MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 4:04 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam ponownie

mam kilka pytan i zamiast zakładać kilka tematów dam je w jednym poście.

1)Musze pospawać kolektor wydechowy mam pytanko czy zespawanie kolektora na długo mi wystarczy czy raczej jest to operacja dzięki której tylko na jakiś czas pozbędę się problemu a koniec końców wymiana będzie nieuchronna?

2)Ile można dać (orientacyjnie) zeby nie przepłacić za kolektor na szrocie?

3)Podajnik pasów od strony kierowcy mi nie działa i jak się cieplej zrobi to muszę luknąć co i jak, nigdy nie rozbierałem tej części samochodu czy jest to trudne od czego zacząć i na co zwrócić uwagę?

4)Mam w kilku miejscach poękany kokpit (ta część gdzie jest gałka zmiany biegów) chciałbym go wymienić w niedługim czasie. Moje pytanko jest takie czy kokpit od sedana pasuje do coupe? czy moze ten od coupe jest dłuższy ?

To by bylo na tyle :) z góry dzięki za pomoc

Tytuł:
swój chłop

1) czytałem gdzieś na forumie że na długo nie starcza i tzreba szukać całej uzywki

2) nie wiem czy dobrze pamiętam ale coś mi sie obija kwota 100 - 200zł

3) nic nie podpowiem bo nie wiem ;)

4) hmmm co rozumiesz pod pojęciem "kokpit"? bo tam gdzie jest lewarek od skrzyni biegów to jest drewno. czy codzi ci o całą konsolę środkową?

pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

meanstreak pisze:
4) hmmm co rozumiesz pod pojęciem "kokpit"? bo tam gdzie jest lewarek od skrzyni biegów to jest drewno. czy codzi ci o całą konsolę środkową?

Tak własnie chodzi mi o konsolę środkową (tylko nie wiedziałem jak to nazwac)

Tytuł:
swój chłop

wydaje mi się że ta konsola jest taka sama jak w 4 drzwiowym aucie. ale dla pewności niech sie wypowiedza koledzy bardziej doświadczni

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Konsola środkowa jest taka sama.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cytuj:
1)Musze pospawać kolektor wydechowy mam pytanko czy zespawanie kolektora na długo mi wystarczy czy raczej jest to operacja dzięki której tylko na jakiś czas pozbędę się problemu a koniec końców wymiana będzie nieuchronna?

Tylko na jakiś czas będzie spokuj. Dużo zależy od wielkości spawanej dziury w kolektorze, oraz od stylu jazdy, jak mocno dajesz buta to szybko padnie na nowo, i przy mocnym nagrzaniu może śmierdzieć.

janus pisze:
4)Mam w kilku miejscach poękany kokpit (ta część gdzie jest gałka zmiany biegów) chciałbym go wymienić w niedługim czasie. Moje pytanko jest takie czy kokpit od sedana pasuje do coupe? czy moze ten od coupe jest dłuższy ?

Kokpit jest taki sam, wymiana szybka i łatwa... (niedawno na forum była instrukcja wymiany)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

wiarus junior
Awatar użytkownika

janus pisze:
...
3)Podajnik pasów od strony kierowcy mi nie działa i jak się cieplej zrobi to muszę luknąć co i jak, nigdy nie rozbierałem tej części samochodu czy jest to trudne od czego zacząć i na co zwrócić uwagę?

Czolem
Jesli chodzi o podajnik pasow 2 razy mi sie "zawiesil" to znaczy wyjechal za malo lub za duzo (generalnie zatrzymal sie nie w swojej pozycji), ale po kilku probach recznego wsuniecia i wysuniecia zaskoczyl, wskoczyl w swoja pozycje krancowa i dziala-moze masz podobnie.

http://www.supermoto.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

ad. 1
Można, dużo zależy od jakości pracy. Zabieg najczęściej można powtarzać w razie potrzeby.

ad. 2.
Zależy od silnika - dostępnosci części. 60-200 zł, ze wskazaniem na okolicę 100 zł do Twojego.

ad. 3
Popatrz na mb.org. Tam chyba jest cały opis. W skrócie - często wysiada zębatka, bo jest z szajstiku. Jest to bodaj najczęstrza usterka. Się najlepiej zamawaia wykonaną na wzór z metalu ;)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
ad. 3
Popatrz na mb.org. Tam chyba jest cały opis. W skrócie - często wysiada zębatka, bo jest z szajstiku. Jest to bodaj najczęstrza usterka. Się najlepiej zamawaia wykonaną na wzór z metalu

mb.org.pl tam raczej mozna tylko poczytac ale juz zapytać sie o nic nie mozna bo tam wszystko juz bylo i nikt nie używa opcji szukaj :D (trzeba przyznac na tym forum ludzie są dużo bardziej mili i pomocni)

