MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 03, 2025 2:32 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Tak, tylko ty mowisz o ludziach bogatych, ja mówię o ludziach żyjących na normalnym poziomie (tzw. klasa średnia). Ich własnie porównuje z kompletną biedotą która skończyła podstawówkę w Zapizdowiu Górnym i teraz jeczy że nie ma co żreć, jak czas na naukę i rozwój umiejetności przepił. Więc co bardziej rozgarnięci z takich mułów uciułają na bilet i na huuuura do "ziemi obiecanej" gdzie nie trza sie narobic zeby zarobic, potem jak wrócą na wieś to kupia sobie VW Golfa i beda szpanowac kolegom, którzy na bilet nie uciułali. Nie można oczekiwac od takiej małpy, że bedzie pokazywac maniery zachodzie.
Problem w tym ze zachodzi tu podona sytuacja do tego co mamy u nas: Generalizując, Ukraińcy np. sa postrzegani jako handlaze na placach, złodzieje aut i goście od haraczy. Jest tak jednak tylko dlatego ze wiekszosc ukraincow ktorzy tu przyjezdzaja to wlasnie tacy ludzie, nie swiadczy to o tym ze na Ukrainie stanowia oni taki sam odsetek ;-) Ukraińcy to świetny naród, choć generalnie za nami nie przepada ;-) ) Tak samo ma sie sytuaca polaków wyjezdzajacych na zachod. Wiekszosc ktora wyjezdza to totalne muły, które nic nie potrafia zrobic dobrze, a ze w wieku 16lat pojawilo mu sie dziecko i trzeba je jakos wyzywic, to szuka szczescia na zachodzie, bo u nas żeby zarobic to trzeba troche pomyślec. A tam wystarczy powiedzieć że sie chce pracować i mieć zaprawione łapy.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Ostatnio zmieniony pn lut 20, 2006 12:19 am przez and6412, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Boulik pisze:
Nie utożsamia on zapewne stanu posiadania z kulturą,

To już wiemy, ale pisząc daną rzecz musimy chyba zdawać sobie sprawę z tego, że jeśli napiszemy, że coś jest np. czarne, to ludzie właśnie tak to odczytają i nie będą się doszukiwać w tym innego znaczenia! To nie poezja [zlosnik] Nie można polemiiki utożsamiać w czepianiem się i krytyką! Kruszyn napisał, tak a nie inaczej i miał do tego prawo, a że sam poddał ów fragment cenzurze? Cóż...

and6412 jak już obaj skonstatowaliśmy, uogólnienia, uogólnienia i tak ad infinitum...
Sam kiedyś zrównywałem ludzi ubogich z prostymi i źle wychowanymi, ale miało w moim życiu miejsce pare prozaicznych wydarzeń, które stanowiły swego rodzaju " wake up call" i przywołały do porządku. Może to co teraz piszę to efekt wyrzutów sumienia i swoista pokuta...Nie wiem, ale wiem, że kiedy tuż po przeprowadzce "pod" Wawę, 3 wiejskich, lekko zabiedzonych chłopaczków wypytywało mnie o psa, wykazując się przy tym zaskakująco dobrymi manierami, szczęka mi opadła i rozbiła się o ziemię. Nigdy nie podejżewałbym, że ludzie, mówiąc wprost, z niższych warstw społecznych mogą być tak grzeczni ( min. przez godzinną rozmowę nie padł ani jeden wulgaryzm, a do mnie, pomimo upomnień z mojej strony, zwracali się per pan).

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No to też dlatego cały czas zaznaczam nalezy wszystkie moje wypowiedzi traktowac przez pryzmat uogólnień. A ile takich chłopaczków jest statystycznie?? Przejedź się kolego na jakakolwiek wieś, nie wiem czy masz okazje czasami. Nie mowie o wsi pod warszawa, czy krakowem (mieszkam w Zielonkach, granicza z krakowem) , czy taka wieś na trasie przelotowej. mowie o prawdziwej wsi, gdzie zeby dojechac trzeba zjechac dobrych prae km z głownej trasy, tam gdzie czlowiek ktory tam nie mieszka badz nie ma rodziny nie ma absolutnie nic do szukania. A jakbys sie tak w bieszczady przejechal tbys dopiero zobaczył 19 wiek. O takich wsiach mowie, ja na podobnej wsi mam troche rodziny i nie obrazajac ich to generalnie prosci ludzie (choc jak na region naprawde bardzo ok). Stad orientuje sie jak to wyglada naprawde.
Inna sprawa ze zmienia sie to naprawde szybko, podam taki przyklad:
Mam jak juz mowilem troche rodziny na wsiach, kuzyni/kuzynki juz wszystkie powychodzily za maż i od dziecka bywalem co pare lat na jakim "wiejskim" weselu. Pamietam jak byłem szkrab to takie wesele wygladalo dokladnie tak jak sie to postrzega na filmach itp... Pijaństwo jedno straszliwe, kłutnie (ekscesów ze sztachetami nie pamietam [zlosnik]) itp... Jakies pol roku temu nastepny kuzyn sie zenil, wesele bylo obowiazkowo w remizie, ale zostalem naprawde potwornie zaskoczony kulturą, nie bylo ludzi wywracajacych sie i slaniajacych na nogach w promieniu 1km, itp... Tak wiec naprawde jestem pelen nadzieji ;-)

