MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 6:34 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Niedawno rozważałem kupno jakiegoś prawie padniętego telefonu żeby wykorzystać usługę Orange "gdzie jesteście" pozwalającą namierzać położenie telefonu. (opis usługi Orange)

Pomysł polega na zamontowaniu telefonu na stałe w aucie i w wypadku kradzieży namierzeniu telefonu, a co za tym idzie także auta...
Problemem było głównie zasilanie telefonu, trzeba co jakiś czas ładować baterię albo mieć ładowarkę na 12V.

Dzisiaj znalazłem na allegro moduł pozwalający uzyskać jeszcze ciekawszy efekt: powiadamianie o zdarzeniu za pomocą sms-a lub puszczając głuchego na podany numer (lub kilka numerów). Oto LINK do aukcji oraz opis urządzenia. Pomyślałem że możnaby podłączyć to pod standardowe czujniki w drzwiach i być powiadamianym sygnałkiem w razie włamania.

Od lipca zmieniam miejsce zamieszkania, zaczynam się bać o swoje autko...
Z takim zabezpieczeniem czułbym się chyba trochę lepiej...

Koszt nieduży (max 200zł z telefonem) oraz 50zł co 3 miesiące na doładowania.

Dzielę się z Wami moim pomysłem, bo jeśli sam tego nie zastosuję, to może komuś innemu się przyda :)

Czy ktoś z Was instalował u siebie jakieś urządzenia tego typu?

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

pomysl ciekawy....
a nie lepiej zakupic modul gps np nokii za ok 300?a twój telefon,który musi byc multimedialny i miec gps,bedzie dzialal jak odbiornik-laczenie bluetoothem?odpada wtedy kwestia ladowania karty,tylko bateria....

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Mam taki modulik powiadamiania ale wstyd sie przyznac lezy juz rok i nie mam czasu go zamontowac...
Co do modulu - kup sobie z kanalem zwrotnym - przydaje sie.
Jezeli chodzi o doladowania - mozna kupic karte z sieci zagranicznej (chyba tylko w Polsce jeszcze sa doladowania z ograniczonym czasem wykozystania) puki jest kasa na numerze puty jest on aktywny (az do roku po wyczerpaniiu). Jedyny minus - nie masz wtedy uslugi "gdzie jestem"...

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zlodzieje juz dawno maja a to patent, tani i skuteczny jak diabli. Facet wsiada do waszego auta z czyms takim:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic590363.html
[zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] i do tego to podobno tanie jak barszcz jest. Stara prawda zlodzieje zawsze beda krok przed Wami ;-) Sorry chłopaki ze zepsulem Wam humor ale moze i zaoszczedzilem kasy ;-) <br>Dodano po 3 minutach.:<br> inna sprawa ze na nasze auta to gówniarze z blokowisk ida a nie specjalisci. <br>Dodano po 1 minutach.:<br> http://www.elektroda.net/uzytkowa/plmis ... 2_1071.htm <br>Dodano po 7 minutach.:<br> Nastepny kawalek teorii. Wyczytane na jednym z podanych wyzej for:

Cytuj:
takie uradzenia istnieja ale dzialaja inaczej
nie zaklocaja pracy nadajnika (BTS-a) tylko prace odbiornika (komorki)
zasada dzialania polega na udawaniu prawdziwego BTS-a
komorka przelacza sie na najsilniejszy sygnal i juz po sprawie
do tego zeby zadzialalo na terenie biura czy kina w wiekszosci przypadkow
wystarczy znacznie mniej niz 20mW w antenie ale amatorska budowa takiego
cuda jest dosc skomplikowana (chyba najlatwiej karta GSM + soft)
rozwiazania bazujace na brutalnej emisji w tym pasmie zaklocen
najprawdopodobniej zakoncza swoje dzialanie w sadzie

Innymi slowy kazdy kto skonczyl technikum elektroniczne zmontuje cos takiego w domu pewnie kosztem 100zł

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie jest to tak proste jak Ci sie wydaje - komorka nie przelacza sie autoamtycznie na najsilniejszy sygnal stacji bazowej - musialby on emitowac kod sieci w ktorej karta SIM jest zarejstrowana.
No chyba ze ktos wsiadzie do samochodu z wlaczona mikrofalowka ktora ma rozwalone drzwiczki - wtedy faktycznie nie ma bata ;-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior

