MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 3:09 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Musze kupic radio do samochodu minimum wymagane to cd a jak bedzie tez odczyt mp3 to dobrze. Przegladajac allegro trafilem na dwa radia ktore wstepnie by mnie interesowaly. Moze ktos z was ma zna?Albo chociaz wie cos o tym sprzecie bo wypisane paremetry kompletnie nic mi nie mowia.

Kolega proponuje ze odsprzeda mi sony Xplode Cdx s2000 sa 100zl

co o tym sadzicie? Z gory dzieki za pomoc!

http://www.allegro.pl/item574097176_nowosc_sony_cdx_gt23_4x45w_mp3_aux_in_gwar24m.html

http://www.allegro.pl/item571441705_sony_cdx_gt20_explod_super_odtwarzacz_car_audio.html

Tytuł:
swój chłop

Sony to firma od telewizorów. I najlepiej jakby tak pozostało. Ich radia po prostu nie brzmią. W porównaniu do innych marek, dźwięk z sonówek jest jakiś ubogi i płaski.
Jest trochę lepszych radyjek na rynku do wyboru.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Czyli twoim zdaniem tego cdxa od znajomego tez nie warto brac za te pieniadze? zarzekal sie ze gra dobrze :evil:

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Jeśli nie jesteś melomanem, czy audiofilem to co za różnica czy sony czy inne?
Mam podobne radio i gra normalnie, radio jak radio.
Szybko spaliła sie końcówka mocy.

Mnie np., rozwalił Bang & Olufsen , ale montował tego nie będę :):)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Lubie dobry dzwiek tzn nie lubie jak mi szumi trzeszczy i przeskakuje. Ma poprostu dosc dobrze grac. Jakims wielkim audio zapalencem nie jestem...

Tytuł:
swój chłop

O stronie technicznej marki sony nie będę się wypowiadał. W tej chwili, oprócz oczywiście bazarówek, poziom jest zbliżony do innych marek. Ale sonówki mają coś takiego w brzmieniu, że słychać je, jak przez stary telefon. Mi poza tym nie pasuje obsługa tych radioodbiorników, choćby to, że przycisk "włącz" jest zupełnie gdzie indziej niż przycisk "wyłącz".
A radio używane zawsze będzie miało bliżej do przeskakiwania i trzeszczenia, niż nówka.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja polecam radyjka clariona, lubimy z bratem dobry dźwięk, ja i brat mamy w autach clariony i naprawde są dobre... Popatrz na te radyjka bo ceny nie są zbyt wygórowane a w porównaniu do sony z pierwszego linka o niebo lepsze (porównywaliśmy bo kolega ma takie). Naprawde clariona moge polecić z czystym sumieniem [zlosnikz]

CITROEN XM 2,1TD
SKODA OCTAVIA 1,9TDI

Tytuł:
swój chłop

Kolego Blazey wybacz ale glupoty wypisujesz!
Obecne radyja to glownie przetwornik cyfrowo-analogowy i koncowka mocy, wiec wszystkie te "plaskie" dzwieki i trzaski to skutek kiepskiej jakosci plyt nagranych na przesterach lub mp3 w najgorszej jakosci. A sygnal z radia to juz inna bajka i tu nigdy nie bedzie czystego dzwieku.
No chyba, ze kolega ma na mysli radyja na wzmacniaczach lampowych gdzie faktycznie dzwiek nie jest tak "metaliczny" jak na tranzystorowych, ale to jest inny przedzial cenowy i trzeba by w glosniki przewody i wygluszenie samochodu zainwestowac od kilkunastu tysiecy do kilkudziesieciu, zeby to mialo sens. Zreszta 90% sukcesu to glosniki.
Ja osobiscie polecam cos takiego
http://www.allegro.pl/item562254014_now ... oznan.html

radyjo jest male - mozna zamontowac w "ustronnym miejscu" i obslugiwac z pilota nie narazajac sie na zbita szybe 8) , masz usb i aux - mozesz zgrac sobie muze na pendriva, ipoda lub korzystac z telefonu co jest duzo wygodniejsze od plyt (jest tez czytnik kard SD - wg mnie niepraktyczny bajer), jedyna wada to ono mi sie wizualnie nie podoba. Co do marki to jest to pewnie jakas podroba markowej konstrukcji na tych samych podzespolach, a ze nie ma tam mechaniki to praktycznie nie ma sie co wykrzaczyc.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

koordian czyli twoim zdaniem Sony Xplode daje rade?To radyjko Dalco hmm szczerze mowiac pierwszy raz slysze taka nazwe ale kto wie kto wie:)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dalca osobiscie nie polecam sypią sie na każdym kroku, swoje po jakimś czasie wyrzuciłem na śmieci z nerwów, końcówki mocy dwa razy sie spaliły, a CD żeby zaczeło czytać płyty potrzebowało 5min. na rozgrzanie, totalne badziewie.
Aktualnie mam jakieś Sony X-PLOD i działa bez zarzutu dzwięk całkiem przyzwoity, bynajmniej zawsze czyta płyty, a i kosztowało niewiele.

