(me: how) pisze:
Stefan, ale co ty chcesz przejmować? Mercedesa? Mercedes ze swoimi akcjami wartymi tyle ile dziś mógłby przejąć połowę kraju w którym mieszkasz.
Straszny z Ciebie bufon i ignorant niemalze jak managment z MB akcje warte sa tyle ile chce ktos za nie zaplacic, a nie tyle ile wylicza ksiegowi ( jesli grasz na gieldzie to powinienes wiedziec, a pewnie nie grasz, bo bzdury piszesz ).A tak nawiasem mowiac to chcialbym wiedziec ile akcji ma MB i jaka jest wartosc ksiegowa, a takze rynkowa - skoro wiesz to napisz!
- ze zrozumieniem tekstu tez masz problemy:
Inwestor, który w momencie objęcia prezesury przez Reutera w 1987 r. ulokował 10 tys. euro w akcjach Daimlera, miał w tych papierach pod koniec kadencji Schremppa w2005 r. 8,8 tys. euro. Tymczasem inwestycja w akcje BMW dawała prawie 40 tys. euro
Wytlumacze Ci bo pewnie nie wiesz o co chodzi inwestujac 10 tysiakow 20 lat temu tracisz 12% ale uwzgledniajac inflacje i sile nabywcza eur ( adokladniej marki) w 1987 roku to jest 80% w plecy na inwestycji w MB porownaniu do bmw. Wiec twoj tekst
Mercedes ze swoimi akcjami wartymi tyle ile dziś mógłby przejąć połowę kraju w którym mieszkasz. swiadczy o tym, ze nie masz pojecia o czym piszesz bo w 87r nie uwzgledniajac tego o czym pisalem wyzej byl wart 12 % wiecej(choc w latach 80 to pewnie MB moglby kupic ze 2 wojewodztwa
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
)
(me: how) pisze:
A jednak podradomska fabryka napatykowych lodów.
Zobacz sobie liste najbogatszych Polakow 2006 i poczytaj od czego zaczynali, w pierwszej 5 poza Solorzem ( ktory mial plecy w sluzbach i Guzowatym - starym komunistycznym aparatczykiem) 3 zaczynalo od 0 :
Sowołow - latanie chlodnic
Karkosi - skup butelek i zlomu
Czarnecki- osuszanie budynkow
Wiec nie badz nadety jak jakis Anglik, ktoremu ktos 20 czy 30 lat temu powiedzial ze ich "arystokratyczne" marki JAG, RR czy Bentley beda nalezaly do forda ( producenta ciezarowek i ciagnikow dla amerykanskich farmerow i US Army) i VW ( samochody dla ludu)
PS nie mam nic do fordow czy tez VW
![[cool]](./images/smilies/cool.gif)
.
Czasy sie zmieniaja i jesli wszyscy mowia, ze cos jest niemozliwe to trzeba znalezc czlowieka ktory o tym nie slyszal i on to zrobi.
class pisze:
No bez jaj... Toyota? Nic nie mam do tej firmy, ale mercedes musi pozostać niemiecki.
Od tego się praktycznie wszystko zaczęło, cała historia (ze wzlotami i upadkami).
Wszystko zależy jak zarząd pokieruje firmą i czy nie popełnią więcej błędów wymienionych w w/w artykule.
Z resztą koncern Daimler'a nadal zbyt mocno stoi na nogach, aby mówić o jakichkolwiek przejęciach, plajtach itp.
Z drugiej strony, gdyby nie potęga samej marki jaką jest mercedes, to już dawno by się rozsypało, poczynając od bezsensownej inwestycji w AEG na początku lat '80.
Class ja bym sie nie zdziwil jesli by sie okazalo, ze MB juz jest nieoficjalnie przejety, bo arabki i ruskie maja duzo petrodolarkow, z ktroymi nie maja co robc.
Zeby przejac firme niekiedy wystarczy 20% akcji i nikt nie musi o tym wiedziec, bo podstawiasz szwagra lub kilku ( a jak wiadomo binladeny maja spore rodzinki
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
), ktory kupuje 4,99 % wszystkich akcji ( jesli przepisy sa takie same ja w Polsce ) i nie musi sie ujawniac z ich posiadaniem. Problem pojwaia sie jesli chcesz zwiekszyc zaangazowanie po przekroczeniu pewnego progu posziadania musisz skladac wezwanie i takie inne bzdety
![[cool]](./images/smilies/cool.gif)
.
Sam jestem fanem marki ( przynajmniej za takiego sie uwazam) i powiem szczerze nie przeszkadza mi kto bedzie wlascicielem, jesli bedzie produkowal dobre i niezawodne samochody z gwiazda na masce, nie mowie tu o wozidlach dla handlowcow, lecz samochodach klasy wyzszej i luksusowej, a takze jakies fajne suwy i terenowki jakl niesmiertelnu unimog i G klasa.