MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 5:20 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior

Witam, mój ojciec dostał wezwanie jako świadek do urzędu skarbowego. Chodzi o to że na samochód kupiony dwa lata temu w komisie została wystawiona faktura dużo niższa niż wartość samochodu. Na przesłuchanie kazali przynieść wszelakie dokumenty, także faktury napraw itp. Jak w takiej sytuacji się zachowywać i czy grożą nam jakieś konsekwencje ?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

zdaje sie. trzeba bedzie tylko uiscic roznice z podatku od wartosci rynkowej auta do wartosci z faktury + odsetki,
czy kara? raczej nie - powinniscie dostac decyzje, na podstawie ktorej bedzie doplata

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus junior

A o jaki podatek chodzi ? Wiem że komis płacił akcyzę i opłatę recyklingową, nie bardzo orientuje się w tych sprawach.

Tytuł:
wiarus senior

US sprawdza sprowadzającego auto czy nie zaniżył wartości, jeżeli powiesz że dałeś tyle co masz na fakturze napisane to na tym się sprawa skończy, względnie to samo będziesz musiał powtórzyć przed sądem jeżeli tam skierują sprawę i na tym koniec, dałeś tyle i już.
jeżeli powiesz że dałeś więcej to wtedy na 100% będziesz świadkiem w sądzie w sprawie o oszustwo, nie wiadomo tylko czy sąd łaskawie uzna cię za świadka czy współwinnego i oczywiście wymierzy karę winnym/winnemu.

ot taki dylemat teraz przed tobą, przyznać się do winy i przyjąć ewentualną karę czy trzymać się tego co napisane i jeżeli nikt nie pęknie to nic ci nie zrobią. mamy teoretycznie wolny rynek i każdy sprzedaje za tyle za ile chce ( taka jest teoria, oczywiście praktyka jest inna)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Ja miałem taką sytuację, kupiłem grata za grosze (nie merca). Umowę napisaliśmy ale gdy byłem w skarbówce to Pani (o dziwo miła) powiedziała mi że mogę mieć problemy z tą ceną i zalecała zmianę, wzięła katalog i napisała mi minimum u nich za ten model. Ty już masz za późno na korektę, lepiej idź w zapartę ale pamiętaj że inni (sprzedający też) muszą mówić to samo. Sprzedaż za zbyt niską cenę nie jest karalna a gdy się przyznasz to możesz mieć problemy (a US mści się srogo gdy złapie Cię na oszustwie nawet o 5zł).

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

chodzi o 2% podatku od czynnosci cywilno-prawnych, czasem za 100-200 zl nie ma co sie gimnastykowac, tylko ZZZZ (zacismac zeby, zaplacic, zapomniec)

Tytuł:
wiarus junior

Marcin5515 pisze:
ale pamiętaj że inni (sprzedający też) muszą mówić to samo.

Na pewno nie ja jeden kupowałem w tym komisie, w ogóle nie wiem jak wygląda sytuacja. Jak się US uprze to może znaleźć ogłoszenia w internecie z prawdziwą ceną. Na razie i tak ojca nie ma w kraju i będziemy próbowali przesunąć termin przesłuchania.

