MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 3:22 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Własna firma
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cześć Wszystkim!

Zastanawiam się, czy by nie dorobić do kieszonkowego prowadząc np. mały handelek na allegro. Chciałbym to jednak robić legalnie, tak, żeby nikt się nie mógł przyczepić.

Moje pytanie nr 1:
Czy jest jakaś forma prowadzenia działalności, która pozwoli mi zachować legalność bez zawalenia papierami, stałymi podatkami, formalnościami itd? Chodzi mi o naprawdę mikroskopijną firmę: obroty od 0 do 2000 zł na miesiąc, jedna osoba, wszystko przez internet.
Nie chcę np. płacić podatku w ryczałcie kilkaset zł, zusu kilkaset zł, nie wiem czego jeszcze, jak np. okaże się, że nie miałem czasu na "firmę" i przez miesiąc czy 2 miesiące nic nie zarobiłem ;]

Pytanie nr 2:

Znając nasz genialny kraj, to odpowiecie, że takie rzeczy, to tylko w erze. W takim razie jakie są szanse na to, że ktoś się do mnie przyczepi, jeśli np. jednego miesiąca sprzedam nowych rzeczy na allegro za dajmy na to 4000 zł i jakie są za to konsekwencje?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Hmm... Może lapiesz się na AiP? www.inkubatory.pl Tam jest więcej info. Ps. Nie trzeba być studentem, warunek osoby młode raczej do 30 lat.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Studentem to ja jestem, ale chodzi mi o firmę taką jak napisałem :P

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
a ja za to jestem :D zakladamy interes??

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ALPAq pisze:
a ja za to jestem zakladamy interes??

Nie wiem kim Ty jesteś, chyba zaśmiecaczem forów internetowych, skoro piszesz takie posty ;] Pytam czy jest jakaś forma prawa, która pozwoli mi się rozliczyć ze skarbówką, jak będę chciał coś odsprzedać. Jak nie wiesz, to nic nie pisz.

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

chodziło o to z emoge zostać osobą prawną poprzez powyższy serwis .. ale skoro nie chcesz tej drogi... hmm
Twoje pytanie jest troszke "głupie" .. bo albo zakładasz interes i funkcjonujesz jako firma, która rozlicza się normalnie z osiagnietych przychodów w danym miesiącu .. albo sprzedajesz np na allegro jak każdy zwykły użytkownik .... chyba ze czegos nie zrozumiałem w twych intencjach.. <br>Dodano po 5 minutach.:<br>
Piątal pisze:
Znając nasz genialny kraj, to odpowiecie, że takie rzeczy, to tylko w erze. W takim razie jakie są szanse na to, że ktoś się do mnie przyczepi, jeśli np. jednego miesiąca sprzedam nowych rzeczy na allegro za dajmy na to 4000 zł i jakie są za to konsekwencje?

jak sie skarbówka uczepi to udupią chodźby bezprawnie (moj ojciec jest ksiegowym i nasłuchałem sie juz conieco)
Ale tak na dobra sprawe czego maja sie czepiać?? ze "rozsprzedesz cześci od swojego samochodu na allegro" ?? .. w tym niema nic złego ..
Piątal pisze:
Czy jest jakaś forma prowadzenia działalności, która pozwoli mi zachować legalność bez zawalenia papierami, stałymi podatkami, formalnościami itd

zakładając legalny interes muszisz rozliczać się.. jednak w "mikrofirmie" jest to bodaj malutka książka przychodów i rozchodów .. taki coś to sie robi w chwile .. ale swoje i tak i tak musisz zapłącić od osiągniętego przychodu (swoją drogą, przynajmniej mozna paliwko, części samochodowe i ogrom innych spraw odliczać od podatku ;) )

C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
Tak tak ,osoba fizyczna może zostać osobą prawną :o :o :o to .To ja chcę zostać fundacją [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] podać konto do wpłat? [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] <br>Dodano po 3 minutach.:<br> KRS przeobrażonej osoby fizycznej wygladłby tak: Jan Fasola Sp. z o.o. , syn Bolesława i Genowefy, miejsce narodzin:pole kapusty, siedziba:piękny umysł :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

y. ?
Cytuj:
Tak tak ,osoba fizyczna może zostać osobą prawną to .To ja chcę zostać fundacją podać konto do wpłat?
Dodano po 3 minutach.:
KRS przeobrażonej osoby fizycznej wygladłby tak: Jan Fasola Sp. z o.o. , syn Bolesława i Genowefy, miejsce narodzin:pole kapusty, siedziba:piękny umysł

albo jestes psychiczny albo szukasz zaczepki....
kto mowi o przerobienie osoby fizycznej na prawna?? chodzi o stworzenie jednoosobowej firmy... hmmm juz nie wiem o co Ci chodzi....