Ex:W124 230 TE 86r.;W124 300 CE 89r.; W123 300 D 78r.; W124 300 CE 24V

Tytuł:
swój chłop

b@rtek pisze:
koordian czyli twoim zdaniem Sony Xplode daje rade?To radyjko Dalco hmm szczerze mowiac pierwszy raz slysze taka nazwe ale kto wie kto wie:)

Sluchaj jesli nie masz dobrej instalacji w samochodzie (glosniki, wygluszenie) to pewnie nie odroznilbys co za radio gra- czy to Sony, Clarion czy Dalco.
Pewnie daje rade tak samo jak inne w tym przedziale cenowym, z tym ze to ostatnie jest nowe i ma zalety o ktorych pisalem wyzej.
Sony jest uzywane, a wiadomo ze udary mechaniczne i drgania po jakims czasie moga wykonczyc najlepszy sprzet.

Tytuł:
swój chłop

Panie :Kordian! Proszę, posłuchaj sobie W DOBRYM OTOCZENIU*, a nie na ścianie w MM poszczególnych radyjek. I sam usłyszysz różnicę. Właśnie głównie te pochodzące z przetworników C/A. Z pasmem radia faktycznie nie da się wiele zrobić. Choć są tunery o lepszych i gorszych parametrach (czułość, selektancja..). Lepsze znajdą więcej stacji i będą grać stabilniej... A tak na marginesie, to nie tak dawno radia sony miały małą przypadłość. Padały im właśnie głowice UKF.
Szczególną różnicę poczujesz odtwarzając sobie na różnych radiach płyty nagrane w formacie MP3. Sztandarowym przykładem jest tu przebój sony'ego - model mp40. Słuchać się tego nie dało, a sprzedawał się jak ciepłe bułki. Bo był to pierwszy model z mp3 za rozsądne pieniądze. Bo właśnie w tych przetwornikach leży cały problem. To tak, jak ze sprzętem domowym. Jedne firmy, np. Technics stosują przetworniki jednobitowe, a dla odmiany Denon, tylko wielobitowe.
I jest jeszcze jeden ważny element na drodze przetwornik - końcówka. to jest procesor dźwięku - układ zarządzający głośnością, barwą, balansem i całą resztą. I tu leżą największe różnice. Bo są to zazwyczaj układy specjalizowane robione na zamówienie fabryki według ich specyfikacji.

* - najlepiej w aucie z dobrymi głośnikami posłuchać kilka radyjek. W sklepach car audio zazwyczaj jest taka możliwość.

PS. Oprócz sony, jest na rynku jeszcze sporo innych marek. Od górnej półki, czyli nakamichi, clariona i alpinę i chyba VDO. Poprzez blaupunkty, pioneery (długowieczne lasery), kenwoody (chyba jako jedyne nie robione w Chinach, tylko na Węgrzech), po sprzęty bazarowe... Wybór jest duży i polecam sprawdzić też inne marki.

Ostatnio zmieniony czw mar 05, 2009 10:32 pm przez Blazey, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop

butek22 pisze:
Dalca osobiscie nie polecam sypią sie na każdym kroku, swoje po jakimś czasie wyrzuciłem na śmieci z nerwów, końcówki mocy dwa razy sie spaliły, a CD żeby zaczeło czytać płyty potrzebowało 5min. na rozgrzanie, totalne badziewie.
Aktualnie mam jakieś Sony X-PLOD i działa bez zarzutu dzwięk całkiem przyzwoity, bynajmniej zawsze czyta płyty, a i kosztowało niewiele.

Tylko, ze koncowki mocy tluczone sa przez kilku producentow w milionach sztuk i montowane w roznych konstrukcjach głownie "markowych"
Druga sprawa to bardzo ciezko spalic obecnie koncowke, gdyz maja one zabezpieczenie termiczne i w przypadku zwarcia lub przegrzania koncowka sie poprostu wylaczy?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Radio jest uzywane ok pol roku. Wiec tak strasznie zmeczone nie bedzie chyba jeszcze. Kolega zmienia dlatego ze CDX nie ma opcji mp3 a jemu na tym zalezy....Mi zalezy glownie na dosc dobrym sprzecie za niska kwote. Do auta w ktorym ma byc montowane nic wiecej nie jest potrzebne.Wiec moze jeszcze jakies propozycje?
pozdrawiam!

Tytuł:
swój chłop

Grać będzie. 100 zł to nie są duże pieniądze. Jeśli nie planujesz rozbudowy systemu i nie zależy ci na mp3, to warto wziąć.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00