MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 9:26 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

Sorki , że nie o motoryzacji ale to Hyde Park a poza tym wzruszyłem się.

Mieszkamy akurat w takim regionie geograficznym ,w którym panuje względny pokój ( nie liczę wojny na Bałkanach oraz w Czeczeni choć to wcale nie tak dawno i nie tak daleko ) i tylko od czasu do czasu politycy straszą nas zamachami terrorystycznymi.

Może dlatego coraz mniej myślimy o przeszłości , o historii naszego państwa .
Szkoda,że tak się dzieje ale to chyba jakaś światowa tendencja .
Nie wnikam , bo sam też nie jestem jakimś patriotą czy nacjonalistą i nie popieram np. naszego rządu ,który prowadzi politykę historyczną w stosunku do naszych sąsiadów .
Moim zdaniem jest lepiej prowadzić dialog z Niemcami czy Rosją, poprawiać stosunki , rozwijać wymianę handlową zamiast rozpamiętywać dawne krzywdy .

Ale do tematu . W ramach uzupełniania swojej wiedzy z historii (jestem rocznik '77 ( jak niektóre W123 :) ) i w szkole uczono nas trochę innej wersji ) natknąłem się ostatnio na biografię Witolda Pileckiego i powiem szczerze, że jestem pod wielkim wrażeniem postawy moralnej tego człowieka .

http://pl.wikipedia.org/wiki/Witold_Pilecki

Przeczytałem także jego raporty

http://www.polandpolska.org/dokumenty/w ... itolda.htm

Zachęcam wszystkich do zapoznania się z nimi .

Z lektury wnoszę,że był to człowiek niezwykłej odwagi , sprytu , mądrości życiowej i przede wszystkim wielki patriota .
Odważyć się pójść na ochotnika do obozu w Oświęcimiu , założyć tam organizację , uciec z obozu ,walczyć w Powstaniu Warszawskim , walczyć przeciwko okupacji sowieckiej - ile osób byłoby na to stać ?
Sądzę,że niewielu .
Moim zdaniem Witold Pilecki był lepszy niż Rambo,Bond i Chuck Norris razem wzięci . Szkoda , że zginął i to zginął z rąk Polaków ...

Wychowałem się na " Czterej Pancerni i Pies " , " Stawka Większa niż Życie " . Fajnie się te filmy ogląda , nawet dziś mimo , że trochę fałszują historię ale szkoda , że nie ma filmów o prawdziwych bohaterach jakim był niewątpliwie rotmistrz Witold Pilecki .

Podsumowując mam jeszcze taką sugestię,że takim ludziom jak Witold Pilecki powinno się stawiać pomniki zamiast setnego pomnika JPII ,choć On też wielkim Polakiem był .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
swój chłop

Wika pisze:
szkoda , że nie ma filmów o prawdziwych bohaterach jakim był niewątpliwie rotmistrz Witold Pilecki.

"Śmierć Rotmistrza Pileckiego" - film przedstawia jak przebiegal "proces" Witolda Pileckiego.

Moim zdaniem, powinien wyjechac "na zachod" skoro mial taka mozliwosc (wrecz rozkaz) - jezeli chcesz pomoc wszystkim, nie pomozesz nikomu...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam, to chyba w jakimś teatrze telewizji publicznej nawet był ten film już pare razy wyświetlany, pzd

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Polecam również "Inkę 1946".

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

teraz takie trendy propagandowe, jak kiedys - dorabia sie ideologie

"Ognik" tez byl dobrym czlowiekiem, tyle, ze niechacy palil wsie i niewinnych ludzi. Wszystko trzeba brac z doza ostroznosci.
Ponoc gdzie drwa rąbią, tam wióry leca ;) [zlosnik]

A Polska to kraina cudow i bohaterow... Czy te cuda to na kiju?

Ty tez mozesz zostac bohaterem !

A na marginesie, moze tenze ww. Pilecki zostanie kiedys swietym? Skoro Ognikowi pominiki stawiaja...

