W styczniu 2004r. zakladalem firme Sp. z o.o. wymagane bylo aby przedsiebiorstwo posiadalo konto bankowe ( wymagal tego US). Poszedlem do jednego z bankow i poprosilem o zalozenie konta. Zlozylem pisemny wniosek i dowiedzialem sie ze umowa musi zostac podpisana przez kogos z kierownictwa banku co mialo nastapic w "dniach najblizszych" a dokument mialy byc przeslane do siedziby firmy. Czekalem ok. tygodnia po czym skontaktowalem sie telefonicznie z bankiem - sprawa nie byla rozstrzygnieta, poinformowalem pania po drugiej stronie linii ze w takim razie rezygnuje bo nie moge tyle czekac. Poszedlem do innego banku gdzie konto zalozono mi od reki i wydano wszystkie potrzebne mi dokumenty. Po kilku miesiacach otrzymalem z banku w ktorym usilowalem zalozyc konto (ale w efekcie zrezygnowalem z tego) wypwiedzenie umowy ze wzgledu na zaleganie z oplatami

oraz wezwanie do zaplaty kosztow. Odpisalem ze nie poczuwam sie do uiszczenia oplat poniewaz nie dostarczono mi umowy i w zwiazku z tym nie uwazam jej za zawatra (w regulaminie konta byl zapis ze bank ma dostarczyc umowe w 2 tygodnie od jej zawarcie nic jednak nie dotarlo). Przez jakis czas byl spokoj w zeszlym roku ponownie dostalem pismo o zaplate kosztow tym razem wraz z odsetkami. Oczywiscie moja odpowiedz byla identyczna jak za pierwszym razem. Miesiac temu znow dostalem wezwanie do zaplaty, tym razem wraz z odsetkami bylo to juz ponad 280pln i ban zagrozil wpisanim mojej firmy do rejestru bankowego. W odpowiedzi ponownie opisalem sytuacje oraz zagrozilem skierowaniem sprawy do sadu jesli dobre imie firmy zostanie nadszarpniete. W odpowiedzi bank przeslal mi odpis umowy

wraz z adnotacja cyt: "iż zgodnie z 78$1kc do zachowania pisemnej formy czynnosci prawnej wystarcza zlozenie wlasnorecznego podpisu na dokumencie obejmujacym tresc oswiadczenia woli, z ktorych kazdy jest podpisany przez jedna ze stron lubdokumentow, z ktorych kazdy obejmuje tresc oswiadczenia woli jednej ze stron i jest przez nia podpisany". Co mam dalej z tym robic? Z jednej strony zlozylem oswiadczenie woli z drugiej bank nie dopelnil formalnosci i nie poinformowal mnie w zaden sposob ze konto zostalo zalozone i moge z niego korzystac nie mowiac juz o dokumetach potrzebnych do rejestracji firmy.