Mój Panasonic 50" full HD na maksymalnych ustawieniach koloru i kontrastu bierze od ok. 350 do ok. 520 watt w zależności od jasności wyświetlanego obrazu (sprawdzane specjalnym urządzeniem).
W123_230E pisze:
Plazma pobiera więcej energii
Pierwsze modele tak miały, teraz jest to porównywalne, szczególnie przy większych przekątnych.
W123_230E pisze:
ma niższą żywotność od LCD i na zimnym ekranie widać czerwone kropki (nie pamiętam fachowego terminu).
nie wiem skąd masz te informacje bo odnośnie żywotności to jest porównywalnie lub nawet odwrotnie, a żadnych czerwonych kropek na zimnym ekranie przez 1,5roku nie widziałem. Za to 10x większa ilość kolorów oraz lepszy kontrast zdecydowanie przekonały mnie do plazmy.
serpiotr pisze:
1. Czy możecie mi coś polecić (marka albo model)?
Polecam telewizor firmowy, żadnych tańszych badziewii, w sklepach firmowych (nie media markt itp) są promocje oraz idzie wytargować takie upusty, że masz markowy TV za cenę jakiegoś XXXXX. Jak kupowałem swojego to w MediaMarkt kosztował 12.900 a w sklepie firmowym była promocja i kosztował 6.900
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
oczywiście dokładnie ten sam model. Nawet sklepy internetowe były droższe.
serpiotr pisze:
2. Czym różni się plazma od LCD i co jest lepsze?
Różnic technicznych poszukaj w wikipedii. Wg mnie lepsza jest plazma.
serpiotr pisze:
3. Czy telewizor mający 50Hz obraz jest w nim dobry?
Raczej już nie kupisz płaskiego TV z częstotliwością 50Hz, wszystkie nowe w szczególnie te większe mają od 100Hz wzwyż nawet do 200Hz
Ważniejsza jest rozdzielczość. Dobry obraz będzie tylko pod warunkiem, że kupisz o rozdzielczości 1920x1080. Praktycznie od 40 cali to polecam już tylko tę rozdzielczość.