MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 05, 2025 12:10 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bo Śląsk ( zarówno Górny jak i Dolny nigdy nie były pod zaborami i nigdy nie były "ziemią odzyskaną". Bo nie można "odzyskać" czegoś czego nigdy nikt nam nie odebrał.

Dokładnie tak jak piszesz ja także uważam.
Szkoda tylko, że w tym filmie, a jeszcze bardziej w rzeczywistości utożsamia się Śląsk z Górnym Śląskiem, a to jest niesłuszne. Śląsk, to dużo większy region, a jak widać dokładnie w tym filmie, Górny Śląsk był krainą marginalną Śląska. Przy czym do 19 wieku Śląsk to ziemie wokół Wrocławia. Za to, że mówiąc Śląsk dużo osób ma na myśli Katowice winne są czasy końca 19 wieku, a nawet, co zostało pokazane w powyższym filmie czasy wcześniejsze, tj wojny prusko - austryjackie.

Tytuł:
swój chłop

kupić, założyć alarm i monitoring i będzie dobrze....

Tytuł:
wiarus junior

ukaniu pisze:
Wydaje mi się, że kolega Gienek naoglądał sie za dużo serialu Ranczo :-)
A ja żyję i widzę RBHEN też. Mam znajomych którzy suma sumarum po latach kupowania ziemi stali sie obszarnikami.
Ktoś kto ma więcej niż reszta jest - wrogiem klasowym. To są lata indokrynacji. Nie ważne czy sąsiad co akurat woli pracować i zarabiać ziemią czy nowy - nie leży, nie pije - wróg.

chlopak, zobacz co mam w podpisie, mieszkam w wolominie, domu, garazu nie zamykam, samochody zawsze pootwierane, nic mi nigdy nie zginelo, tak samo zostawiam samochod na ulicy, nie pamietam kiedy radio chowalem, co do serialu to nie ogladam telewizji i moze dlatego mam odmienne zdanie, bo programy typu "uwaga" tylko szczuja ludzi.
Nie watpie ze moze tak nie byc, sa rozne miejsca mniej lub bardziej narazone na takie zdarzenia, wiec trzeba bylo zrobic rozeznanie, a nie teraz generalizowac i gadac ze wszyscy sa zli, kazdy Cie okradnie i wydasz majatek na ochrone.
Gdybym postawil merca na Brzeskiej w Wawie (nie ublizajac mieszkancom Brzeskiej) tez pewnie dlugo by nie postal, Wiekszosc o tym wie i ktos kto ma cos do stracenia omija ta okolice, chyba ze ktos chce cos celowo zgubic jak....
Wiec nie generalizujcie i nie gadajcie chlopakowi takich bzdur, zalosne jest to ze mieszkacie w swoim kraju i sami na siebie patrzycie jak na zlodziei, zreszta widze ze te funkiel nowki osiedla sa budowane jak fortece, zeby czasem ktos nie wszedl
Ludzie, sami sie nakrecacie

Moze poprostu Ty komus podpadles i sie na tobie mscili, ale oczywiscie nikt nie ma na tyle odwagi ze sam przed soba sie przyznal <br>Dodano po 4 minutach.:<br>
WASYL pisze:
A, mnie wielokrotnie okradziono. Zmieniałem miejsca zakładałem nowe zabezpieczenia itd. itp. Ogólnie to w Polsce już tak jest i trzeba to wpisać w straty i przyzwyczaić się do tego. Nasza policja zawsze po około 3-4tyg. od zdarzenia przysyła pismo o umorzeniu postępowania z braku wykrycia sprawcy.
Także, drogi Robercie szukaj i kupuj. Wynajmować się nie opłaca Ja w sumie za warsztat i stodołę na auta w innym miejscu płace rocznie prawie 10 tyś. zł. Kilka lat i bym miał już swoją gospodarkę, także też się zastanawiam nad takim posunięciem.
Tylko, później się nie dziw jak zginie Ci coś pod Twoją nieobecność. Takie życie i takie realia w Naszym Kochanym Kraju.

nie genaralizuj, byles wszedzie?znasz wszystkich? ze wiesz jak jest w naszym kraju?