Co do ewentualnego dorobiena takiej zebatki nie bedzie z nia problemu ale za demontarz podajnika wezme sie jak sie troche ociepli

Dzieki wszystkim z odpowiedzi

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

janus pisze:
mb.org.pl tam raczej mozna tylko poczytac ale juz zapytać sie o nic nie mozna bo tam wszystko juz bylo i nikt nie używa opcji szukaj :D (trzeba przyznac na tym forum ludzie są dużo bardziej mili i pomocni)

bo było [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

janus pisze:
tam raczej mozna tylko poczytac ale juz zapytać sie o nic nie mozna bo tam wszystko juz bylo i nikt nie używa opcji szuka

Np. Gerri i Valentine czasem lubią poćwiczyć temat po raz kolejny ;)

Jak już
gorex pisze:
bo było
to miał chłop rację ;)

Natomiast nowy problem zawsze wzbudzi zainteresowanie.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

SoYeR pisze:
Kokpit jest taki sam, wymiana szybka i łatwa... (niedawno na forum była instrukcja wymiany)

A wie moze ktoś w którym temacie było to opisywane bo jakos nie moge znalesc opisu odnośnie 124

Ps. użyłem opcji szukaj [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

janus pisze:
mb.org.pl tam raczej mozna tylko poczytac ale juz zapytać sie o nic nie mozna bo tam wszystko juz bylo i nikt nie używa opcji szukaj (trzeba przyznac na tym forum ludzie są dużo bardziej mili i pomocni)

DOKŁĄDNIE TAK!
Tu jest po prostu normalnie. A tam to ..................... , ................. , ..................... , że się odechciewa.
Wiwat nasze Forum !
[zlosnikz]

swój chłop
Awatar użytkownika

janus pisze:
Witam ponownie

malo kto wie jak sie do tego zabrac. pytalem na forum ale nikt chyba nie odpowiedzial. u mnie jest ten sam problem podajnik pasazera chodzi perfekcyjnie, kierowcy nie chodzi. rozkrecilem wszystko jak idzie. wykrecilem przekaznik szyne silniczek, posprawdzalem. zamienialem przekazniki lewe na prawe to samo z szynami.
do czego doszedlem... przekazniki sprawne, silniczek sprawny. szyne wyjezdza jak sie jej troche pomoze :D ale juz sie nie chowa :( trzeba plus z minusem zamienic i jej pomoc i sie schowa...ale tez pojdzie za daleko...
problem tkwi (przynajmniej u mnie) w mikroprzelacznikach, sa rozregulowane a nastawienie ich poprawnie to podobno 3 godziny pracy elektronika z odbiciem lustra :D ; ja tego nie potrafie zrobic wiec sobie odpuscilem, w ASO w trojmiescie sa wszedzie takie dupki ze nawet nie zechca na to spojrzec bo nie wiedza jak sie do tego zabrac...najlepiej zamowic cala nowa szyne ...bo tego sie nie naprawia tylko wymienia caly element :evil: :evil: :evil: taka odpowiedz uzyskalem w ASO.
takze dalem sobie z tym spokoj a podajnik odlaczony:(
same dobranie sie do podajnika to 10 minut i dokladnie 3 srubki :D no chyba ze kanape tez masz na srube przymocowana to 4 :D
jak bys chcial jakies dodatkowe info jak to pisz
pozdrawiam i gratuluje pieknej Mercedes [zlosnik]
pzdr
[/list]

E420 '96 - VIN WDB2100721A262392 NA SPRZEDAŻ
ex 300CE '92
ex S320 '92
ex 500SL '91

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

janus pisze:
SoYeR napisał:

A wie moze ktoś w którym temacie było to opisywane bo jakos nie moge znalesc opisu odnośnie 124

Ps. użyłem opcji szukaj

to jeden z linków zapodanych na forum... (użyto opcji "szukaj") [zlosnik]
http://okmeister.hp.infoseek.co.jp/benz.html
co prawda napisy to robaczki, ale obrazki są.. [zlosnik]

124 3.0 CE - "NOS"

123 2.0 D - "Zielony"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00