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus senior

Każdy może zostać bohaterem , to fakt :)
I mamy takich bohaterów wielu .
Nie neguje znaczenia niektórych czynów ale sam fakt spania na styropianie podczas strajków nie uważam za jakiś wybitny akt bohaterstwa a na pewno nie może on równać się z wyczynami Witolda .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Każdy może zostać bohaterem , to fakt :)
I mamy takich bohaterów wielu .
Nie neguje znaczenia niektórych czynów ale sam fakt spania na styropianie podczas strajków nie uważam za jakiś wybitny akt bohaterstwa a na pewno nie może on równać się z wyczynami Witolda .

zgadzam sie w 100% z przedmowca, ze nie wszystkie czyny sa chwalebne, a mimo to ktos staje sie bohaterem

Moja mowa dotyczyla rozsadku w rozumowaniu bohaterstwa, bo przez cale zycie nikt nie byl, nie mogl byc i nie bedzie bohaterem - to niemozliwe. Pewne epizody, fragment moga byc bohaterskie, jak i rowniez pewne fragmenty moga byc naciagniete na potrzeby polityczne.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nilovitz napisał:
teraz takie trendy propagandowe, jak kiedys

mów mi tak jeszcze. :evil:
Jakby Twój dziadek jeszcze do 60 roku biegał po lasach, ganiany przez NKWD, walcząc o twoją Wolność to sądze że po mordzie wytrzaskałbyś każdego kto by takie głupoty wypisywał.

Szarika i 4 pancernych uważasz pewnie za bohaterów, ale ludzi, których katowano za to, że mieli czelność walczyć o demokratyczną Polskę już mozna wyśmiewać i pozbawiać ich czci.

Nilovitz napisał:
A na marginesie, moze tenze ww. Pilecki zostanie kiedys swietym?

Po to właśnie takie filmy/przedstawienia są tworzone, zeby Polacy takich pierdół nie wypisywali.

Wiesz może że za czasów (wspominanej przez niektórych z rozzewnieniem i tęsknotą) komuny, niektórzy juz za głupi dowcip o Stalinie szli do paki na 5 lat??

W takich tematach moje poczucie humoru nie działa :evil:

Dodane po chwili:
Oczywiście że nie istnieją tzw. "autorytety absolutne" (niektórzy twierdzą że są nimi Geremek, Wałęsa, Mazowiecki [szalone] ), ludzie nie są idealni, popełniają błędy i będą je popełniać.
Są jednak ludzie którzy za cenę czasem swojego życia nie wyrzekli sie swoich ideałów, nie "sprzedali się". Myślę że należy oddać cześć ich pamięci i pamiętać o poświęceniach dzięki którym żyjemy teraz- jakby nie było- w niepodległym państwie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

gadasz jak doktorek z IPN !

gdyby twoj dziadek byl takim ps. Ognikiem to spalilbym sie ze wstydu jak palily sie te wsie z dziecmi (polakami) [zlosnik]

widac historia czy tez dziadek nie nuauczyla cie wiele, by byc tolerancyjnym do wszystkiego wlacznie z religia i polityka!

nie mozna byc zawistnym i pamietliwym

a moze nie jestes katolikiem? ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
gadasz jak doktorek z IPN !

co powyższe stwierdzenie wnosi do dyskusji?
Jako bezsensowne pozostawie je bez komentarza
Nilovitz pisze:
gdyby twoj dziadek byl takim ps. Ognikiem to spalilbym sie ze wstydu jak palily sie te wsie z dziecmi (polakami)

[szalone] żałosne
Nilovitz pisze:
widac historia czy tez dziadek nie nuauczyla cie wiele, by byc tolerancyjnym do wszystkiego wlacznie z religia i polityka!

???, jaka religia?, jaka polityka?, czy do tej pory napisałem cokolwiek na te tematy? Czy obraziłem Twoje uczucia religijne, kpiłem z Mahometa, Jahwe, Kriszny?
zarzut zupełnie nie trafiony
Proszę Cie o jedno: nie odmawiaj mi prawa do kochania swojego Kraju bo w tym momencie to Ty wykazujesz się rażącą NIETOLERANCJĄ.