C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
ALPAq cytuję:"chodziło o to z emoge zostać osobą prawną poprzez powyższy serwis " , czytasz chociaż co piszesz czy piszesz aby pisać.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wiem, że mogę sobie rozprzedać beczkę legalnie, ale jeśli chciałbym np. sprowadzić z Chin 10 odtwarzaczy mp3 (przykład) na miesiąc i gonić je na allegro, to już chyba powinienem się jakoś rozliczać. Wiem, że można prowadzić "mikrofirmę", ale jak okaże się, że np. ZUS + oplaty = 500 zł, to to będzie więcej niż mój zysk z całego miesiąca. Dlatego pytam, czy można jakoś inaczej rozliczyć się ze skarbówką, najlepiej bez zakładania firmy.

Że skarbówka lubi się czepiać, to ja wiem. Pytam się tylko, czy będzie się czepiać kogoś, kto sprzedaje naprawdę na małe kwoty na allegro. Słyszałem, że ostatnio zatrzymywali ludzi, którzy mieli kilkanaście milionów zaległego podatku do zapłacenia, ale mi to nie grozi.

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Przecież Ci napisałem że inkubatory to najtańszy legalny pomysł na firmę. Nie wiem w czym jest problem. Kosztuje to ok 240 zł miesiecznie. Oni zajmują się rozliczeniami i całą resztą.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Krzysiek W123c pisze:
ALPAq cytuję:

a... to sie nie zrozumielismy... za niekapownosć z ojej storny przepraszam ale po oddaniu krwi troszke mnie zmuliło .. a chodziło o to, ze przez inkubator można założyć "firmę" ...
Piątal podałeś przykłąd odtwarzaczy mp3 z chin ... moj kolega ściagał z chin kamerki itp .. handlował tym na prawo i lewo poprzez allegro... i nikt sie nie przyczepił do niego bo nikt przyczepić się nie mial prawa .. to chciałem ci wytłumaczyc piszac o "rozsprzedawaniu samochodu" .. Od tego jest allegro zeby prywatne osoby też mogły posprzedawać sobie ;)
nagro pisze:
Przecież Ci napisałem że inkubatory to najtańszy legalny pomysł na firmę.

... jeśli chcesz założyć NORMALNY legalny interes to moze być bardzo dobre wyjście .. ale jeśli chcesz ominać niepotrzebne sprawy (i emeryture :P) to olej to i.. [cool]

C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ALPAq wydaje mi sie ze wszystko zalezy od interpretacji i nadgorliwosci urzedasow.. Wiele razy slyszalem o przypadkach ze sie przyczepili do kogos, kto kilka razy w roku kupil i sprzedal samochod (bo nie mogl trafic w swoj gust :) ), a nie prowadzil dzialalnosci. Wg nich mial zalozyc dzialalnosc gospodarcza, zaplacic haracz (ZUS) i sumiennie sie z tych aut rozliczac placac podatek dochodowy i VAT.
Taki psi los polskiej przedsiebiorczosci...

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

hehe fajny był przypadek jak facet kupił SLRke a byl bezrobotny i nie miał najmniejszych dochodów [zlosnik] ... od razu go skarbówka dorwała..
A co do naszej ukochanej firmy windykacjyjnej to ostatnio byłem świadkiem jak udupiła dość sporą spółkę.. tlyko dlatego że jej włąściciele (bodaj 3-4 osoby) udzieliły "kredytu" tejże spółce bez oprocentowania ... a wg prawa właściciel moze pchać kasy ile chce w swoją firmę więc nie mozna uznać tego jako kredyt ani darowizna .... a skarbówka i tak sie uczepiła, ze nie odprowadzono podatku ... i całkowicie bezprawnie zdusiła firmę ...
hmmm i niech mi ktoś mówi że na żoliborzu jest (była) mafia :D mafie to mamy wszędzie, dookoła...

C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Piątal pisze:
Wiem, że mogę sobie rozprzedać beczkę legalnie, ale jeśli chciałbym np. sprowadzić z Chin 10 odtwarzaczy mp3 (przykład) na miesiąc i gonić je na allegro, to już chyba powinienem się jakoś rozliczać.

Zastanów się, czy to Ci się będzie opłacać? Jeśli ściągać będziesz sam, to musisz wykazać dostawę towaru i zapewne oclić go, żeby egalnie wprowadzić go do obrotu. Przy małej skali może się to okazać kosztowne, więc upewnij się, zanim wpakujesz się w jakiś kanał. No chyba, że kupujesz od kogoś na podstawie faktury już tu w Polsce, to masz spokój. Jak chcesz być legalny, to musisz być od A do Z.

Niegdyś jako wieczny student założyłem działalność gospodarczą. Płąciłem tylko obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne ZUS (dziś ok. 200zł/m-c), bo zgodnie z ustawą z pełnego ZUSu byłem zwolniony (jako uczeń/student). Dziś chyba nadal to obowiązuje. Prowadzenie książki nie stanowi większego problemu. Dasz radę. Pamiętaj o VAT - od Ciebie wyłącznie zależy, czy zdecydujesz się być jego płątnikiem czy nie - przynajmniej tak było kiedyś.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00