MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 10:38 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Ponieważ, sytuacja z Norblinem jest kiepska, po artykule na www.interia.pl ruszyło ponownie zbieranie podpisów pod petycją nadania MT statusu Muzeum Narodowego, więc proszę was, abyście wpisali siena tej stronie. To bardzo ważna sprawa, bo w ciagu najbliżsych miesięcy, kolekcja bezcennych polskich prototypów i innych eksponatów moze stracić dach nad głową, a zabytkowe bydynki Norblina, które jako jedne z nielicznych w Wawie przetrwały całą DWŚ, mogą pójść w gruz pod budowę parkingu.
Link do artykułu
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 08102,1718

I PETYCJA:
http://www.fsoautoklub.pl/?action=norblin_petycja

Liczę na waszą pomoc
PozDDR!

Tytuł:
wiarus senior

Wszystko prawda, aczkolwiek ta wystawa samochodów w Norblinie jest na bardzo słabym poziomie - skansen przeniesiony z lat komuny. Jeśli to ma zostać w aktualnym miejscu, to MT musi coś z tym zrobić, bo to po prostu wstyd. Oczywiście i tak nic nie przebije rozpadających się parowozów na wystawie na torach b. Dworca Głównego :-(

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
aczkolwiek ta wystawa samochodów w Norblinie jest na bardzo słabym poziomie - skansen przeniesiony z lat komuny

Możesz z łaski swojej napisac dlaczego tak uważąsz? Większość eksponatów jestn a chodzie, na bierząco naprawiana i uzupełniane są braki, a wygląd sal w których stoją jest taki a nie inny między innymi z powodu, że MT nie jest Muzeum Narodowym i ni otrzymuje dotacji jak inne muzea, a jest zdane na łaskę i niełaskę NOTu który za dobrze teraz nie przędzie. Przyjedź na kolejny Festiwal Zabytków Motoryzacji, który odbędzie się w Norblinie w maju przyszłego roku (jeśli Norblin nie pójdzie pod młotek) to zobaczysz, że tam się sporo dzieje.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 4404550
Jestem za. Wpisałem sie na listę, mam nadzieje, że będzie więcej chętnych.
Chociaż na liście jest już sporo wpisów.

www.suchorz4x4.com

Tytuł:
wiarus senior

Sikor pisze:
PK2 pisze:
aczkolwiek ta wystawa samochodów w Norblinie jest na bardzo słabym poziomie - skansen przeniesiony z lat komuny

Możesz z łaski swojej napisac dlaczego tak uważąsz? Większość eksponatów jestn a chodzie, na bierząco naprawiana i uzupełniane są braki, a wygląd sal w których stoją jest taki a nie inny między innymi z powodu, że MT nie jest Muzeum Narodowym i ni otrzymuje dotacji jak inne muzea, a jest zdane na łaskę i niełaskę NOTu który za dobrze teraz nie przędzie. Przyjedź na kolejny Festiwal Zabytków Motoryzacji, który odbędzie się w Norblinie w maju przyszłego roku (jeśli Norblin nie pójdzie pod młotek) to zobaczysz, że tam się sporo dzieje.

Byłem tam "ostatnio" ze dwa lata temu. Było to w środku dnia, ok. 14-15. Lato. Nigdzie nie było ani jednej osoby, wszystkie sale pozamykane na kłódkę. Byłem tam ze znajomym i razem poszukaliśmy kogoś, kto by te drzwi pootwierał. Znalazł się miły Pan i razem udaliśmy się do tych pomieszczeń. Po kolei przy nas otwierał wszystkie sale, starannie szukając kluczy na takim wielkim pęku. A w jednej z sal jakoś tak krzywo porozwieszane zdjęcia kolejnych dyrektorów FSO czy coś takiego. Proszę mnie nie zlinczuj, ale zapamiętałem tę wystawę jako coś żartobliwego i całkowicie amatorskiego. Choć powtórzę, że to i tak lepsze, niż te rdzewiejące rodzynki parowozowe kilkaset metrów dalej.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

na listę wpisałem się już dawno, bo temat długo wisi na youngtimer.pl

a co do :
PK2 pisze:
Wszystko prawda, aczkolwiek ta wystawa samochodów w Norblinie jest na bardzo słabym poziomie - skansen przeniesiony z lat komuny. Jeśli to ma zostać w aktualnym miejscu, to MT musi coś z tym zrobić, bo to po prostu wstyd.
jest tak jak piszesz, bo jest tak jak pisze Sikor i trzeba temu zaradzić.

samo w sobie miejsce jest idealne, tam coś wisi w powietrzu, coś czego nie ma w innych muzeach. Budynki wymagają remontu ale zadnych większych zmian architektonicznych. Sytuacja jest pewnie podwójnie zagrożona bo ten teren jest bardzo atrakcyjnym kąskiem dla deweloperów (samo cenrtum miasta!)

popartrzcie sami http://www.youngtimer.pl/wydarzenia/24/196.html

pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Byłem tam "ostatnio" ze dwa lata temu. Było to w środku dnia, ok. 14-15. Lato. Nigdzie nie było ani jednej osoby, wszystkie sale pozamykane na kłódkę. Byłem tam ze znajomym i razem poszukaliśmy kogoś, kto by te drzwi pootwierał. Znalazł się miły Pan i razem udaliśmy się do tych pomieszczeń. Po kolei przy nas otwierał wszystkie sale, starannie szukając kluczy na takim wielkim pęku. A w jednej z sal jakoś tak krzywo porozwieszane zdjęcia kolejnych dyrektorów FSO czy coś takiego. Proszę mnie nie zlinczuj, ale zapamiętałem tę wystawę jako coś żartobliwego i całkowicie amatorskiego. Choć powtórzę, że to i tak lepsze, niż te rdzewiejące rodzynki parowozowe kilkaset metrów dalej.

Sale wyglądają jak wyglądają, bo muzeum na nie nie ma pieniedzy. Natomiast auta są na bierzącao naprawiane, i serwisowane. Coraz wiecej aut jeździ o czym można było się przekonać na tegorocznym FZM. Co do wyglądu sal, to brak dotacji oraz niepewna przyszłość siedziby Norblina blokują, jakiekolwiek inwestycje czy poważniejsze remonty.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ja tam niebyłem ale się podpisałem bo mam nadzieje ,że kiedyś będę

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00