Ja korzystam z usług firmy Finder ( www.finder.pl ) .
Mam u nich srebrny pakiet,bo założyłem te gps-y do kilku ciężarówek .
Miesięcznie płacę za jedno auto 150 zł netto .
Najfajniejsze jest ,że wszystko jest online i widzę na mapie , gdzie aktualnie są samochody i to w całej Europie a raporty i historia są dostępne do 2 lat do tyłu .
Jest też moduł paliwowy - pokazuje w % zużycie . Nie jest to niestety super dokładne , zależy jak się skalibruje bak .
W najnowszych autach niestety nie działa - tzn. nie działa u mnie w scaniach serii R , bo tam jest wszystko cyfrowe . Ale pracują nad tym .
GPS działa do kilkunastu godzin nawet jeśli odłączy mu się zasilanie , bo ma własne .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam,

Jeśli ktoś z czytających ten wątek byłby zainteresowany profesjonalnym, system lokalizacji pojazdów i monitoringu obiektów - takim o jakim pisze Wika, zapraszam do mnie na priv. Różnica polega na tym, że u mnie abonament kosztuję od 15 do 30 złotych miesięcznie. Oczywiście system daje możliwość opomiarowania dowolnego paramtru na pojeździe np. ilości paliwa w zbiorniku, obrotów silnika, otwarcia/zamknięcia drzwi kabiny/przestrzeni ładunkowej, temperatura w chłodni, praca pługu/piaskarki - istnieje w tym zakresie dość duża dowolność, bowiem możemy oprogramować każdy czujnik cyfrowy i analogowy. Standardowo pokazywana jest lokalizacja pojazdu na mapie, jego prędkość, kto akurat kieruje pojazdem (system posiada identyfikator kierowcy Dallas) i kilka innych parametrów. Istnieje też możliwość powiadamiania przez SMS o zadanych stanach alarmowych. Wszystkie te dane wizualizowane są on - line na ekranie komputera. Strona systemu zbierającego te informacje dostępna jest przez internet - jest to aplikacja działająca przez WWW, czyli nie potrzeba na komputerze żadnego dodatkowego oprogramowania. Aplikacja ta posiada bardzo rozbudowany moduł raportowy, który z tego co mówią mi osoby, które już ten system użytkują znakomicie ułatwia zarządzanie firmą oraz pracownikami, oraz skutecznie zapobiega np. kradzieżom paliwa przez kierowców.

Gdyby znalazł się ktoś chętny, zapraszam!

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior

Dodam tylko , że w zarządzaniu flotą gps-y , to już podstawa .
Koszty zwrócą się szybciej niż myślicie .
Gdy ich nie miałem , to musiałem wierzyć kierowcom na słowo a z tym było różnie .
Podam kilka sytuacji : dzownię do kierowcy i pytam gdzie jest i jak z czasem itd. On odpowiada ,że w Dover czeka na prom ,bo np. SeaFrance strajkuje albo sztorm na kanale itd . a w rzeczywistości jest już w Calais i pierdzi w fotel . No ale dieta leci .
Inny przykład - wiozę kleje - ADR klasa III .
Jak wiadomo towary niebezpieczne przewozi się na innych warunkach , w których należy zachować szczególne środki bezpieczeństwa .
Auta są dodatkowo wyposażone , kierowcy przeszkoleni itd .
Dzięki gps wychwyciłem , że przewożąć towar kierowca złamał kilka razy przepisy,gdyż jechał 90 choć z ładunkiem niebezpiecznym może tylko 85 .

Poza tym paliwo - problem chyba wszędzie .
Po wprowadzeniu gps zużycie spadło .

Oszczędzam też na telefonach , bo nie muszę za każdym razem dzwonić do kierowców i pytać , gdzie są . Wystarczy ,że włączę komputer.

Inna korzyść , to możliwość podjęcia dobrze płatnych frachtów,bo niektóre firmy mają do przewiezienia bardzo wartościowe ładunki np.leki czy perfumy i życzą sobie aby mogli monitorować ładunek .
Mając gps udostępniam im tylko login i hasło dla wybranego auta .

Dodatkowo można wynegocjować jeszcze zniżki w ubezpieczeniu ac ale jeszcze z tego nie korzystałem .

Moje dzieci są jeszcze małe ale można założyć też gps , celem kontroli .
Jeśli ktoś daje swojemu dziecku autko , to może sobie sprawdzić w historii czy oby nie jeździ sobie ono np.200 km / h .

Poza tym można też kontrolować żonę jeśli ktoś ma podejrzenia o niewierność :)

Ogólnie polecam zarówno w firmie jak i w celach prywatnych .

[/list]

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wika
to w takim przypadku jak opisales modul jak wspomnialem np.nokii model chyba LS-3 zda egzamin?bedzie to funkcjonowalo?a w jaki sposób odbiór na komputerze?

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
wiarus senior

Powiem ,że nie wiem . Nawet nie widziałem tych urządzeń,bo montaż był tajny . Wszystko robiła firma .
Odbiór na komputerze polega na tym ,że wchodzę na stronę i podaję login oraz hasło .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00