MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 5:28 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

voytas pisze:
Czy ktoś już płacił mandat?

Płacilem ze 2 lata temu. Jechalem na pamiec i mocno sie zdziwilem jak mundurowy na rondzie do mnie zamachał

http://www.supermoto.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Tytuł:
wiarus senior

Sebian pisze:
Wika pisze:
A jeździł ktoś z was po rondzie de Gaulle'a w ... Paryżu ?
To są dopiero wrażenia !

A co? Tez mają zakaz skrętu w lewo? Wika, trzymaj się tematu [oczko]

Sorki Sebian za ten wyjazd ale rondo de Gaulle'a kojarzy mi się z tym najsłynniejszym i chyba największym rondem de Gaulle'a .
A żeby było trochę o skręcaniu w lewo , to jakoś tak wtedy wyszło ( byłem niewprawnym kierowcą ) ,że jechałem ciągle w lewo i w lewo aż wylądowałem całkiem po wewnętrznej i uszkodziłem sobie chyba o jakiś krawężnik korektor/rozdzielacz siły hamowania ( zaczął uciekać z niego płyn hamulcowy ) .
Było to dobre 10 lat temu i miałem wtedy poczciwego VW passata kombi rocznik '85 .
Płyn wyciekał i trzeba było dolewać ale jakoś udało się wrócić do domu .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Waciak pisze:
Skoro są przepisy to trzeba ich przestrzegać.

Po co ? Cwaniaki nie muszą. Coco jambo i do przodu.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
Mundurowi to nie wszystko, jest przecież tyle nie oznakowanych aut oraz kupa kamer, nie rozumiem kolegi, który jedzie z Rawy Mazowieckiej x kilometrów, a potem nie będzie nadrabiał 100m, jeszcze szybciej dać pod prąd na rondzie, od razu z jerozolimskich w nowy świat jeszcze przed palmą

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Krzysiek W123c pisze:
nie rozumiem kolegi, który jedzie z Rawy Mazowieckiej x kilometrów, a potem nie będzie nadrabiał 100m
Byłem przekonany że zakaz jest w obie strony...

Ze smolnej często kieruję się na Pragę, więc albo musze skręcić w Al Ujazdowskie albo zawrócić w kierunku mostu. Sam dojazd do Smolnej to mały pikuś, mogę sobie objechać kawałek, ale jakbym miał za każdym razem jadąc na Pragę objeżdzać to (tylko z nazwy) rondo to by mnie krew zalała.

PS
Swoją drogą w Łodzi jest dużo mniej takich głupich i nieuzasadnionych zakazów i korki są zdecydowanie mniejsze... (mimo iż tramwaj zazwyczaj nie ma wydzielonego torowiska obok jezdni)

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
voytas pisze:
PS
Swoją drogą w Łodzi jest dużo mniej takich głupich i nieuzasadnionych zakazów i korki są zdecydowanie mniejsze... (mimo iż tramwaj zazwyczaj nie ma wydzielonego torowiska obok jezdni)

No widzisz [zlosnikz] sam sobie odpowiedziałeś.
Lepiej nie przyjeżdżać do Warszawy.
W Łodzi lepiej !!!

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Nie widzę dlaszego sensu tej dyskusji. Przepisy są po to, żeby ich przestrzegać. Kto ich nie przestrzega, nie powinien być uprawniony nawet do chodzenia piechotą (o prowadzeniu pojazdu nie wspomnę).

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Nie widzę dlaszego sensu tej dyskusji. Przepisy są po to, żeby ich przestrzegać.

Temat umieściłem w Hyde Park jako ciekawostkę, bo dotyczy skrzyżowania które ktoś mylnie nazwał rondem znanego Francuza...

Nikt nie proponuje tu łamania przepisów, a wręcz przeciwnie. Temat jest ostrzeżeniem dla tych co bywają w stolicy sporadycznie że mogą się spotkać z przedziwnymi sytuacjami typ zakaz skrętu w lewo na Rondzie de Gaulle'a.

PS
W ten weekend zmuszony byłem (podobnie jak kilkudziesięciu innych kierowców) do przejazdu przez skrzyżowanie na czerwonym świetle. Oczywiście postałem sobie pare minut zanim podjąłem taką dramatyczną decyzję. Przede mną oczywiście co chwilę też ktoś przejeżdżał na czerwonym co mnie początkowo totalnie zamurowało. Widać Warszawa to takie fajne miasto gdzie montuje się sygnalizatory świetlne tylko po to żeby spowolnić ruch i nie synchronizuje się ich ze sobą w obrębie skrzyżowania. Czy ktoś z Was też doświadczył czerwonego świecącego non-stop przez 3-4 cykle?

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
voytas pisze:
Sebian pisze:
Nie widzę dlaszego sensu tej dyskusji. Przepisy są po to, żeby ich przestrzegać.

Temat umieściłem w Hyde Park jako ciekawostkę, bo dotyczy skrzyżowania które ktoś mylnie nazwał rondem znanego Francuza...

Nikt nie proponuje tu łamania przepisów, a wręcz przeciwnie. Temat jest ostrzeżeniem dla tych co bywają w stolicy sporadycznie że mogą się spotkać z przedziwnymi sytuacjami typ zakaz skrętu w lewo na Rondzie de Gaulle'a.

