harrier pisze:
Wklej tego smb.conf i zobaczymy co się da zrobić... na Twoim przykładzie. Ale jeżeli każdy z userów ma mieć dostęp do własnego home'a to co to oznacza? Chcesz zrobić mobilne profile, czy tylko synhronizowanie wybranego katalogu z danymi usera? Jest za dużo tematów do ogarnięcia, żeby Ci to tak ogólnie tłumaczyć... dawaj tego conf'a.
smb.conf jest jeszcze prawie standardowy, muszę to jakoś z początku ogarnąć i próbowałem udostępnić obojętnie któy katalog. Wiadomo, że jak uda mi się do niego zajrzeć z poziomu windy to resztę już przejdę.
Właśnie ściągnałem i wydrukowałem tą książkę Eckstein'a Using Samba. Mam nadzieję, że mój jak dotąd lamerski na linuxy mózg przyjmie wiadomości tam zawarte. Jak na razie najbardziej niezrozumiałym tematem dla mnie jest otworzenie udostępnionego katalogu z Windowsa. Jak, co zrobić, co skonfigurować, podmapowanie dysków czy co ?
Harrier na pewno pracujesz w firmie gdzie ludzie używają AD. Na pewno udostępniasz jakieś zasoby w domenie. Wklej mi wnętrzności na prv takiego configa. Może to mnie jakoś ruszy.
Poza tym będę mieć więcej problemów niż się zdaje. Zrobiłem logowanie do shella po loginach i hasłach z AD przy wykorzystaniu VAS'a. Z ich strony ściągnąłem też SAMBĘ, mam wrażenie że jej konfiguracja może być insza.
Jeszcze jedno pytanie. Wszędzie podają możliwość konfiguracji SAMBY przez SWAT. Póbuję się zalogować tak jak opisują, ale niestety mój localhost - czyli serwer na którym stoi Red Hat, nie ogarnia tej funkcjonalności.
harrier pisze:
Zastanawiam się jak często mówię zupełnie odwrotnie...
Moje pierwsze większe spotkanie z Linuchem, więc właśnie się rozdziewiczam ...
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)