Tytuł:
swój chłop

Witam.
W sytuacji którą opisałeś, Twój Ojciec nie będzie musiał płacić ani dopłacać podatku 2% od umowy kupna. Wynika to z tego, że kupił samochód na fakturę a więc nie musi składć deklaracji PCC3 i płacić podatku od czynności cywilnoprawnej, z fakturą idzie od razu do wydziału komunikacji i rejestruje auto. Podatki w tym przypadku płaci wystawiający fakturę - komis i to przeciwko niemu skierowana jest kontrola.
Jest jednak jedno niebezpieczeństwo. Osoba posługująca się w czasie rejestracji nierzetelnie (niezgodnie ze stanem faktycznym np. zanizona cena) wystawioną fakturą popełnia czyn zabroniony z Kodeksu karnego skarbowego- art 62 par. 2 tego kodeksu - przstępstwo, lub par 5 - wykroczenia. Kwalifikacja prawna zależy od osoby w Urzędzie. Karalność wykroczenia utaje po upływie roku od momentu popełnienia czynu, przy przestępstwie jest to 5 lat. Uwolnić od odpopwiedzialności można się poprzez samodenuncjację art 16 KKs, ale trzeba spełnić kilka waarunków zawartych w tym art. załanczam treść tego art
Art. 16. § 1. Nie podlega karze za przestępstwo skarbowe lub wykroczenie skarbowe sprawca, który po popełnieniu czynu zabronionego zawiadomił o tym organ powołany do ścigania, ujawniając istotne okoliczności tego czynu, w szczególności osoby współdziałające w jego popełnieniu.
§ 2. Przepis § 1 stosuje się tylko wtedy, gdy w terminie wyznaczonym przez uprawniony organ postępowania przygotowawczego uiszczono w całości wymagalną należność publicznoprawną uszczuploną popełnionym czynem zabronionym. Jeżeli czyn zabroniony nie polega na uszczupleniu tej należności, a orzeczenie przepadku przedmiotów jest obowiązkowe, sprawca powinien złożyć te przedmioty, natomiast w razie niemożności ich złożenia - uiścić ich równowartość pieniężną; nie nakłada się obowiązku uiszczenia ich równowartości pieniężnej, jeżeli przepadek dotyczy przedmiotów określonych w art. 29 pkt 4.
§ 3. Jeżeli złożone przedmioty podlegające przepadkowi mogą ulec szybkiemu zniszczeniu lub zepsuciu, ich przechowywanie byłoby połączone z niewspółmiernymi kosztami lub nadmiernymi trudnościami albo powodowałoby znaczne obniżenie ich wartości, organ postępowania przygotowawczego nakłada na sprawcę obowiązek uiszczenia ich równowartości pieniężnej, chyba że przepadek dotyczy przedmiotów określonych w art. 29 pkt 4.
§ 4. Zawiadomienie powinno być złożone na piśmie albo przekazane ustnie do protokołu.
§ 5. Zawiadomienie jest bezskuteczne, jeżeli zostało złożone:
1) w czasie, kiedy organ ścigania miał już wyraźnie udokumentowaną wiadomość o popełnieniu przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego;
2) po rozpoczęciu przez organ ścigania czynności służbowej, w szczególności przeszukania, czynności sprawdzającej lub kontroli zmierzającej do ujawnienia przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego, chyba że czynność ta nie dostarczyła podstaw do wszczęcia postępowania o ten czyn zabroniony.
§ 6. Przepisu § 1 nie stosuje się wobec sprawcy, który:
1) kierował wykonaniem ujawnionego czynu zabronionego;
2) wykorzystując uzależnienie innej osoby od siebie, polecił jej wykonanie ujawnionego czynu zabronionego;
3) zorganizował grupę albo związek mający na celu popełnienie przestępstwa skarbowego albo taką grupą lub związkiem kierował, chyba że zawiadomienia, o którym mowa w § 1, dokonał ze wszystkimi członkami grupy lub związku;
4) nakłaniał inną osobę do popełnienia przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego w celu skierowania przeciwko niej postępowania o ten czyn zabroniony.
Pozdrawiam i życzę pomyślnego załatwienia sprawy

Tytuł:
wiarus senior

Nilovitz pisze:
chodzi o 2% podatku od czynnosci cywilno-prawnych, czasem za 100-200 zl nie ma co sie gimnastykowac, tylko ZZZZ (zacismac zeby, zaplacic, zapomniec)

raczej nie chodzi o 2% tylko jak podejrzewam auto było sprowadzone świeżo do kraju i to w czasach kiedy na auto o wartości 10kEuro pisało się 100euro i od tego płacona była akcyza( pamiętasz cudowny okres kiedy nie weryfikowano wartości na fakturze przy sprowadzeniu auta) takim właśnie umowami interesuje się skarbówka i jak coś "wykryje" to w ślad za nimi pojawią się celniacy. raczej chodzi o sporą kasę, która kiedyś nie była zapłacona i właśnie czas ją zapłacić razem z odsetkami....

