MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 30, 2025 4:44 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

witam

po ok 2 tygodniach stania samochodu w garazu nie moge go niestety odpalic(230ce m102 bez gazu). przy pierwszych probach, po przekreceniu kluczyka -rozrusznik krecil, przez kilka sekund prawie odpalil ale nic nie wyszlo, nastepnego dnia krecil, nie odpalal ale benzyne bylo czuc z wydechu. dodam ze wczesniej silnik sprawowal sie bez problemow

sprowadzilem nawet mechanika z warsztatu obok i doszlismy do tego ze: akumulator jest ok, iskra na swiecach jest, lancuch rozrzadu jest ok, rozrusznik kreci ale... nie zapala. po otworzeniu filtra powietrza mechanik znalazl tam olej i twierdzi ze moze byc przedmuch na zaworach i olej wraca do filtra ale potem stwierdzil ze jednak nie ma przedmuchow...

takze juz nie wiem co moze byc? moze pompa? moze zle dzialajacy wtrysk?
czy kable od pompy ida razem z innymi pod siedzeniami? bo auto wrocilo od blacharza i moze tam sie cos zwarlo?

Tytuł: Pompa paliwa
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jak chcesz sprawdzic pompe czy chodzi to poprostu ja posluchaj charakterystycznie buczaco syczacy dzwiek

Tytuł: Nie zapala
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam! Ja tradycyjnie namawiam do sprawdzenia wtryskiwacza rozruchowego bo moze nie podawac lub podawac w sposob ciagly powodujac zalanie swiec potem sprawdzil bym elektromagnetyczny zawor powietrza obejsciowego(takie tam ssanie dla KE-Jetronik ) zakladam oczywiscie ze masz wtrysk.Jesli benzyna dochodzi i ssanie jest w porzadku to nalezy zagladnac na ukl.zaplonowy i tu cenna wskazowka bylo by sprawdzic czy swiece sa zalane czy suche po kreceniu rozrusznikiem.Potem juz tylko swiece ,przewody, kopulka ,palec, modul i ECU .Mam nadzieje ze to powod tego dluzszego przestoju moze cos zawilglo w ukl.zapl. lub benzyna niedochodzi.Pozdrawiam Pawel!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00