W moim poprzednim poście zareagowałem na to że jawnie i bezceremonialnie kpisz sobie z dziesiątek tysięcy Twoich/moich Rodaków, którzy swoją krew przelewali za Wolną Polskę.
Cóż, masz prawo ich nie szanować, ale ja mam prawo się z Tobą nie zgadzać i bronić ich pamięci.
Nilovitz pisze:
nie mozna byc zawistnym i pamietliwym

zgadzam się, należy również znać swoją historię
Nilovitz pisze:
a moze nie jestes katolikiem?

Może nie jestem... ale co to ma do tematu?? Jak nie mamy czym przywalić to jedziemy po religii tak?

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Ostatnio zmieniony pt cze 29, 2007 5:27 pm przez Grigorij0, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Nilovitz pisze:
nie mozna byc zawistnym

o co konkretnie?

Nilovitz pisze:
i pamietliwym

oczywiście, że nie! Natomiast nie ma to nic wspólnego z faktem, iż winni zbrodni powinni być ukarani.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Grigorij0 pisze:
Nilovitz pisze:
gdyby twoj dziadek byl takim ps. Ognikiem to spalilbym sie ze wstydu jak palily sie te wsie z dziecmi (polakami)

[szalone] żałosne

To juz nie pierwszy raz,wypowiedź w takim stylu kol.Nilovitza.

Do Nilovitz:
Obejrzyj sobie film
"Śmierć Rotmistrza Pileckiego"

Jak Cię nie wzruszy ,to proponuje "Przesłuchanie".

I ciekaw jestem czy gdyby ktoś z Twojej rodziny przeszedł przez katownie w stalinowskiej Polsce ,z zerwanymi paznokciami bez snu przez kilka dni,to czy wtedy też byś pisał takie pierdoły.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

THC pisze:
To juz nie pierwszy raz,wypowiedź w takim stylu kol.Nilovitza.

nie pierwszy i nie ostatni, [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]
czy ogladniecie filmu cos zmieni? nie sadze,

przeczytaj(cie) sobie uwaznie to co pisalem zanim nie nazwe was niekupujacymi w mediamarkt

"ci bohaterowie 'terazniejsi' rowniez mordowali niewinnych ludzi,
ja nie gloryfikuje czerwonych, ani czarnych, czy tez bialych... morderca zawsze bedzie morerca

doskonaly przyklad bohatera Pilsudskiego (mordowanie przeciwnikow politycznych w maju i oboz koncentracyjny - tzw. oboz odosobnienia w Berezie Kartuskiej),

a co do filmow, czy tez opowiastek to zawsze do tego typu historii dorabiana jest ideologia wedlug danych potrzeb - nie byles wtedy na swiecie to nie wiesz, jedynie co dziadek ci troche doopowiadal bajek

zastanawiam sie, skad nagle - dlaczego dopiero teraz - za czasow jakby IV RzP jest wolnosc, ta wolna Polska (o czym wspominal ktos wyzej - i jak media o tym kracza), a nie troche wczesniej?

czym sie charakteryzuje ta wolnosc zaraz po 1989r. od terazniejszej<br>Dodano po 00 sekundach.:<br>

no i oczywiscie zapomnialem dodac, ze mam to gleboko gdzies czy sie ktos obrazi czy focha strzeli czy bedzie odszczekiwal jak kasztanka [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

a moze to hanba i obraza porownywac tytulowego bohatera do Jamesa Bonda ? :D [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Nilo, a tak w jednym zdaniu to o co ci chodzi? [hehe]

Kilka lat temu obejrzałem przypadkiem dokument o rotmistrzu. Wrażenie zrobił na mnie spore. Sprawy o których piszesz, są niezależne od tego, co to jest za postać.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

dla zainteresowanych, przedstawienia Teatru Telewizji dostępne są na DVD, np. tu:
sklepik TVP

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00