MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 22, 2025 5:01 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior

Ostatnio zacząłem słuchać… discopolo .
Wcześniej nie byłem fanem tej muzyki choć w młodości czasami oglądałem na Polsacie Disco Relax , który prowadziła taka polska Pamela :).
Płytkę z piosenkami dostałem niedawno od ekipy budowlanej ,która remontowała nam lokal .
W sumie ponad 100 kawałków w mp3 .
Nie twierdzę ,że jest to jakaś wyszukana muzyka ale miło się tego słucha podczas jazdy autem ( proszę tylko nie pisać , że w mb nie wypada albo że becker’y nie odtwarzają tego :) ) .

Moje ulubione zespoły to Dire Straits , Dżem , Róże Europy . Z chęcią słucham także Anny Jantar , Niemena , Edyty Górniak, Shade , Anny German czy Ady Rusowicz .
Moich faworytów trudno przebić ale discopolo też coś w sobie ma i też tego słucham.

Siła tej muzyki tkwi w prostocie linii melodycznych i banalnych tekstach czyli muzyka łatwa i przyjemna dla ucha .Wiele utworów wywodzi się z ludowych przyśpiewek ale to też uważam za plus ,bo można w ten sposób zaznajomić się z tradycją ludową , zwyczajami etc.

Moje ulubione zespoły discopolowe to :

Boys , Akcent , Janusz Laskowski , Bayer Full , Classic , Mister Dex , Shazza ,Top One .

Mówię tylko o muzyce , bo teledyski już mniej mi się podobają albo nie podobają wcale ( mały budżet też na pewno obniża ich jakość ) .

Mam teorię, że ilość kombinacji dźwięków powoli się wyczerpuje i dlatego nie powstaje już tak wiele i tak ładnych utworów jak było to jeszcze w latach 60. , 70. czy 80-tych .
To logiczne , to matematyka . Stąd ciągłe przeróbki starych piosenek i odświeżane przeboje w nowych aranżacjach , gdyż nie jest już tak łatwo napisać coś nowego , co byłoby hitem .
Discopolo też nie jest jakieś odkrywcze ale nie jest wcale takie złe albo inaczej : są fajne piosenki discopolo i są piosenki , które ociekają kiczem .
Patrząc jednak ogólnie na scenę muzyczną to wiele jest kiczu .
W tv męczą nas ciągle Rodowicz , Markowską , Piaskiem , Kombi ,Dodą , Mandaryną , Ich Troje , Rubikiem itd. Czy ich muzyka , teksty są naprawdę takie wspaniałe ?
Czy nie ma już innych , lepszych, nowych wykonawców ?
Nie chciałbym używać słowa ”układ” ale być może istnieje on w mediach i dlatego ciągle promuje się takich ”super wykonawców ”jak np. Gosia Andrzejewicz , zamykając jednocześnie drzwi innym muzykom a także innym formom muzyki .
Być może discopolo zaczęło stanowić zagrożenie dla naszych super artystów ? Nie wiem ale
faktem jest , że w tv ani radio discopolo nie jest promowane .
Chodzi zapewne o kasę ,bo za każdy występ w tv , koncert lub puszczenie piosenki w radio jest kasa .

Nikogo nie chcę przekonywać do tej muzyki ,bo gusta są różne .
Chciałem tylko napisać , że muzyka to muzyka i takie jest moje przesłanie .

Dodam na zakończenie, że równo miesiąc temu 1.lipca umarł ktoś bardzo mi bliski z rodziny , ktoś kogo bardzo mi brakuje .Muzyka discopolo pozwala mi choć na chwilę zapomnieć o tym i wypogodzić myśli .
Może też dlatego tak ją polubiłem…

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Degustibus non disputandum est.

Twoje sprawa czego sluchasz.

Pozdrawiam

Worek

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witam,
jesto to pewien sposób na wszechogarniającą nas komercyjno-małoartystyczną papkę, którą "raczy" nas tv i komercyjne stacje radiowe. Z drugiej strony disco-polo też (też?) nieukrywa, że też robi to dla pieniędzy. Gdy usłyszałem, że na jakimś festiwalu, bodajże Opole, "artystka" Gosia Andrzejewicz dowiedziała się, że ma za dwa dni zaśpiewać na żywo, to powiedziała, że potrzebuje 2 tygodni, żeby się przygotować [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] i że nie zaśpiewa !! [zlosnik] [zlosnik] Artystka z niej jak z koziej dupy trąba.

