MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 9:14 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

Może już dziwaczeje i wymyslam, ale wydaje mi się, że Menczysław ma twarde i mało komfortowe zawieszenie, chodzi mi o przód. W przeszłości jak kilka razy jechałem 124, albo 210 taryfiarzy komfort resorowania moim zdaniem był lepszy. Jak jadę ojca focusem to zawiecha mniej dobija i przenosi drgania. Dodam tylko, że nie mam żadnych luzów, amory wykazywały ponad 70% skuteczności, obecnie jeżdże na zimówkach 195/65/15. Zastanawiam się nad wymianą sprężyn, ew. tulei wahaczy, poduszek amortyzatorów, dla mnie tłumienie dziur jak na mercedesa średnie.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

swój chłop

Jeździłem już naprawdę wieloma w124, i kiedyś miałem podobne odczucia do twoich. Na podstawie wielu własnych doświadczeń mogę stwierdzić jedno : w Mercedesie w124 ( jeżeli chodzi o komfort ) podstawą są oryginalne amortyzatory, tzn. BILSTEIN lub BOGE. Tylko i wyłącznie wtedy komfort będzie taki jak przystał na Mercedesa.
Wielokrotnie już to przerabiałem, żadnych Monroe, Kayaba itp. Druga sprawa to opony. Powiem tak, kupiłem najtańsze Kormorany i komfort jest niesamowity. Oczywiście cały czas mowa o komforcie resorowania do jazdy po mieście i w trasie do 130km/h, wiadomo na szybkie trasy auto powinno być sztywniejsze.
Zacznij od sprawdzenia tych dwóch rzeczy a uwierz mi że mają one ogromny wpływ na komfort. Ostatnio Tata pożyczył moją 190D i kiedy wrócił pierwsze co powiedział : " Żeby moja w211 tak znosiła dziury...". [zlosnikz]

Dlatego tu jest główna różnica między w124 z polski robionym na zamiennikach, a w124 z Niemiec robionym na oryginalnych częściach ( żadnych FEBI itp. ).

Mieliśmy w rodzinie wiele Mercedesów, i mogę stwierdzić jedno : najlepsze zawieszenie mają oryginalne taksówki ( budyń ) sprowadzone z Niemiec. Mieliśmy kilka ( w124,w210,w202,w203,w211 ) i to nie dlatego, że taxi i tańsze tylko dlatego że wszystkie biły cywilne wersje na głowę. Może nie są piękne, ale zawsze mają pełne książki serwisowe. Wszystkie miały powyżej 600.000km i nigdy nie było z nimi żadnych problemów. Nie dość, że tanio kupisz, to jeszcze nic się nie psuje ( naprawdę nawet CDI ), i nikt ci go nie ukradnie ( kolor ). Oczywiście cały czas mowa o Taxi z Niemiec.

Wniosek jeden: Mercedes nie lubi zamienników. Można je założyć, pasują, niby tłumią ale TO NIE TO !

Serdecznie pozdrawiam :)

swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 5288954
sebastian_1987 pisze:
sebastian_1987
nie zgodzę się z Tobą, że zamienniki są gorsze od oryginałów z Niemiec. Moje ostatnie qp jeździło po polskich drogach ponad 10 lat robiąc 250 tkm i naprawiane było na porządnych zamiennikach (febi, monroe) i nie było się do czego przyczepić! Sytuacji nie pogarszało nawet sportowe, obniżone zawieszenie i kółka 205/50R17. A wierz mi, że jestem wybredny bo niemal od dziecka jeżdżę W123 czy W115...
Na naszych dziurawych drogach cierpią nie tylko zawieszenia, ale i wszystkie inne łączenia elementów pojazdu. Co Ci to da, że wydasz harmonię pieniędzy na oryginalne gumki w ASO, jak cała reszta będzie skrzypieć, brzęczeć, trzeszczeć, piszczeć itp skutecznie odbierając przyjemność z jazdy...

W123 240D '80 - w rękach dziadka
C124 320CE '92 - Viola
Suzuki GSX 750 F '97 - Zuzia

wiarus senior

Postaram sie namówić znajomego i przejechać się jego 124. Mysle jednak, żę możę to byc kwestia połaczeń gumowych z nadwoziem typu tuleje wahaczy i poduszki amorów. Niby nie ma luzów , ale wiek robi z gumą swoje.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00