Są tacy, co piszą (niezależnie od tego, czy żartują, czy nie), że cwaniakom wszystko wolno. Skoro jest znak, to do czemuś zawarta na nim informacji służy - również bezpieczeństwu.

voytas pisze:
PS
W ten weekend zmuszony byłem (podobnie jak kilkudziesięciu innych kierowców) do przejazdu przez skrzyżowanie na czerwonym świetle. Oczywiście postałem sobie pare minut zanim podjąłem taką dramatyczną decyzję. Przede mną oczywiście co chwilę też ktoś przejeżdżał na czerwonym co mnie początkowo totalnie zamurowało. Widać Warszawa to takie fajne miasto gdzie montuje się sygnalizatory świetlne tylko po to żeby spowolnić ruch i nie synchronizuje się ich ze sobą w obrębie skrzyżowania. Czy ktoś z Was też doświadczył czerwonego świecącego non-stop przez 3-4 cykle?

Tak, całkiem regularnie w Warszawie na skrzyżowaniu ul. Puławskiej i Ludwinowskiej. Z reguły trafiają się 2 - góra 3 - cykle, ale nigdy nie przejechałem na czerwonym. Raz nie wytrzymałem, to skorzystałem ze strzałki warunkowego skrętu w prawo i na następnym skrzyżowaniu zawróciłem.

Natomiast na tym samym skrzyżowaniu, kiedy wyjeżdżam na zielonym spod podporządkowanej Ludwinowskiej, dosyc regularnie na czerwonym przelatuje z prędkością co najmniej 100km/h jakiś samobójca-debil. To jest straszne [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Waciak pisze:
W Łodzi lepiej !!!

Czyzbym wyczul jakas niechec do Lodzian z ust Warśawiaka? ;)

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Tak, całkiem regularnie w Warszawie na skrzyżowaniu ul. Puławskiej i Ludwinowskiej.

A mi się trafiło chyba na skrzyżowaniu Armii Krajowej / Maczka...

zebda pisze:
Czyzbym wyczul jakas niechec do Lodzian z ust Warśawiaka?

Eee, musiało Ci się wydawać, przecież na forum MB nie ma niechęci wobec kolegów z innych miejscowości... :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Są tacy, co piszą (niezależnie od tego, czy żartują, czy nie), że cwaniakom wszystko wolno. Skoro jest znak, to do czemuś zawarta na nim informacji służy - również bezpieczeństwu.

Podobnie pewnie jak Ty i cała inna masa ludzi jeżdżących do pracy rano samochodem, użeram się z wszechobecnym cwaniactwem i innymi chorobami bezmózgich tępych oszółomów pchających się na chama z wysepek, przejść dla pieszych i innych znaków poziomych a nawet pionowych. Pomimo moich codziennych próśb do najwyższego żeby nikt mi nie podniósł ciśnienia rano, bo bardzo tego nie lubię, rzadko się to zdarza. Staram się jeździć kulturnie i wpuszczam samochody z bocznych uliczek, także tych co SYGNALIZUJĄ zmianę pasa ruchu. Ale jak spotykam, tak jak dziś rano, imbecyla co łamie wszystkie standardy drogowe to wysiadam z samochodu i mam ochotę mu obić mordę (bo tylko tak chyba można nauczyć ich kultury), tylko zielone światło i klakson z tyłu uratował dziś zęby idiocie, co swoją pieprzoną partyzantką i olewaniem przepisów jak kolega voytas, oparł mi się dziś z prawej strony na lusterku z zamiarem bezwzględnego wyrwania go tylko po to, żeby być szybciej o 3 sekundy.

Tylko czekam na takiego co mi przydzwoni w któryś bok, odpowiednio uprzykrzę mu życie, a pośpiech opóźnię o dobrych kilka godzin (nie będzie wtedy dogadywania się i spisywania notatek na kolanie). Chamstwa nie zniese [zlosnik]

Tytuł:
Klubowicz

Tego typu skrzyzowania, ronda sa w rozych miastach tego globu:) Np Kolonia w Niemczech, caly stan Michigen w USA. Nie ma tam typowych skretow w lewo na wiekszych skrzyzowaniach, tylko robi sie zawrotki za, nie raz trzeba cierpliwie przejechac kilka km, wiec nie ma co narzekac. Sprawa chyba dziala, bo nie wjezdzaja sobie pod kola skrecajac w lewo, co w wawie czesto sie zdarza i niekiego kiepsko konczy (nie dawno bylem swiatkiem jak ss pedzace 2x przepisowa pred w wawie, zdjelo motocykliste, ktoremu nie chcialo sie poczekac, az bedzie widzial co sie dzieje na 2 jezdni). Jak jedziesz z RM to mozesz wskoczyc na trase lazienkowska, pozniej nad wisla, poniatowski i skrecasz w prawo (bedzie nawet szybciej [zlosnik] ).

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
zebda pisze:
Waciak pisze:
W Łodzi lepiej !!!

Czyzbym wyczul jakas niechec do Lodzian z ust Warśawiaka? ;)

Absolutnie nie !!!
Mam mnóstwo przyjaciół wsród Łodzian i nie należę do ludzi uprzedzonych terytorialnie.
To zdanie, to moja odpowiedź na kwękanie voytasa ;)
Jeśli jakiś Lodzermensch poczuł sie urażony...przepraszam.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Za samego Lodzermencha masz u mnie + ;) [zlosnik]

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00