sewelbike pisze:
po wyjsciu z otuliny poprostu spuchł;)
najprawdopodobniej tak właśnie jest sorki nie wziąłem tego pod uwage, brak doświadczenia
Temat przewodów bym olał
sewelbike pisze:
Co do spinania kabli to zboczenie zawodowe ,jestem montazystą napędów do różnej maści bram i przy sterownikach kabli jak się domyślasz nie brakuje , a nic mnie tak nie wkurza jak plączące sie kable , docelowo chciałbym na grodzi porobić takie uchwyty do kabli i położyć je wszystkie obok siebie w kolejności myśle że doda to troszkę smaczku
A nie chcesz mi wpaść bram poprawić;)Ci co mi zakładali byli jakimiś skończonymi partaczami.
sewelbike pisze:
nie za bardzo czaję ten termin "bandpas " z czym to sie je ,jeśłi chodzi o to że nie ma przejścia pomiędzy bagażnikiem a kabina to rozwiązałem to w ten sposób że wymontowałem skrzynkę na apteczke , odciąłem całe denko , a zamiast pokrywy jest taka siatka jak na osłony na kolumny
No własnie i w takim układzie ,jest to ustrój pasmowo przepustowy.Gdyż skrzynka w której jest głośnik jest jedna komorą , bagażnik druga , twój otwór na apteczke bassreflexem.I wszystko jest dobrze jak w miare to brzmienie Ci pasuje,jak chcesz coś porawić zaczynają się dziać cuda...
( nie chce pozostawiać tego tematu na słowie ''cuda'' ,ale boje sie że rozpisanie się na ten tamat pochłoneło by mi 3-4 godziny) Własciwości takiego układu wykorzystuje sie na dyskotekach czy w kinie domowym. W samochodzie ,kiedy zależy komuś na brzmeniu już sie od tego ucieka.
Jeżeli już dojdziesz do takiego etapu ,że bedziesz chciał coś zmienić z subbasem myśle ze warto wrócić do tego tematu.
sewelbike pisze:
mój dotychczasowy"guru" znaczy sie sąsiad uważa że dobry bas to jest wtedy jak się flaki wywracają , jadąc z nim nie słyszy się muzyki tylko ją czuje
eee

przyanjmniej Cie pasją zaraził.Wydaje mi się ,że lepszy taki guru niż jak byś sie wychował na forum cas i faqu Nazara;)
sewelbike pisze:
Mówiąc o tych 25 - ach masz na myśli jednak jakąś skrzynkę , osobiście wolałbym uniknąć dodatkowych skrzynek ze względu na miejsce ,co prawda bagażnik jest duży ale przy dzieciach czasem jest potrzebny w całości
nie do końca ,myslałem bardziej w skali marko. 25tki do car audio zawsze wymgają mniejszych obudów i są łatwiejsze w adaptacji ,jeżeli jednak na ten moment jesteś zadowlony. tak jak już wczesniej napisałem odpuscił bym to.Musisz do pewnych rzeczy dojść, i nie mam na myśli zmiany suba na mniejszy itp. Poprostu bedziesz wypracowywał jakąś swoja koncepcje na to wszytsko. Ból posiadania dzieci też ostanio poznałem rozstając sie z moim cl. Wycieczka z małym do dziadków ,wymuszała na mnie zabranie trumny na dach.

sewelbike pisze:
Co do o czymś pod nogi pasażera masz na myśli jakiegoś suba aktywnego w płaskiej obudowie , nie miałem nigdy z tym do czynienia i pojęcia nie mam jak to pracuje
Kompletnie nie to..takie urządzenia lepiej odpuscić. Z tego nawet nie ma jak wydobyć sie subbas.Jak się dobrze u wpatrzysz w to moje zdjecie.Przed nogami pasazera jest skrzynia.Ok 15l , a w niej 8'' przetwornik. Jest to rozwiązanie na pewno inne i reprodukujące najniższe rejestry w zupełnie inny sposób niż systemy przetwornikem w bagażniku.
Tego dobrze jest tego posłuchać ,żeby mieć swiadomość w która strone inne.
Na pewno dobrze podszedłeś do tematu prądu i instalacji.
Warto by było jak byś w jakiś sposób pochylił sie nad zjawiskami związanymi z tym co reprodukują posiadane przez Ciebie przetworniki.
Nie wiem jaki jest układ wnętrza w w123.Ale podejrzwam ,że zbliżony do reszty mercedesów, ze słupkami wchodzącymi mocno wewnątrz auta.
Montując tweeter na słupku,rzerzucasz wszystko jeszcze bardziej na prawa strone. Wtedy może lepiej jest zastanowić sie nad sygnałem mono

.Efekt dość zbliżóny.Oczywiście moge sie mylic co do w123,ale polecał bym pobawienie sie samym systemem przednim ,raz z wysokotnówkami na słupku , w osłonach lusterek ,czy może na desce walące pionowo do góry.
To też jest choroba jak z tym przewodem.Troche pojazdów ''zniszczyłem''
jakieś ilości słuchałem, stąd też pojawiają sie pewne wątpliwości ,może nie zawsze słuszne, choć w pewien sposób uzasadnione.
Chciał bym tez zapytać jak rozwiązałeś kwestie odzielenia przodu ,głosnika od tyłu w pozostałych przetwornikach które masz w aucie?