MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 18, 2025 4:01 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam,

właśnie taki model zamierzam kupić. Czym należy sie kierować podczas dokonywania zakupu? Na jakie rzeczy warto zwrócić szczególną uwagę. Przypuszczam że większość z Was (wesołych właścicieli mietka) mają ten problem już za sobą :). Z góry dziękuje i pozdrawiam,

M.K.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witaj !

Użyj funkcji szukaj znajdziesz większośc przydatnych informacji. Poza tym polecam artykuł kol.Mańka w dziale Warstat strony klubowej.

Jeśli chcesz bardziej konkretnych informacji to sprecyzuj jakimi funduszami dysponujesz, jakie auto ma mieć przeznaczenie,jakie są twoje oczekiwania,etc.

Cytuj:
mają ten problem już za sobą .
Niektórzy po zakupie mają dopiero ten problem przed sobą.. [oczko] .

MB S210 E430 4matic

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wrona pisze:
Witam,

właśnie taki model zamierzam kupić. Czym należy sie kierować podczas dokonywania zakupu? Na jakie rzeczy warto zwrócić szczególną uwagę. Przypuszczam że większość z Was (wesołych właścicieli mietka) mają ten problem już za sobą . Z góry dziękuje i pozdrawiam,

M.K.

po 1 cześć
po 2 użyj wyszukiwarki
po 3 diesel ? benzyna ?
po 4 sprecyzuj bardziej bo tak to trudno odpowiedzieć

Tytuł:
nowy

Cytuj:
po 2 użyj wyszukiwarki

Przyznam szczerze że chciałem... ale chyba było już za późno i nie zauważyłem tego wytłuszczonego jak byk linka ;). Teraz z pewnością nadrobię zaległości.

Samochód ma mi dawać przyjemność z jazdy (kto by sie spodziewał..). Ma to być klasyczne dwudrzwiowe coupe. Nie posiadam na razie dużych finansów, jednak wystarczająco aby znaleźć odpowiednią (tak sądzę ale mogę się mylić..) "bazę" - 6000 PLN. Wiem że w samochód trzeba włożyć jeszcze drugie tyle (skromnie licząc) i dlatego zanim cokolwiek wydam muszę wiedzieć co i jak.

Jeśli chodzi o konfigurację silnika i skrzyni biegów to jestem otwarty. Ze względu na ekonomie (poniekąd) skłaniałbym sie do benzynowej jednostki o pojemności 2,3 l. Nie wiem jak przedstawia się kultura pracy diesli, ale tak stare konstrukcje chyba znacznie odbiegają od benzynowych. Zresztą nie chce mieć muła tylko parę żwawych (choć już pełnoletnich) koników :).

Skrzynia biegów. Tak naprawdę samochodem będę się poruszać na co dzień, więc czystą wygodą byłby automat. Manual daje jednak nieporównywalnie większą przyjemność z jazdy. Ostateczny wpływ na tą decyzje mają czynniki: awaryjność i dostępność.

Dopiero zaczynam historie z mercedesem, tudzież otwieram nowy rozdział w życiu - znam już paru wesołych właścicieli mercedesa, którym nieraz nie było wesoło, lecz mimo wszystko nadal kochają te wozy. Nie tracąc czasu zabieram sie za poszukiwania. Dziękuję za zainteresowanie.

Pozdrawiam,
M.K.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00