MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 2:05 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Witam

Czy numery części samochodowych firmy BOSCH, będą takie same jak te, które sa podawane przez ASO ?

Mam do kupienia nówkę sztukę pompe paliwa, ale nie wiem w jaki sposób sprawdzić czy podpasuje do mojego modelu.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Hej!

Wg mnie nie będą.

Jeśli część jest sprzedawana w kartonie MB, a producentem jest inna firma, to widnieją na niej gwiazdka & numery mercedesowskie oraz numer części np SACHSA dla amortyzatorów. Te same amory w opakowaniu SACHS'a mają tylko nr SACHSA.

Mam też jakieś nowe elementy w kartonie BOSCH'a i na opakowaniu jest numer MB jak zamiennie stosować.

ASO może mieć te numery, albo potrzebny jest katalog części BOSCH on-line.

Możesz tez zadzwonić do dobrej hurtowni motoryzacyjnej np INTERCARS, mają tam wszystkie katalogi świata.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:

Dzwoniłem właśnie do ASO, ale oni mi jakiś bajer cisną, że mają tylko numery MB, i jeszcze z wielką łaską mi je podają [szalone]

Możesz tez zadzwonić do dobrej hurtowni motoryzacyjnej np INTERCARS, mają tam wszystkie katalogi świata.

Będe dzwonić, ale właśnie przed chwilą znajomy z Opola zaproponował mi zamiennik za 300 zł z montażem. Hmmmm i jak tu się nie pokusić, kiedy w kieszeni 800 zł zostaje na kolejne ulepszenia.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Polskie ASO nie czuje bluesa. To już ustaliliśmy. Jest pozbawione kontekstu & historii, bo pewnie raptem kilku dealerów w kraju sprzedawalo dopiero W124 jako nowe, o ile nie tylko Sobek w Wawie. Reszta to biznesmeni pelną gębą i fachowcy od srebrnych plastików, więc jeśli raz na ruski rok przychodzi ktoś i marudzi, że chce coś do starego modelu, a oni na tym nie wiele przytną, to nie ma co się dziwić, że boją się jeszcze, że im olejem podjazd zachlapiesz. Stare Mercedesy to oni znają z gabloty, tej co w niej scyzoryki i parasole z logo MB eksponują, a i pewnie tylko po pojemności silnika. :-?

Sam często mam takie wrażenie, że zaraz mi powiedzą, że mam spadać za róg do sklepu dla taksówkarzy.

To ile kosztuje BOSCH? 1.100,- ?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Polskie ASO nie czuje bluesa. To już ustaliliśmy. Jest pozbawione kontekstu & historii, bo pewnie raptem kilku dealerów w kraju sprzedawalo dopiero W124 jako nowe, o ile nie tylko Sobek w Wawie. Reszta to biznesmeni pelną gębą i fachowcy od srebrnych plastików, więc jeśli raz na ruski rok przychodzi ktoś i marudzi, że chce coś do starego modelu, a oni na tym nie wiele przytną, to nie ma co się dziwić, że boją się jeszcze, że im olejem podjazd zachlapiesz. Stare Mercedesy to oni znają z gabloty, tej co w niej scyzoryki i parasole z logo MB eksponują, a i pewnie tylko po pojemności silnika.

[hehe] to fakt, jak przypominaja mi sie przeboje z Wróblem w OPolu odnośnie W116 to się zaczynam zastanawiać, czy nie lepiej było Daewoo Tico kupić.

To ile kosztuje BOSCH? 1.100,- ?

943 + montaż.

Na zamiennik dostaję normalna gwarancję i podejrzewam, że nie będzie wiele gorszy ( czytaj: nie padnie dużo szybciej ) niż pompa BOSCH'a.

Tym bardziej wolę przyoszczęzić na tym, bo przymierzam się jeszcze do wymiany pompy wody ( na której wolę nie oszczędzać ), końcówek drążków kierowniczych no i mojej nieszczęsnej przedniej szyby.

Musze mu się trochę do tyłka zabrać bo natrzaskałem nim w 3 miesiące prawie 20 000 km i nic mu w zamian nie dałem [oczko]

Tytuł:
weteran

No to muszę Wam powiedzieć, panowie, że jako klient sosnowieckiego ASO, nie czuję się w żadnen sposób gorszy dlatego, że jeżdżę 27 letnim złomem i przychodzę zawracać im cztery litery jakąś gumką za 0,76.
NIGDY nie poczułem się tam gorzej traktowany z tego powodu. Owszem, były kłopoty z ustaleniem jakiegoś elementu czy znalezieniem właściwiej części, ale z pomocą Dobrych Ludzi (również i stąd) udawało się je przeskoczyć [ok] .
Dostawałem wydruki z EPC, Panowie wychodzili na parking i pokazywałem palcem, że chcę to i to, nikt mnie nie przymuszał do zakupu zamówionych pierdółek, które okazały się jednak nieodpowiednimi itd itp.
A i 5% rabatu przy tym dostawałem [oczko] .
Zawsze też siedziałem tam bardzo długo, raz nawet wysłuchałem całej historii o znanym Wam "zakopiańskim egzemplarzu" [cool] .

Chyba wypada w takim razie, życzyć Wam wszystkiego dobrego w kontakcie z trzema literami [zlosnik] [hehe] .

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Może rzeczywiście zbyt to było dalekie uogólnienie w moim wykonaniu i każdy ma różne doświadczenia. Ja mam ledwo dostateczną ocenę kilku trzyliterowych instytucji w kraju, z którymi zawsze było coś nie tak, w przeciwiestwie do zagranicy, gdzie nawet w ex-DDR'ach obsługa i efekty były nieporównywalne.

Jak wchodze do ASO w DE, to wiem, że wchodze do Mercedesa. Kiedy jestem w Polsce, to jestem tylko u Pana Mojsiuka, Bogackiego itd.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00