MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 1:01 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

Czas nadszedl by sie wrescie odezwac. Sledzilem to forum od dosc dawna i wrescie utwierdzilem sie w decyzji ze nalezy kupic Mercedesa. Tak wiec miesiac temu zakupilem od Wojmil'a z forum mb.org.pl Mercedesa 300D W124 rocznik '88 (w tym roku zdawal mature :) automat. Przebieg wg licznika 340kkm, sam na razie nim 1300km zrobilem.
Vin: WDB1241301A628028
Jak widac brak 'fajnego' wyposazenia dodatkowego, ale nie ma co narzekac.
Zdjecia sprzed zakupu:
Obrazek
Obrazek

Wymaga nieco milosci, troche lakieru tu i tam, pare nowych plastikow, ale bedzie dobrze.

A teraz moje pytanie olejowe. Od wymiany oleju minelo juz prawie 9kkm, wiec czas juz rozejrzec sie za nowym. Do tej pory jezdzil na Castrolu 15W-40. Przeczytalem ten przyklejony artykul o olejach, dosc rewolucyjny, ale ja nie mam taz takiej odwagi zalac go syntetykiem wiec mysle o polsyntetyku, tak akurat na zime. Znalazlem w supermarkecie liqui moly 10W-40 do diesli (zlota butelka, czerwona etykieta) w baniakach 5l z puszka 300ml plynu do plukania silnika w zestawie za 109 zl. Czy taki olej sie nada? Nic sie nie zniszczy jak przeplucze silnik tym dodatkowym specyfikiem? Cisnienie oleju na zimnym pokazuje 3, na rozgrzanym po trasie 1.4 a jak postalem godzinke w korku w samo poludnie to nawet kolo 1.2 mial. Silnik wyglada na w miare suchy, co do ubytkow oleju nie moge sie wypowiedziec bo za krotki dystans przejechalem. Wiec jak? Probowac plukac i zalewac?

Pytanie dobiegowe, czy takie mercedesy kradna? Bo mi dzis w nocy ktos chcial sie wlamac, rozwalil zamek od strony kierowcy ale nie otworzyl. Ja tez nie moglem otworzyc. W ASO nowy zamek, dorabiany pod VIN lub nie, kolo 350zl !!! Bedzie trzeba naprawiac w roznych klinikach zamkow lub ze szrota wyciagac. W samochodzie bylo radio ale bez panelu, warte tyle ile nowy zamek, wklady lusterek nie ruszone. Czy sa jakies oryginalne drewniane elementy do zakrycia radia?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam nowego forumowicza!
Z tematem "jaki olej?" to zaraz będziesz miał 100 podpowiedzi na tak i na nie [zlosnik] lepiej użyj funkcji SZUKAJ i po przeczytaniu kilku tematów traktujących o zastosowaniu rodzaju oleju w nie nowym silniku --zastanów się sam.
Pytasz czy takie auta kradną? --jak najbardziej!!! Sam wiem o kilkunastu przypadkach w mojej okolicy i paru właścicieli znalazło potem na polach ogołocone wraki :cry:
Proponuję Ci wykonanie jakiegos patentu antykradzieżowego.

Pozdrowienia
Ps. Ładna trzylitróweczka

W124 200D '89
E 39 530D '98
Fso Atu + '98 - Ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witamy na forum,
Huzar pisze:
Wymaga nieco milosci,

Jeśli będziesz to jej dawał to autko będzie bardzo wdzięczne.
I gratuluje zakupu

W123 240 `83 Lady

Obrazek

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00