MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 12:56 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

Byłem w serwisie MB, żeby zmienic olej w automacie. Zeszło ok 2h ze wszystkim. Pomimo prześwietlenia podwozia mojego samochodu przez pierwsze 30min, nudziło mi się, to sobie ogladałem MB na innych stanowiskach.
Przyjechał do nich szczęsliwy nabywca używanego okulara na serwis, zaraz po zakupie. Wymieniał zawieszenie, paski, klocki Jako że obsługa automatu to ok 60zł (razem 320zł z olejem i filtrami), postanowił zaoszczędzić i pojechał do zakładu gdzie przy zakupie oleju wymieniają go za free [zlosnik] . ok 200m dalej.
Zjechał ze stanowiska, zapłacił za to co było zrobione i pojechał.
Wymiana ze free wyglądała tak:
Odkręcili korek w misce - zlali ok 2L oleju.... zakręcili korek, i przez bagnet zalali katalogowe 6,5L. [zlosniki] [zlosniki] [zlosniki] [zlosniki] [zlosniki] [zlosniki] [zlosniki] [zlosniki] [zlosniki] [zlosniki] [zlosniki] [zlosniki] , nawet nei wiem czy tyle wejdzie [zlosniki] . Miski nawet nie zdejmowali, a o filtrze to można zapomnieć.
W silniku równiez odrazu sobie wymienił olej - tutaj trudno sie pomylić.

Wyjechał z warsztatu, ujechał może z 50m, i nowo kupiony (uzywany) okular stał na środku E7, z olejem wyjewającym się ze wszystkich mozliwych otworów w skrzyni, łącznie z bagnetem. Przybiegł przestraszony do serwisu MB, że mu sie coś popsuło. Poszli zobaczyc co i jak, otwieraja maske - a tam wszystko zalale czerwonym olejem - dobrze że się nei zapalił :o .
No i w skrzni miał tyle oleju że na dwa automatu by starszyło.
Oszczędził 60zł + cena filtra i uszczelki....
niemogłem się powstrzymac od śmiechu, a właściciel serwisu był nawet pełen podziwu jak im sie to udało zrobić, a i od śmiechu tez sie nei mógł powstrzymac
Posiadacz nie był juz taki wesoły, poszedł (właściwie pobiegł) tam gdzie mu "toto" zrobili, wrócił z właścicielem, było dość pikantne słownictwo, ale skrzynia do zmiany/naprawy. Chciał żeby koszty poniesli "olejowcy" - jak to sie skończyło nei wiem, bo moja skrzynia juz była zrobiona i wyjechałem.
Ale wyglądało to komicznie, choć w gruncie rzeczy śmieszne nie było [szalone]

Tytuł:
nowy

Cześć. Możesz mi powiedzieć gdzie w Radomiu można wymienić olej w ASB za 320 zl? Ponieważ dzisiaj byłem w serwisie MB u Zeszuty i powiedzieli mi za wymiane+filtr, uszczelka, olej do w124 ok.600 zl. pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior

Pewnie
Na warszawskiej 100m przed światłami jak się skręca na Firlej, po prawej stronie, zaraz za stacja LPG. Jest duża tablica z naklejonym profilem W124. Nie można ominąc - tylko uważaj jak będziesz przejeżdzał przez brame bo jest wysoko i można podwoziem otrzeć - jest nadlany beton - ale nie na całości- więc można spokojnie przejechać.

Cena wyjściowa to 350zł, ale na 320 zejdziesz, filtr oleju to oryginał febi i uszczelka - więc lipy nie ma.
Naprawde polecam [oczko]

Tytuł:
nowy

wielkie dzięki.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00