MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 10:45 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam właśnie w tym lub w przyszłym tygodniu wybieram się do stuttgartu i wiem że jest tam muzeum mercedesa tylko gdzie i czy warto czytałem też na forum że można odwiedzić fabrykę Mercedesa tylko potrzebuję adresów ma ktoś coś do dodania co warto zobaczyć wiem że około 100 km od sttutgartu jest legoland a że będzie ze mną 4-letni syn myślałem żeby tam być ale proszę o opinie wasze co można zrobić z wolnym czasem . Pozdrawiam Piotr

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witam

Będąc w Stuttgarcie, muzeum Mercedesa warto zobaczyć. Nie pamiętam przy jakiej ulicy się ono znajduje, ale (jak to u Niemców) droga jest świetnie oznakowana - drogowskaz na każdym skrzyżowaniu. Zwiedzanie muzeum zaczyna się od... przystanku autobusowego, skąd bezpłatny, często kursujący autobus zabiera zwiedzających i wiezie ich do samego muzeum.

Na miejscu można zobaczyć m.in. Trójkołowiec Karla Benza oraz Daimler's MotorKutsche, pierwszy samochód wyścigowy wyprodukowany na zlecenie Jelinka (Der Erste Rennwagen). Z samochodów wyścigowych warte uwagi są przede wszystkim modele przedwojenne - liczne odmiany cygar W25, W125 oraz W154, które brały udział w wyścigach oraz te służące do bicia rekordów prędkości. Podczas zwiedzania nie zabraknie oczywiście modeli Mercedesa codziennego użytku np. Mercedes Stuttgart, Nurnberg oraz Manheim z przełomu lat 20-tych oraz 30-tych, słynnej 170V (W136), pierwszego osobowego diesla 260D (W138) oraz słynnego roadster'a 540K (W29). Z modeli "świeżo" powojennych warto wyróżnić pięknego Adenauera (W186), słynną mewę 300SL (W194) oraz 190SL (W121), jak też Mercedesa Polntona W120. Modele z lat 60-tych to przede wszystkim: Papieska wersja W100 Pullman, liczne odmiany Heckflosse - modele W110 oraz W111 oraz W108 i W109 w wersjach europejskich i amerykańskich. Nie zabrakło oczywiście wersji sportowych np. Pagoda W113. W 2002roku, kolekcję zamykał pierwszoseryjny model W114 oraz W115, brak było natomiast modeli W123, W116 oraz późniejszych. Dowiedziałem się później, że przyczyną tego było to, iż w/w modele spotyka się dość często na niemieckich drogach - są więc one uważane za "mniej klasyczne". Za kilka lat, gdy ich liczba drastycznie zmaleje, mogą zostać wystawione. Ile w tym prawdy, trudno mi powiedzieć - taką informację otrzymałem od miłej Pani - pracowniczki muzeum.

Większość samochodów (zwłaszcza starszych) ma otwarte maski silnika, można więc prześledzić, jakie postępy techniczne czyniła firma wraz z wprowadzaniem nowych modeli. Niektóre z rozwiązań są naprawdę ciekawe, jak choćby królewski układ rozrządu..

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00