Cytuj:
czy mam wymieniac obie pompy ? da to w sumie 8bar, co grozi ?
Przerabialem to u siebie juz wiele razy. Jezeli udalo sie kupic pompe, ktora pasuje, to juz jest duzy sukces. Bo pomp bylo naprawde duzo i niektore katalogi sobie z tym nie radza. Teraz mam w samochodzie pompy o roznych rozmiarach zewnetrznych i wszystko chodzi dobrze. Z tymi cisnieniami to tez nie ma co panikowac. Ja mam na stale do szyny wpiety cisnieniomierz i z kazda pompą wyniki mialem dobre.
Dwie pompy sa w samochodach z duzymi silnikami i czytam zwykle o trzech powodach:
- dwie pompy mniej się męczą w porównaniu z jedną
- skoro mniej się męczą to mniej hałasują
- pojedyncza pompa moze nienastarczyć z wydajnością w razie nagłego zapotrzebowania na ciśnienie w listwie. Ale wiem że są silniki M119 z pojedyncza pompa i dają radę.
A z tym cisnieniem sumarycznym 8bar to troche sie przeliczyles. Chyba zrobiles analogie jak z osiaganiem predkosci swiatla w kosmosie za pomoca odpalania rakiety z innej rozpedzonej rakiety, ktora zostala rozpedzona z jeszcze innej rakiety...
Pompy sa polaczone szeregowo, ale to nie znaczy ze cisneinie sie sumuje. Ja w uproszczeniu tlumacze to tak, ze pierwsza pompa jest pomocnicza a druga odpowiedzialna za ustabilizowanie cisnienia (nie mylic z regulatorem). Jezeli pierwsza przepompuje wystarczajaco duzo (bo moze miec wieksza wydajnosc przy tym samym cisnieniu), to druga 'na luzie' po prostu przepchnie to dalej do przodu.
Jezeli uda sie poprawnie zdiagnozowac, ktora pompa dziala a ktora nie, to mozesz smialo wymienic tylko jedna.