MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 7:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 1231765
Dużo jeżdżę na zachód. Jeździłem różnymi Busami. Lecz przekonałem się po zakupie pierwszego Mercedesa Sprintera, że to bardzo niezawodny samochód. I od tej chwili tylko MB obecnie mam :
MB Vito 108 powolny ale do celu zawsze zajedzie bezproblemowo.
MB Sprinter 212d jakoś się toczy po drogach. Niezawodne i tanie w utrzymaniu. Można załadować dwa razy tyle ile w dowodzie :)
Wbrew opiniom że dużo pali, przy spokojnej jeździe 10l/100km nie przekroczy.

Znajomy kupił nowe Ducato i co rusz jakaś awaria a to żarówka wybuchła w kloszu a to półoś do wymiany, wymiana skrzyni biegów, i dwa razy na trasie padło (na Autobahnie) zabudowa autolaweta. Ogólnie niezadowolony. A serwis Fiata to totalna pomyłka.

Jeździłem Renault Traffic wrażenia bardzo słabe - ten samochód poprostu nie chciał jeździć, co chwila jakaś usterka. Bardzo denerwujące.

Przez 6 miesięcy jeździłem Peugotem Boxerem 2,2HDI przebieg 65tyś (bezwypadkowy serwisowany) spalanie wyższe i z 13 weźnie. Elektronika w tym to totalna pomyłka (problem z immobiliserem, alarmem i osprzętem silnika) , nie wspominając o przeginającej się karoserii (po wjechaniu na krawężnik jedną stroną z samochodu nie szło z niego wysiąść auto załadowane 200kg )

Jakoś dużo osób które na trasie mijam w kierunku na DE (trasa przez Świecko) latają głównie Sprinterami.

Taka to tylko moja opinia na temat dostawczaków. Za coś się w końcu płaci kupując MB sama gwiazda nie jest taka droga :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kazdy ma inna opinie. Jeden chwali renault drugi narzeka.Peugeot Fiat to samo a Sprinter ma tylu samo zwolennikow co przeciwnikow. Ciekawe czy jest to kwestia trafienia dobrze/zle w konkretne auto czy roznica zdan wynika z czego innego.Nie chodzi mi o to ze jeden lubi to drugi lubi tamto tylko poprostu ze nasze wypoiwedzi sa tak skrajne.

Tytuł:
swój chłop

najbardziej nie zawodny bus z jakim miałem do czynienia: MB100. Chodź może komfort nie taki, ale 600tys bez problemów z silnikiem dalo się przejechać. Padł bieg 5 (w okolicach tego przebiegu) wymiana zębów i ciągle jeździł (nie pamiętam dokładnie jak to z tą 5 było, ale rewelacja. Mam same pozytywne odczucia do tego busa. To taki offtopic.

Natomiast sprinter, dla mnie troche taki miękki z tyłu, ale komfort jazdy, przyspieszenie jest lepsze.

Kiedyś miałem okazje jeździć fiatem ducato 2.5D. Ale te auto to jakieś wielkie nieporozumienie - mam nadzieję, że to tylko był zły egzemplaż nie zadbany. Załadowany i przyspieszenie prawie zerowe już na 4 biegu. Chodź bym się zastanawiał, czy to nie był TD z padniętą turbiną - dawno to było.

Ogólnie sprinter - tył napęd - rewelacyjny skręt. Inne mają przód i przez to nie są aż tak zwrotne. Zatem mają podłogę niżej niż w sprinterach. Więc tutaj już tak można powiedzieć: często widać, że sprintery są podrdzewiałe. Co o konkurencji tego niewidać - albo właściciele bardziej dbają, jest tych aut mniej, bo nie wiem jak to wytłumaczyć. Ja swego czasu miałem dwa i nie pamiętam, aby któryś rdzawił, mimo iż przez 4 lata miałem takiego, który był robiony - cały bok i też rdza nie wyszła.

Bus masz na myśli osobowy? Jeśli tak, to ja bym również patrzył na to jak tylne siedzenia wyciągnąć. W sprinterze, to dwie wajhy pociągnąć i nie ma ław.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Większość wykonawców z którymi pracuję jeździ Sprinterami - chwalą. Reszta jeździ LT - też chwalą. To, że wcina je rdza to niestety fakt. Zaprzyjaźniona firma, z którą długo i regularnie współpracuję, eksploatuje ok. 350 samochodów dostawczych przebudowanych do wożenia gotówki. Są to Sprintery i LT oraz Vito i T5. Najstarsze mają ok. 5 lat i już gniją (Sprintery i LT). Nie dotyczy Vito i T5.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior

Jeżeli zamierzasz dużo jeździć to tylko Sprinter, po przejechaniu nim 1000km czujesz się jak Masterem po 300km. Wiem z własnego doświadczenia miałem oba te auta.

p.s. A i tak najlepsza była kaczka - tłukłem się taką przez 15 lat i zawsze wróciłem do domu o własnych siłach- 100% powrotów do domu przez 15lat to dobry wynik.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ojj tak kaczka byla nie do zajechania...

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

bary123ce pisze:
Borys pisze:
Teraz jeden Jumper chodzi bezawaryjnie, w drugim jakas pierdole naprawial...

Musiał mieć wielkie szczęście [zlosnik]
Właściciele Jumperów są na tyle zdesperowani, że nawet na tym forum proszą o pomoc:
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewto ... ght=jumper

No proszą bo nie ma forum o Citroenie Jumperze a z mojego doświadczenia by się przydało :P

Fakt jest taki, że z aut dostawczych to polecam najbardziej: VW lub fiaty.
Bez obrazy Sprintery są dobre ale nie nadają się do ciężkich warunków.
Tak przynajmniej jest u mnie.

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00