MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 10:25 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Panowie, może mi coś poradzicie bo panowie w warsztacie niezbyt kwapią się do wskazania przyczyny wycieku oleju w moim Francuzie...

Do rzeczy: pod dużym obciążeniem pojawia mi się olej z tyłu silnika, do tej pory sądziłem że to uszczelka, ale po ostatnim uszczelnieniu jest suchutka a olej jak leciał tak leci... W tym miejscu może się pojawiać jedynie z uszczelki lub kolektora dolotowego - w 405 jest taki śmieszny duży plastikowy rozdzielacz powietrza, który potem łączy się z metalowym kolektorem ssącym (cztery osobne połączenia). Podejrzewam że olej leci właśnie albo z tych połączeń, albo jeszcze wyżej przy wspomnianej puszcze rozdzielacza. Martwi mnie jednak to że skoro leci to musi być go sporo w puszcze, jedyna droga to przez odmę. Co powoduje wydostawanie się tak dużej ilości oleju przez odmę? Podejrzewam że któryś cylinder nie trzyma - pierścienie, dobrze myślę? Miałem na zimę doinwestować grata, powymieniać parę rzeczy. Nie wiem czy jest to nadal opłacalne jeśli w grę wchodzi także remont silnika...

Jakieś opinie?

Dodam jeszcze że wyciek oleju jest raczej niewielki, ale skuteczny jeśli chodzi o plamę pod autem. Drażni mnie to strasznie, pojawił się nawet pomysł odłączenia odmy od kolektora i skierowania jej do jakiegoś pojemnika, ale to straszna rzeźba...

PS
Wiem że przez telefon i forum to tylko horoskop można dokładnie podać, ale liczę na jakieś propozycje. Na forum 405 niestety sami amatorzy tuningu, ciężko uzyskać pomoc ;)

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jak olej daje przez odmę, to dlatego, że jest za duże ciśnienie w skrzyni korbowej. A jak tam jest za duże ciśnienie, to znaczy, że w cylindrach(cylindrze?) jest za małe-krótko mówiąc silnik ma przedmuchy i kompresja zamiast być nad tłokiem, to jest przepuszczana pod tłok i wtedy wywala olej odmą.

W silniku diesla może dojść do tego, że olej wyrzucany przez odmę zostanie zassany do silnika i silnik zacznie go spalać jako paliwo, wiec wzrosną obroty, zacznie go wyrzucać więcej, więc więcej go zassie, jak więcej zassie, to znowu wzrosną obroty, jak wzrosną obroty....... i tak aż do efektownej eksplozji [zlosnik] albo co na szczęście częściej się zdaża, do zadławienia hamulcem na biegu.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ghost2255 pisze:
W silniku diesla może dojść do tego, że olej wyrzucany przez odmę zostanie zassany do silnika i silnik zacznie go spalać jako paliwo, wiec wzrosną obroty, zacznie go wyrzucać więcej, więc więcej go zassie, jak więcej zassie, to znowu wzrosną obroty, jak wzrosną obroty.......

Chyba już było na forum... ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

405 chyba tak ma, mam dwie w domu i obydwie znaczą teren. W jednej również są problemy z odmą, często zatyka węże, szczególnie w zimie. A wtedy zaczyna kopcić i olej wywalać. Żabojady źle zaprojektowały odpowietrzenie silnika, sprawdź wszystkie węże czy są drożne. Jeździsz gdzieś dalej czy tylko kilka kilometrów do pracy?
Pozdrawiam,
Konrad

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Conrad pisze:
405 chyba tak ma, mam dwie w domu i obydwie znaczą teren.

Jeszcze na początku wakacji tak nie miał...

Conrad pisze:
W jednej również są problemy z odmą, często zatyka węże, szczególnie w zimie. A wtedy zaczyna kopcić i olej wywalać. Żabojady źle zaprojektowały odpowietrzenie silnika, sprawdź wszystkie węże czy są drożne.

Odma sprawdzona, wszystko jest ok.

Conrad pisze:
Jeździsz gdzieś dalej czy tylko kilka kilometrów do pracy?

I do pracy, i w dłuższe trasy.

Wczoraj uszczelniłem miejsce dolotu gdzie leci olej silikonem - niestety nic to nie dało, może zrobiłem to niedokładnie... Dzisiaj znowu silnik ufajdany...

Po powrocie z pracy - parę minut zróżnicowanej jazdy - na chodzącym silniku wyjąłem bagnet i powiem Wam ze całkiem sporo gazów się wydostaje z dołu silnika. Dodam że w 405 bagnet jest we wlewie oleju i tędy też poprowadzona jest odma...

Silnik ma przedmuchy i tyle. Remontu raczej nie będzie, tymczasowo postaram się zapobiec wyciekom oleju pod auto stosując patent z butelką po oleju i odmą skierowaną do niej.

Jednocześnie poważniej rozglądam się nad nowym autem i prawdopodobnie nie będzie to MB ani 405 ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

voytas pisze:
Conrad pisze:
405 chyba tak ma, mam dwie w domu i obydwie znaczą teren.

Jeszcze na początku wakacji tak nie miał....

Chodzi mi o to,że z większości silników w 405 cieknie olej i naprawdę ciężko go uszczelnić.
Zmierz sprężanie inaczej się nie dowiesz co z silnikiem.
Pozdrawiam,
Konrad

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Conrad pisze:
Zmierz sprężanie inaczej się nie dowiesz co z silnikiem.

Szkoda zachodu, nie znam innej przyczyny oleju walącego z odmy oprócz braku kompresji...

Przed zimą miałem zrobić gruntowny przegląd hamulców na tylnej osi, wymienić płyny, wymienić półosie, poprawić parę rzeczy w środku...
Sprawny silnik to była jedyna rzecz czyniąca te zabiegi opłacalnymi. Teraz gdy się kończy nie ma sensu ładować ani grosza w auto. Każda zmiana sprawia że życie jest ciekawsze, więc trzeba zmienić ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
Niewiem jak tam u francuzów jest ale w miom 1 pf 125p tez niby byla oki ale jak założyłem nową to mu przeszło. Ale moze faktycznie pada ci silnik teraz to żadern problem stoi tego na złomach a jak dobrze poszukasz to nawet całego moze znajdziesz. Muj wujek prowadzi miedzy innymi skup złomu wraz z kasacją pojazdów i powiem ci że naprawde ciekawe okazy mozna trafić. Dzisiaj trafił polonez atu plus stan niezły zapłacił gościowi może 300 zł i ma auto do wozenia ludzi, miesiąc temu mazda bus z przeglądem i ubezpieczeniem śmiga nawet do szczecina i nic sie nie psuje piękna nie jest ale rdzy nie ma, oprucz tego jakieś fordy ople raz nawet 124 się trafiło ale bylo po wypadku na chodzie samo przyjechalo ale do remontu już raczej nie.
Także powodzenia w poszukiwaniach.

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00