Wika, nie przejmuj się opiniami i słuchaj, co się Tobie, a nie innym podoba. Wolę już ludzi, którzy się do tego przyznają, niż uważają się za melomanów, bo słuchają Rubika [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Slusznie Kubol prawi.
"Nie to jest piekne co sie pieknem nazywa, tylko co sie komu podoba."
Ja naprzyklad wole kobiety z szerokimi biodrami a nie z "meskimi" chudymi dupami :)

Pozdrawiam

Worek

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Worek pisze:
Ja naprzyklad wole kobiety z szerokimi biodrami a nie z "meskimi" chudymi dupami :)

Teraz Ty slusznie prawisz, dolozyc do tego jeszcze "odpowiednie piersi" i nawet mozna disco-polo sluchac ;)

http://www.supermoto.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

A ja słucham Czarnego rapu i co ktoś mi zabroni?? A i techno nie pogardze :) Polski hip-hop też przetrawie ale większość to chłam... nie wiem czemu ale jak mam ochote to posłucham nawet i Punk rocka. Mi tam sie wszystko podoba co wpadnie w ucho. No oprócz rubika<na> [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MercSwir pisze:
ja słucham Czarnego rapu i co ktoś mi zabroni??

Witaj w klubie "Czarny bracie" [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wika,

rzeczywiscie jedziesz po bandzie [zlosnik] ale to twoja sprawa co lubisz i co Ci sie podoba, nie mam najmniejszego zamiaru Ci dogadywac...

moze jednak uda mi sie troche Tobie pomoc [zlosnik] [smiech]
skoro lubisz muzyke z lat 70 80, to moze sprobuj posluchac:
Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, Buggie, The Police, Marilion, Genesis... itd, itp. jest to bardzo dobra muzyka, wg. mnie oczywiscie. Najczesciej slucham Led Zeppelin - dobrze sie jezdzi przy takiej muzyce.
Z nowszych, ostatnio wpadlem w Machine Head ( jesli cos ostrzejszego Cie interesuje), Fear Factory, Death(to juz naprawde mocne, ale ciagle melodyjne :lol: ), Tool(muzyka raczej trudna, ale po przesluchaniu, wpada w ucho i ciagle cos nowego mozesz w niej znalezc), nie bede wspominal o Iron Maiden( dinozaury dobrze grali, ale ostatnia plyta to juz jest niestety badziew) - Maidenow na poczatek, tak zeby sie zapoznac, proponuje plyte Brave New World, jesli sie przekonasz to daj znac [oczko] podesle Ci liste wszystkich plyt - z wyszczegolnieniem co lepszych.

ze tak powiem - to sa takie muzyczne Mercedesy

jak na poczatku wspomnialem, to sa moje typy i nie zamierzam prowadzic krucjaty na rzecz tej muzyki, ale jesli ktos sie zainteresuje to bede sie cieszyl, bo niestety rosnie nam pokolenie ktore o najwiekszych muzykach/zespolach w historii muzyki nie wie praktycznie nic. :(

Tytuł:
wiarus senior

azamat pisze:
...moze jednak uda mi sie troche Tobie pomoc [zlosnik] [smiech]
:(

Dziękuję bardzo za kaftanik ale nie skorzystam :)
Pisałem przecież,że słucham też innych zespołów .
Discopolo jest tylko pewnym uzupełnieniem , alternatywą - wcale nie taką najgorszą w porównaniu do utworów typu " I love U babe tonight ":) ,wciskanym nam na siłę przez media .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Crazy_Russian pisze:
Worek pisze:

Teraz Ty slusznie prawisz, dolozyc do tego jeszcze "odpowiednie piersi"

[zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] Chyba zrobi się wątek , kto lubi kobiece prawdziwe kształty a nie kościste anoreksje [zlosnik]
Ja uwielbiam [zlosnik]
P.S. Disco Polo to nie dla mnie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A czy pamięta ktoś jeszcze o:
Sedesie, Kolaborantach,KSU czy farbenlehre?

Płyń stary płyń niech wiatry Ci sprzyjają...

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
And pisze:

Jabol Punk !!!

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

And pisze:

Sie pamieta :)
Dodalbym jeszcze do tego wczesna Siekiere.
W jakims kartonie mam jeszcze plyte analogowa FALA.

Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A mi sie najlepiej jezdzi przy plytce "The Jester Race" zespolu "In Flames".

ps. disco polo tez czasami slucham ... jak stoje na swiatlach i podjedzie jakis osobnik w sportowym stroju z tuba w bagazniku swojego BardzoMeskiegoWechikulu.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kazdy lubi co innego.
Ja za to glownie odprezam sie przy death-metalu :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00