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

pamietam te czasy
i slusznie zauwazacie, ze to komis zaplacil podatki i to wszystko

czyli teraz moze byc przesluchanie za ile pojazd zostal kupiony i czemu tak "tanio" - wyjasniajace postepowanie podatkowe, czy nie bylo zmowy miedzy kupujacym a sprzedajacym

Tytuł:
wiarus junior

Chyba było tak jak pisze BarMan, nic nie płaciliśmy tylko od razu zarejestrowaliśmy samochód. Opłaty ponosił sprzedawca.

Sokol, z tego co się doczytałem w dokumentach samochód został sprowadzony do kraju końcem grudnia 2006 i stał w komisie aż do maja 2007 kiedy go kupiłem. Już teraz nie wiem o którą fakturę chodzi UK. Samochód był z Włoch i został tam kupiony za 200E [zlosnik] Komis tłumaczył że oni płacą z góry za pakiet samochodów dlatego taka cena dla pojedynczego. Myślę że UK chodzi im o cenę samochodu już w Polsce, która na fakturze jest śmiesznie niska.

Tytuł:
swój chłop

Przyszła mi do głowy jeszcze jedna możliwość dla Twojego Ojca Kodeks postępowania karnego Art. 183. § 1. Świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.
W związku z tym, że posłużenie się nierzetelnie wystawioną fakturą jest czynem zabronionym z Kks - może być przestępstwem skarbowym można się zastanowić nad możliwością powołania na w/w art Kpk
Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Ty lepiej nigdzie nie idź. [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wiesz co zrób - idź do dobrego radcy podatkowego takiego który reprezentuje w sprawach przed urzędem skarbowym.
Takie osoby wiedza co i jak powiedzieć i znają te wszystkie mendy ze skarbówki w twoim mieście.
Ja już byłem nie raz świadkiem jak wyciągali osoby z beznadziejnych sytuacji.
Ponadto oni nie mogą sobie znaleźć ogłoszenia w internecie.
Ta banda z głupimi pomysłami ma jedno ograniczenie, muszą postępować zgodnie z litera prawa i ponad nie podskoczą o tyci nawet.
Druga sprawa , że obowiązuje prosta zasada -nic o nas bez nas.
Ustanowienie pełnomocnika będzie najlepszym wyjściem a ojciec nawet nie będzie musiał ich oglądać ani słuchać ich "mądrych" nowatorskich wywodów.
Dla przykładu panującej tam paranoi i zidiocenia podam , że dla pracujących tam bab duże auto jest na diesla a małe na benzynę i nijak im się w głowie nie mieści star z silnikiem benzynowym. <br>Dodano po 3 minutach.:<br>
BarMan pisze:
.........
W związku z tym, że posłużenie się nierzetelnie wystawioną fakturą jest czynem zabronionym z Kks - może być przestępstwem skarbowym można się zastanowić nad możliwością powołania na w/w art Kpk
Pozdrawiam

No to źle myślisz. odmowa wyjaśnień skłoni tylko do większej wnikliwości.
Tego się tak nie załatwia.

Tytuł:
swój chłop

Świadek nie może ustanowić pełnomocnika,który by go mógł zastąpić w czasie przesłuchania. A pozatym postepowanie podatkowe najprawdopodobniej ( nie znam sprawy) jest skierowane przeciwko komisowi samochodowemu. Niebezpieczeństwo dla Ojca Kolegi może wynikać jedynie z kks - posłużenie się fakturą z zaniżoną wartością. Może być i tak, że poprzestaną na samej sprawie podatkowej i nie będą rozpatrywać sprawy pod kątem postępowania karnego.
Życzę pomyślnego zakończenia sprawy.
Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00