PS.
Jak cała holota juz wyjedzie to my bedziemy mieli wiecej pracy i wiekszy spoków ;-) a w koncu wyprzedzimy gospodarczo uciśniony przez nich zachód [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

nie przejmuj sie, nie tylko my jestesmy tacy. poczytaj co Niemcy robia na "majorce" albo Anglicy w innych miejscach urlopowych. to co mowisz boli, bo przez takich wlasnie pozniej jest niechec do Polakow za granica.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

hej,
to ja napisze coś podobnego, myślicie, że dlaczego Niemiecka policja szczegółowo kontroluje polskie busy i osobówki ciągnące lawety??
wiem coś o tym bo dosyć często tam pomykam takim składem, lecz zawsze pilnuje, żeby mój skład był w 100% sprawny, żeby nie było się do czego przyczepić, lecz niektórzy to ostro przesadzają, wypuszczają się na niemcy starymi pasatami (szczupak), polonezami i tp do których mają przyczepione "lawety" na podzespołach żuka i syrenki (sam widziałem), takie cuda ledwo się kupy trzymają i niekiedy coś tam z nich odpada, to koło, to najazd i tp,
nie boje się kontroli bo wiem ,że mam wszystko sprawne (ale jak się chcą przyczepić to się przyczepią, ostatnio dostałem mandat bo nie miałem na aucie i na lawecie naklejek UE :roll: ) ale to jest dla mnie strata czasu ,
no i dzięki tym naszym rodakom, co wybierają się takimi wynalazkami policja jest na nas bardziej cięta, ale cóż, tak było, jest i będzie....

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

a gdzie pomykasz laweta? pytam, bo potrzebowalbym transportu do zgorzelca, moze cos bys po drodze mi odebral??

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Ostatnio zmieniony pn lut 20, 2006 12:00 pm przez BamBam, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hmmm ...za czasow 115 :) mialem taki myk ze co drugi wyjazd do berlina mialem kontrole szczgolowa po trasie ... :D nie wiem czy im sie mercedes podobal czy ja wygladalem w nim podejrzanie :D

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior

prawda jest taka że to co napisał kruszyn nie jest fikcja.
ja w tym roku moze nawet za miesiac na stale przeprowadzam sie do niemiec i czesto w niemczech goszcze.
stwierdzenie jest przykre.
niektorzy polacy zachowuje sie jak hołota.
dzieki takim nasza reputacja idzie w dol.
dzieki takim oto zachowaniu my nie jednokrotnie musimy dlugo pracowac by
poprawic opinie o nas.

a juz o zlodziejstwie polakow to nie wspomne.

ja juz spotkalem sie z nieufnoscia niemcow co do polakow.

1.podjezdzam buse pod knajpke i nagle wychodzi niemiec i pospiesznie przeprowadza rower do plotu i zamyka.
2.ide na stragan kupic jablka. gdny niemiec orientuje sie ze jestem polakiem daje mi 3 jakblka i kaze isc nie placac.
pytam sie dlaczego a on ze woli dac trzy niz mialo by mu zginac kilogram.
no zrobilo mi sie wtedy nieprzyjemnie.
3.na bazarku kupuje radio do busa. pytam sie czy moge isc do auta sprawdzic. niemiec mowi ze nie ma problemu. odchodze sprawdzam wracam i place 25 euro.
niemiec cicho mowi ze jak zobaczyl ze wchodze do busa z polskimi numerami to byl calkowicie pewien ze odjade nie placac.

niestety takie przyklady mozna mnozyc.

Alfa 156 1.8 2004r.
Jaguar S-type 3.0 2002r

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

zgodze sie z Toba, bo poznalem to na wlasnej skorze. krece sie po niemczech od dluzszego czasu, najpierw studia, teraz praca... jak kogos nowego poznaje, pierwsze co slysze, to stare wyswiechtane dowcipy o polakach. udaje ze mnie to bawi, ale w rzeczywistosci to mam to gleboko w... no wlasnie tam.

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
A ile takich chłopaczków jest statystycznie??

O to mi właśnie chodziło...Pisałem o tym, że UOGÓLNIENIA są ZŁE bo zawsze może trafić się osoba czy sytuacja, która dane założenie obali. I cieszę się bardzo, że wśród całej tej hołoty istnieją choćby "promile takich chłopaczków" bo to pozwala wierzyć mi, ba twierdzić nawet, że nie środowisko i zasobność portfela determinują ludzkie zachowanie ( a to działa w obie strony...) Gdybym ufał ślepo statystykom i innym "wiarygodnym" badaniom( dotyczących absolutnie każdej dziedziny życia), skreślałbym na starcie niemal wszytskich, a od tego jestem daleki :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
hmmm ...za czasow 115 :) mialem taki myk ze co drugi wyjazd do berlina mialem kontrole szczgolowa po trasie ... :D nie wiem czy im sie mercedes podobal czy ja wygladalem w nim podejrzanie :D

Wybacz kruszyn, ale jeśli ktoś pięknie odrestaurowaną 115tką w kolorze blue metalic pogina autostradą z rzeźbionym stołem na dachu niewiele mniejszych rozmiarów niż auto, to może zainteresować ziewających z nudów oberpolicmajstrów. [hehe]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

to nie tym razem ( chociz wtedy tez mnei sprawdzali) wtedy jechalem sam :D a po otworzeniu bagaznika poza kolem i opakowaniem z kluczami na srodku bagaznika w bialej paczuszce lezalo 2kg kabanosow :D oczywiscie paczka musiala byc sprawdzona i widzialem jak niemcowi slinka pociekla :P

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00