Witam. Problem dotyczy pompy LUKASA w samochodzie W210 z 1996r. Problemem jest nierówna praca silnika na biegu jałowym, dzieje sie tak tylko wtedy gdy jest zimno ok 5 stopni i zimniej i tylko w określonym zakresie temp. silnika - po zapaleniu pracuje równo, pali bez problemu, przy ok 40 st. zaczyna przebierać i intensywnie dymić na biało. Problem ustępuje po osiągnięciu przez silnik temperatury ok 70 stopni. Nie zapala się EDC, nie łapie żadnych błędów - sprawdzone na KTS, mechanik do którego odstawiłem samochód twierdzi, że na ostatnim cylindrze po poluzowaniu nakrętki przy wtrysku paliwo leci słabo, a na pozostałych cylindrach bardzo mocno. Gdybym miał pompę rzędową wszystko byłoby jasne - siada jedna sekcja, ale mam wątpliwość czy przy pompie rotacyjnej możliwe jest, że tylko jeden cylinder nie dostaje paliwa. Zanim oddam auto do pompiarzy, którzy wezmą LUKASA na stół chcę sprawdzić co może być jeszcze oprócz pompy przyczyną takich objawów. Do głowy przychodzi mi tylko wtryskiwacz - który leje , albo w jakiś sposób oddaje paliwo do przelewu - sam nie wiem. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, albo zetknął się z czymś podobnym proszę o info. Pozdrawiam
_________________ W210 220 DIESEL W163 500 WDC1631751A327554
|