MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 1:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 164 65 66 67 68111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
airkomin pisze:
Jest rozporządzenie ministra finansów (wydrukował mi je pan z Urzędu celnego, gdyż oni zajmują się akcyzą, ale zapodziałem je po mniej więcej tygodniu) które mówi, że paliwo zakupione i wwiezione w baku jest legalne i nie podlega żadnym więcej opłatom. Czyli, jeżeli w DE jest 0% akcyzy i tam je sobie wlejemy to na ten bak u nas też jest 0% akcyzy. Postaram się odnaleźć to roporządzenie i wtedy to cytnę wraz z paragrafem.

Czyli moim zdaniem u nas to też musi sie w końcu zmienić i OR będzie niebawem legalne a raczej nie bedzie budzić niczyich kontrowersji.

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
wiarus junior

airkomin pisze:
Jest rozporządzenie ministra finansów (wydrukował mi je pan z Urzędu celnego, . Postaram się odnaleźć to roporządzenie i wtedy to cytnę wraz z paragrafem.

Znajdź i cytnij Barrrrrrrrrrrrdzo proszę!!!!!!!

Dodano po 11 minutach.:

sebi pisze:
Hej

Sceptyk jestem ale co sie stanie jeżeli wyjade do DE zakupie roslinę i wrócę do Polski, .

Panowie nawiązując do tego tematu który jest absolutnym Hitem dotyczącym legalności OR proszę o informacje o najblizszych stacjach gdzie można taanknąć OR .
Taka baza danych przysłuzy nam się szczególnie w okresie wakacyjnym !!!!!!

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam, czy taki elektrozawór się nadaje:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=102226846

Jak nie to robie instalacje na zawory kulowe taki jak zrobił kolega PATE, jeśli możesz to powiedz mi czy się to nie zapowietrza?

w123 230c 1978

Tytuł:
swój chłop

Witam

Tez tak zaczynałem ale te zawory się nienadają jeżeli chodzi o zawory ręczne to takie
Obrazek

Koszt takiej instalacji wraz z wymiennikiem płytowym to 499 zł brutto bez zbiornika

GG 1617486

W114 250CE'1969[sprzedany]
W115 220D 1974 OR [RIP]
W123 240D 1978 OR POWER [RIP]
w114 220D 1970 ex 230.6

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Irek pisze:
proszę o informacje o najblizszych stacjach gdzie można taanknąć OR .

najbliższa biedronka :D

Tytuł:
wiarus junior

PATE pisze:
Irek pisze:
proszę o informacje o najblizszych stacjach gdzie można taanknąć OR .

najbliższa biedronka :D

To się nazywa wyrwać z kontekstu lub włożyć komuś słowa w usta :)

Koledzy zna ktoś adresy niemieckich dystrybutorów OR połozonych niedaleko (tj.ok 100km ) od granicy z Polską

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
Znalazłem taką listę:

http://www.tachoteam.de/tachojustierung ... ic859.html

Dodano po 8 minutach.:

i jeszcze tutaj:

http://www.biotanke.de/Verzeichnis/tanksstellen.html

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
postmajtek

Witam wsystkich
Jestem na forum nowy.
Niestety, nie jeżdżę solidnym autem z Gwiazdą, lecz tylko Vectrą, ale turbodieslem:-)
Znalazłem w sieci to forum i zauważyłem,że ma najbardziej rozwinętą rzepakową ;-)dyskusję.Zainteresowanie tym tematem na forum Opla-mizerne:-(
Urządzenie, które wskazaliście (elektryczny podgrzewacz, z filtrem i sepratorem wody jest super, ale jego cena....!
Sądzę,że najlepszym wyjściem jest podgrzewacz paliwa elektryczny, z czujnikiem temp. wyłączajacym go np. przy 60 st.Podgrzewacz ten działałby przez pierwsze kilka minut po rozruchu silnika.Takie urządzenie nie powinno kosztować więcej niż 100zł.

Znalazłem akurat coś takiego: http://www.allegro.pl/item103587804_pod ... tyzer.html

U mnie w aucie jest tak, że przewody paliwa (powrotny też) przylegają na odcinku
ok.20cm do głowicy silnika.Więc po jego rozgrzaniu, wymóg ciepłego OR jest jakby spełniony.
Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam! [usmiech] No w sumie fajnie, tylko że trzeba pamiętać, że podgrzewacz podgrzewa paliwo gdzie? - w podgrzewaczu! Dopóki silnik nie pracuje, nie ma przepływu paliwa przez układ wtryskowy. Ono sobie potem dalej płynie podgrzane, ale z początku tracąc dużo ciepła na ogrzanie ścianek przewodów, elementów pompy wtryskowej, wtryskiwaczy... I faktycznie w chwili gdy zapalasz silnik to nadal w pompie, przewodach wysokiego ciśnienia, wtryskiwaczach jest paliwo zimne z wszystkimi tego konsekwencjami. [szalone] Choć na pewno ogrzewa się w sumie szybciej, niż od cieczy chłodzącej.
Jakby tak zrobić podgrzewacz całego układu wtryskowego?? Który od razu ogrzewałby bebechy pompy, przewody ciśnienioe i wtryskiwacz każdy z osobna... Powinno wystarczyć na to ze 30A, czyli mniej niz świece żarowe na początku grzania, skoro ten podany przez ciebie ciągnie 150W, czyli jakieś 12A.
A twoja Vectra to nie Common Rail aby?
Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop

Karol pisze:
Witam! Powiem szczerze, że nie chciało mi sie czytać prawie 1000 postów i być może to co napisałem jużbyło, ale możę nie wiec napisze :D
W ostatniej "Angorze" ukazał się przedruk artykułu z "Metra" o jeżdżeniu na OR...i było w konkluzji napisane że jest to nielegalne :(
Zacząłem się zastanawiać dlaczego, jaka jest tego podstawa prawna i doszedłem do Kodeksu Karnego Skarbowego i do art. 73a - Zmiana przeznaczenia oleju
"Kto w użyciu wyrobu akcyzowego zmienia jego przeznaczenie, w szczególności używa OO jako ON, przez co naraża podatek akcyzowy na uszczuplenie podlega każe grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do 2 lat, albo obu tych kar łącznie".
To jest ta nielegalność (potwierdza to też pani doktor od prawa karnego skarbowego z UW), inna sprawa podatek drogowy. Czyli sprawa jest podobna jak z OO, nie chodzi o środowisko, ale o podatek...tyle, żę jeżeli chodiz o OO to jest to nawet wykroczenie, bo jest taki przepis w kodeksie wykroczeń (niepamiętam numeracji) i sankcja 500 zł grzywny :(
Troche dupa...

Karol alu tu problem polega na tym ze ty masz problem czytania ze zrozumieniem OR nie jest produktenm akcyzowym chyba ze sie myle:) [zlosnikz]

Dodano po 17 minutach.:

Urządzenie, które wskazaliście (elektryczny podgrzewacz, z filtrem i sepratorem wody jest super, ale jego cena....

moglibyscie przytoczyc dzie to moge zobaczyc?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

bart_no_one pisze:
OR nie jest produktenm akcyzowym chyba ze sie myle

niestety bart, wszyscy chcielibyśmy, żebyś miał rację, ale tak nie jest. jak już wspominałem: produktem akcyzowym jest wszystko, co wlejesz do baku. była nawet jakiś rok temu audycja weissa w radio z-et na ten temat.

OR

Tytuł:
postmajtek

kocur pisze:
A twoja Vectra to nie Common Rail aby?
Pozdrawiam,

Tak i niestety tak:)

Acha, facet podesłał mi szczegóły techniczne owego podgrzewacza z Allegro i lipa.
On ma się włączać dopiero poniżej +10stC. :-(

Tytuł:
postmajtek

Martin pisze:
Co do wymienników to posiadam nowe na stanie

pisałem na PRIW i na GG do -MARTIN- i żadnej odpowiedzi???? może na forum MARCIN mi odpowie-jeżeli posiadasz nowe to w jakiej cenie są one u CIEBIE................................dzięki za odpowiedż.

Tytuł:
swój chłop

PATE pisze:
bart_no_one pisze:
OR nie jest produktenm akcyzowym chyba ze sie myle

niestety bart, wszyscy chcielibyśmy, żebyś miał rację, ale tak nie jest. jak już wspominałem: produktem akcyzowym jest wszystko, co wlejesz do baku. była nawet jakiś rok temu audycja weissa w radio z-et na ten temat.

Ja sluchalem tej audycji i wiem o ktora chodzi ,baba z urzedu celnego zostala zaskoczona pytaniem i dla tego walnela przepis ktory sie stosuje do oleju opalowego!!!.Teraz myslicie przecierz to nie tak bo przeciez...Tak tak ale pokarzcie przepis gdzie pisze ze wszystko co jest w zbiorniku podlega akcyzie ??Idac tym tokiem samochud na baterie ktore sa zasilane ogniwami fotowoltaicznymi ,jak naloza akcyze???w koncu akumulator to tez jakis rodzaj zbiornika!!!PO za tym gadalem z gosciem ktory mial brata ktory to byl kierownikiem izby celnej i powiedzial mi ,ze jak zaczal sie interesowac tym tematem to zadzwonil do brata i zapytal co bedzie jak go zlapia na tym.Odpowiedz byla taka ze problemy sa wtedy kiedy masz czerwono w zbiorniku jesli masz zulto to jest git.PO za tym zawsze mozna powiedziec ze sie bylo zagranica [zlosnikz]Przeciez nie moga publicznie powiedziec ze nie ma na to przepisu ,to nie ten kraj panowie!!Po za tym jak zlapia juz kogos i nie ma on firmy i nie kreci z papierkami to kara jest max 500 zl ,a jesli juz sie tak boicie to wykupcie sobie ochrone prawna w Dasie i z czapki a do tego kupcie w markecie 100 litrow oleju roslinnego pojdzcie z paragonem do UC zaplaćcie akcyze 1.85 za kg tegoz specyfiku i wozcie ten kwit ze soba a w razie kontroli pokazecie ze oplaciliscie akcyze i powiecie ze zadko jezdzicie tym autkiem, i z czapki!!

Tytuł:
Klubowicz

Wektor pisze:

Bylo juz o tym wczesniej. To sie nie nadaje z 2 wzgledow. Najwazniejszy, ze podgrzewa tylko do 25 stopni:), 2 musialbys pogrzewacz zastosowac zaraz przed pompa, bo filtr oleju ma dosc duza pojemnosc. Moza byloby pogrzewac filtr oleju, ale zeby OR do zapalania mial 50-60 stopni to potrzebnabyla by grzalka o bardzo duzej mocy, no chyba ze chcesz czekac w aucie 10 min ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 164 65 66 67 68111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00