Sorki , że nie o motoryzacji ale to Hyde Park a poza tym wzruszyłem się.
Mieszkamy akurat w takim regionie geograficznym ,w którym panuje względny pokój ( nie liczę wojny na Bałkanach oraz w Czeczeni choć to wcale nie tak dawno i nie tak daleko ) i tylko od czasu do czasu politycy straszą nas zamachami terrorystycznymi.
Może dlatego coraz mniej myślimy o przeszłości , o historii naszego państwa .
Szkoda,że tak się dzieje ale to chyba jakaś światowa tendencja .
Nie wnikam , bo sam też nie jestem jakimś patriotą czy nacjonalistą i nie popieram np. naszego rządu ,który prowadzi politykę historyczną w stosunku do naszych sąsiadów .
Moim zdaniem jest lepiej prowadzić dialog z Niemcami czy Rosją, poprawiać stosunki , rozwijać wymianę handlową zamiast rozpamiętywać dawne krzywdy .
Ale do tematu . W ramach uzupełniania swojej wiedzy z historii (jestem rocznik '77 ( jak niektóre W123

) i w szkole uczono nas trochę innej wersji ) natknąłem się ostatnio na biografię Witolda Pileckiego i powiem szczerze, że jestem pod wielkim wrażeniem postawy moralnej tego człowieka .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Witold_Pilecki
Przeczytałem także jego raporty
http://www.polandpolska.org/dokumenty/w ... itolda.htm
Zachęcam wszystkich do zapoznania się z nimi .
Z lektury wnoszę,że był to człowiek niezwykłej odwagi , sprytu , mądrości życiowej i przede wszystkim wielki patriota .
Odważyć się pójść na ochotnika do obozu w Oświęcimiu , założyć tam organizację , uciec z obozu ,walczyć w Powstaniu Warszawskim , walczyć przeciwko okupacji sowieckiej - ile osób byłoby na to stać ?
Sądzę,że niewielu .
Moim zdaniem Witold Pilecki był lepszy niż Rambo,Bond i Chuck Norris razem wzięci . Szkoda , że zginął i to zginął z rąk Polaków ...
Wychowałem się na " Czterej Pancerni i Pies " , " Stawka Większa niż Życie " . Fajnie się te filmy ogląda , nawet dziś mimo , że trochę fałszują historię ale szkoda , że nie ma filmów o prawdziwych bohaterach jakim był niewątpliwie rotmistrz Witold Pilecki .
Podsumowując mam jeszcze taką sugestię,że takim ludziom jak Witold Pilecki powinno się stawiać pomniki zamiast setnego pomnika JPII ,choć On też wielkim Polakiem był .