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

gieniek pisze:
chlopak, zobacz co mam w podpisie, mieszkam w wolominie, domu, garazu nie zamykam, samochody zawsze pootwierane, nic mi nigdy nie zginelo

Widzisz, a ja mam inne doświadczenia, na szczęście nie na własnej skórze - znajomy który wprowadził się do domku w Pruszkowie był zrobiony na śpiocha zaraz po wprowadzeniu.
Śmiał się, że go "przywitali".
Z garażu wyjechały 2 samochody. Prawie cały wartościowy sprzęt z domu.
Sąsiedzi widzieli "Myśleliśmy, że to Pańska córka jedzie na wczasy"
Tak wczasy z mikrofalówką, plazmą...
Tam gdzie ja się buduję jest spokojnie i też mówią, nic nie ginie - nic nie znika. A większość nowych domów - choć to wieś - ma nalepki z sekurytasem czy innym ochraniaczem - bo bez tej nalepki to strach....
Więc ja generalizuje w jedną stronę a Ty generalizujesz w drugą - a życie jest po środku.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

gieniek pisze:
Gdybym postawil merca na Brzeskiej w Wawie (nie ublizajac mieszkancom Brzeskiej) tez pewnie dlugo by nie postal, Wiekszosc o tym wie i ktos kto ma cos do stracenia omija ta okolice, chyba ze ktos chce cos celowo zgubic jak....

Cholera, a ja przez rok regularnie 2 razy w tygodniu zostawiałem Merca na Kijowskiej przy skrzyżowaniu z Brzeską. Nikt mi go nie gwizdnął, nie wybił szyby, nicc z niego straciłem. A ja sam przyjeżdżałem po swoja żonę i, o dziwo, też z pełnym uzębieniem i kieszeniami wracałem do domu ... także może nie tkai diabeł straszny jak go malują ;)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
i, o dziwo, też z pełnym uzębieniem i kieszeniami wracałem do domu ... także może nie tkai diabeł straszny jak go malują ;)
nie chwal dnia przed zachodem :)

Tytuł:
wiarus junior

WeebShut pisze:
gieniek pisze:

Cholera, a ja przez rok regularnie 2 razy w tygodniu zostawiałem Merca na Kijowskiej przy skrzyżowaniu z Brzeską. Nikt mi go nie gwizdnął, nie wybił szyby, nicc z niego straciłem. A ja sam przyjeżdżałem po swoja żonę i, o dziwo, też z pełnym uzębieniem i kieszeniami wracałem do domu ... także może nie tkai diabeł straszny jak go malują ;)

hehe, zgodze sie z Toba, bo swego czasu tez czesto tamtedy pokonywalem trase i to ok 5 nad ranem, moja trasa przebiegala z dworca wschodniego na wilenski, pomimo ze mijalem ok 5-7 grupek nieciekawego typa (z wygladu) za kazdym razem, to nic mi nie bylo(:

ale opinia jest jaka jest

Mercedes W124 90r. 3.0D Turbo
Mercedes W123 81r. 2.8E Kombi
Mercedes W123 82r. 2,4D "Taryfa"
Mercedes W123 81r. 2.4D "beczkowóz"
Mercedes W123 78r. 2.4D automat

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
Z doswiadczenia powiem, że na Szmulkach Brzeska to była jedna z bardziej cywilizowanych ulic, jeszcze 10lat temu taka Zachariasza to było coś(ale wiekszośc kamienic się rozpadła), albo Gajewska czy Jadowska. Z Pragi Płn.chyba gorsze są okolice Konopackiej, Strzeleckiej, a w W-wie takich okolic nie brakuje, są na Solcu(kilka kamienic z Górnośląskiej) , są w Centrum, sa na Mokotowie(kamienica za KG). Co do wypowiedzi Gieńka to pochodzę z powiatu wołomińskiego i wyjechał mi kiedyś polonez z garażu, najbardziej szkoda psa bo oślepł po proszku z gaśnicy. Ze stodołą na wsi jest tak , że jedne okolice sa spokojne a już kilka km dalej ginie wszystko.

Tytuł:
swój chłop

Panowie, nie rozumiem dlaczego jest omawiane to czy Kolega zakładający wątek powinnen kupić gospodarstwo czy nie. Chce kupić - to dał ogłoszenie w odpowiednim miejscu. Kupuj ziemię. Ja jako pośrednik w obricie nieruchomościami powiem Ci jedno - jaka by nieruchomość nie była - nie stracisz na niej. Jak chcesz mogę Ci pomoc. W Katowicach mam pewną znajomą pośredniczkę, która znajdzie Ci co trzeba. Jakby co pisz na prv.

A. <br>Dodano po 3 minutach.:<br> ps- ja mieszkam od prawie 2 lat na pradze. Wynajalem od gminy garaz na 1 fure a 2 gwiazka stoi na powietrzu... przez ten czas w jedna sobote stracilem gwiazde a tydzien temu dostalem ryse po tylnej masce... W sumie krzywda ale mieszkajac 2 lata przy pl. Starynkiewicza (centrum) stracilem dupke radia... i 2 szyby... wiec nie wiem... wg mnie praga nie jest taka zla... a wierząc w nią coraz bardziej otweiram sklep od 1 kwietnia na Ząbkowskiej...

A.

W 124 250D, '87 - ex
W 123 240D '81 - ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00