MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 1:34 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam!

Umiescilem podobny temet dziale /8,ale nie dostalem jescze wskazowek,pomyslalem ze moze tu mi ktos pomoze...Problem w tym,ze nie wiem jak wyjac ta nieszczesna lyzwe,musze zdjac glowice a bez wyjecia lyzwy nie ma szans na to aby zdjac glowice.Moze ktos wie jak zrobic,ja juz nie mam pomyslow :(

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Do zdjeca łyżwy potrzebujesz specjalnego "wybijaka" (nie znam fachowej nazwy) ktory wkeciesz w jej bolce. Do zdjecia głowicy nie trzeb zdejmować łyżwy. Moim zdaniem wystarczy zrobic jedna z nastepujacych rzeczy:
-zbic kolo łańcuchowe z wałka rozrządu
-odkrecic napinacz chydrauliczny
-rozpiac łańcuch
Najlepszym pomyslem zdecydowanie jest nr.1 moim zdaniem

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
swój chłop

Wszystko bylo dobrze tylko u mnie jest jakas nietypowa ta lyzwa,jest szersza od orginalnej,sprawdzalem jaka jest w drugim silniku i jest wezsza od tej,z ktora mam problem.Ta moja jest na tyle szeroka,ze prze to nie da sie zdjac glowicy...nie wiem co w tym momencie poczac

Tytuł:
wiarus senior

Witam
wojciech_grz pisze:
u mnie jest jakas nietypowa ta lyzwa,jest szersza od orginalnej,sprawdzalem jaka jest w drugim silniku i jest wezsza od tej,z ktora mam problem

bo są dwa rodzaje
pozdro

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Łyżwę musisz wyjąć na zewnątrz, inaczej nie zdejmiesz głowicy. Łańcucha nie rozpinaj. Zdejmujesz górne koło, łańcuch kładziesz gdzieś niżej - nie wpadnie ci do miski olejowej spokojnie....
Żeby wyjąć łyżwę musisz wyjąć bolec który ją trzyma czyli nr 53 zaznaczony czerwonym kółkiem.
Aby dokonać tego wyczynu potrzebne jest prastackie wręcz narzędzie do wykonania we własnym zakresie. Dłuuuga śruba którą można w bolec wkręcić, i nakręcona na śrubę solidna nakrętka plus duża podkładka i tulejka lub coś w tym stylu co oprze się o głowicę. Zasada działania identyczna jak korkociąg do wina. Wkręcasz w "szpilę" i kręcąc nakrętką wyciągasz ją na zewnątrz. Potem od góry wyjmujesz łyżwę i głowica Twoja...
Może to zagmatwanie opisałem ale wierz mi że to tak jak z korkiem od wina [zlosnik] proste jak budowa cepa...

Obrazek

Tytuł:
wiarus senior

Witam
wojciech_grz pisze:
Ta moja jest na tyle szeroka,ze prze to nie da sie zdjac glowicy...nie wiem co w tym momencie poczac

No to dyskutujemy tutaj [oczko]
Coś mi się bzdura, że to nie ślizg napinacza blokuje, bo on musi pracować podczas swojego zadania (taka rola) tylko Panie Dziejku prawa prowadnica plastykowa w głowicy mocowana na kołki z gw 6 mm do wybijania jak jej nie zdejmiesz to du.a ze zdjęcia łańcucha i głowicy( nie mam książki przy sobie bo jestem w robocie ale w dieslu i benie zawsze przy demontażu głowicy musiałem to ustrojstwo wyjąć ) zaglądnij i sprawdź
[zlosnik] miłej zabawy
pozdro <br>Dodano po 1 godzinach. 28 minutach.:<br> A chodzi o element na rys. nr 62

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Do zdjeca łyżwy potrzebujesz specjalnego "wybijaka" (nie znam fachowej nazwy) ktory wkeciesz w jej bolce. Do zdjecia głowicy nie trzeb zdejmować łyżwy. Moim zdaniem wystarczy zrobic jedna z nastepujacych rzeczy:
-zbic kolo łańcuchowe z wałka rozrządu
-odkrecic napinacz chydrauliczny
-rozpiac łańcuch
Najlepszym pomyslem zdecydowanie jest nr.1 moim zdaniem

Sorry cos mnie faktycznie wyobraźnia zawiodła. To kopletnie nie jest tak jak pisze ;-) Faktycznie trzeba zdjac łyżwę.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
swój chłop

Dziekuje koledzy za pomoc byla bardzo przydatna,udalo mi sie dzis z tym uporac, zdjac glowice i zlozyc wszystko spowrotem.Jeszcze raz sredecznie dziekuje.

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00