy miesięcznie, rocznie - jaki kształtuje się spalanie.
* Każda cykliczna wymiana będzie dodatkowo pilnowana przez nasz system oraz umożliwi wymianę tych informacji pomiędzy użytkownikami.
* Dodatkowo historyczne dane umożliwią przeglądanie zmian cen paliwa, części, kosztów napraw etc. (globalnie dla całego serwisu jak i lokalnie dla pojedynczego użytkownika).
* Sprzedając samochód, będzie można przekazać całą historie nowemu nabywcy itd.
* Będzie można wyszukać części pasujące do naszego samochodu (jeśli ktoś wcześniej je już wymienił), poznać ich ceny, warunki eksploatacji etc.
* Pojawi się możliwość prezentacji samochodu (w celu sprzedaży, "pochwalenia się", zdalnej diagnozy etc.) z określonymi ograniczeniami w dostępie do informacji.
* Oraz oczywiście wszelkiej maści "smaczki" w stylu banery do forum z ustawianymi danymi, przebiegiem, spalaniem, logo itd