MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 23, 2025 5:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: gaźnik w 115
nowy
Awatar użytkownika

Od dłuższego czasu mam problem z gaźnikiem w mojej stopietnastce. Spec który zajmował się gażnikiem od czasu kupna samochodu a więc od 1981 r chyba jest już bezradny, choć nie przyznaje się do tego. Stwierdził, że w zasadzie trzeba wymienić cały gaźnik. Wydatek duży i nie poniosę go bez konsultacji z innym specem. Może znacie kogoś kto ma pojęcie o mercedesowskich gaźnikach najlepiej z Wrocławia lub okolic. Za pomoc dziękuję!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Napisz coś więcej.
Co się z nim dzieje? dlaczego Spec twierdzi że się gaźnik nie nada?
Co to za rodzaj gaźnika i czy wiesz że są zestawy naprawcze do gaźników?

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wrocław? No problemo kapitano! Mamy 2 swietnych gaznikowcow :)
Wiecej info tutaj:
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewto ... ght=#62895

Tytuł:
nowy
Awatar użytkownika

Gaźnik stromberg 175. Miałem kłopoty z uruchomieniem silnika, ale z tym spec się uporał, jedna k po uruchomieniu muszę odczekać aż silnik się nagrzeje wtedy przełączam na gaz, inaczej nie ruszę (gaśnie) i jeszcze jedna ważna informacja mam atomatyczną skrzynię biegów. Po rozgrzniu silnik pracuje nierówno, mimo dość wysokich obrotów potrafi zgasnąć gdy zatrzymam się na światłach. Oczywiście o zestawach naprawczych słyszałem i korzystalem z nich ale bez efektów. Myślę,że zmiana gaźnikowca pomoże. Dziękuję za nowe namiary. Pozdrawiam.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Gaz + Stromberg = problemy.

Stromberg to gaźnik o stałym podciśnieniu. Stałe podciśnienie utrzymuje on za pomocą ruchu tłoka, przez co zmienia się przekrój gardzieli. Na biegu jałowym tłok znajduje się w dolnym położeniu, czym zmniejsza przekrój gardzieli. Przy gwałtownym przyspieszaniu (maksymalna moc silnika = pedał gazu w podłodze) tłok unosi maksymalnie do góry, zwiększając maksymalnie przekrój gardzieli.

Nie ma chyba żadnej instalacji gazowej, która pracowałaby dobrze, gdy w kolektorze ssącym utrzymywane jest stałe podciśnienie. Możnaby w akcie desperacji zrezygnować z jazdy na benzynie i tak urzeźbić gaźnik, by jego tłok był cały czas w górnym położeniu. Spowodowałoby to, że podciśnienie byłoby zależne wyłącznie od uchylenia przepustnicy, czyli tak jak w typowym benzyniaku.

henrym pisze:
Myślę,że zmiana gaźnikowca pomoże.

Nie znajdziesz raczej takiego gaźnikowca. Żaden fachowiec nie będzie w stanie pogodzić ze sobą paliwa ciekłego i gazowego w tym silniku.

Tytuł:
nowy
Awatar użytkownika

Na gazie jeżdżę od 12 lat a problemy mam od 2 lat więc 10 lat nie było kłopootu silnik chodził jak zegarek, dlatego mam jeszcze nadzieję na lepszą jazdę. Trochę więcej wiedzy będę miał jak przedstawię moje problemy innegu specowi. Moje prace przy samochoezie ograniczają się do mycia i sprzątania reszta to dla mnie czrna magia, daję zarobic machanikom. Gdybym wczeniej przedsawił swoje problemy na tym forum pewnie już dawno byłoby lepiej.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Hej a może zaprezentujesz naszej forumowej społeczności swoją Mercedes? ;)

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
nowy
Awatar użytkownika

Tak wygląda moja Mercedes, trochę kapryśna ale w tym wieku (35 lat) ma prawo. Myślę, że niedługo się z nią dogadam.

Tytuł:
swój chłop

Witam!
Wreszcie udało mi się wejść na forum.Jeżdżę W115 Diesel(druga w ciągu 2lat).Dwa tygodnie temu kupiłem W115 tym razem benzyna 2l ,z sierpnia 1973,pastel weis 131 z gaźnikiem Stromberg 175.Jest on inny niż na rysunkach z www.gazniki.pl
i nawet Mistrz Sebi na zlocie w Oleśnicy nie umiał mi powiedzieć co to jest, a co powinienem mieć. Na wszelki wypadek podaję VIN: 11501510202545 tabliczka lakierowana: 0217 001
115 615 10 82 326
131G
424 462 514 591
Słyszałem coś mistrzu gażników w Luboniu. Mieszkam we Wronkach k/Poznania.Jeżeli to konieczne to pomęczę się ze zdjęciami gaźnika.
Pozdro!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

henrym pisze:
Na gazie jeżdżę od 12 lat a problemy mam od 2 lat więc 10 lat nie było kłopootu silnik chodził jak zegarek

To może coś z instalacją gazową w takim układzie sie dzieje i tu szukać przyczyny?
Na benzynie pracuje poprawnie czy też ma takie kaprysy?

mojojojo13 pisze:
Hej a może zaprezentujesz naszej forumowej społeczności swoją Mercedes?

Tak, tak. Poprosimy o małą prezentację....

Honda CBX 650 '83
i kilka moto z KDL, następne w planach... ciągle mało rdzy w garażu

Tytuł:
wiarus senior

Witam
Patro pisze:
Gaz + Stromberg = problemy.

trzecia góralska prawda czyli g...o prawda ;)
henrym pisze:
Po rozgrzniu silnik pracuje nierówno, mimo dość wysokich obrotów potrafi zgasnąć gdy zatrzymam się na światłach.

pewnie poj...ł coś przy podłączeniach podciśnień i elektryki nie wspominając o mieszance. Jakie zużycie paliwa ma dama?
Patro pisze:
Nie ma chyba żadnej instalacji gazowej, która pracowałaby dobrze, gdy w kolektorze ssącym utrzymywane jest stałe podciśnienie.

U mnie śmiga jak ta lala z instalacją gazową podciśnieniową z możliwością odpalania na gazie i/lub benie bez pierdół elektronicznych
Patro pisze:
Spowodowałoby to, że podciśnienie byłoby zależne wyłącznie od uchylenia przepustnicy, czyli tak jak w typowym benzyniaku.

Zapomniałeś o bypasach? Ciśnienie rozchodzi się jednakowo we wszystkich kierunkach w naczyniach połączonych bez względu na ich kształt zmienia się tylko przepływ
henrym zrób fotkę gaźnika i zapodaj na forum (który z poniższych)?
http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/1213177685_a.jpg
http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/1213177733_b.jpg
Sorrka za to, że podnosi mi się ciśnienie jak w jakimś warsztacie słyszę, że tmercedes to, czy to lub jak kolowi powiedział szpec, że regulacji zaworów w Toyocie on nie zrobi bo jest regulacja płytkowa a on nie za bardzo wie jak się do tego zabrać ale głowicę może mu zdjąć i zawieź gdzieś gdzie zrobią ale chyba tego się nie robi i trzeba zmienić głowicę na nową - CYRKI normalnie ale szyld jak stodoła [szalone]
pozdro

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00