MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt wrz 09, 2025 1:40 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: zimówki
Klubowicz
Awatar użytkownika

No ja już jestem po zmianie kół w 280CE na zimowe. Może trochę wczesnie, ale przy okazji umyłem auto, no i musze wykorzystać wreszcie stojaki na koła zakupione w Lidlu [zlosnikz] . Właściwie nie wiem po co ta zmiana, jeśli i tak nie zamierzam nim jeździć zimą [zlosnikz] . Ale jak zima to w garażu też bedzie stał na zimówkach [zlosnik] . A jak mnie najdzie ochota na jazdę to bedzie na to gotowy [zlosnikz].
Bo w polówce to z przodu mam teraz zimowe a z tyłu letnie i na wiosnę tylko zamienię osie [zlosnik]

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

No ja tez juz zmieniłem na zimowe, lepiej wczesniej w spokoju niz jak spanie pierwszy snieg stać w kolejce w wulkanizacji 3 h .

ale i tak mam nadzieje, że nie bedzie zimy w tym roku [zlosnik]

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

kubol ... nie kumam cię ....

z jednej strony zakładasz do nieużywanego auta zimówki, jak wyjedziesz nim na pewno w piękny dzień, kiedy będize sucho a nie w jakąś pluchę. Z drugiej do auta którym jezdzisz na codzień masz tylko 2 zimówki. Ryzykujesz to że na byle jakim skrzyżowaniu, skęręcając w prawo, przodem przejedziesz a dupa cię zacznie wyprzedzać. Nie wątpię że auto wyprowadzisz ... gorzej jak dupa wpadnie na auto stojące w poprzecznej ulicy po prawej stronie, lub pieszego na pasach przed którym będziesz chciał zdążyć przejechać. Sam miałem taką sytuację golfem2. Na szczęście nikogo nie uszkodziłem. Sytuacja taka jak u ciebie ... przód zimowe, tył letnie. Jechałem z mamą, więc góra 10 kh/h. Nie było nadzwyczajnie ślisko ... nie pamiętam jaka nawierzchnia. Nikomu nie życzę takiej niespodzianki.

Co do mnie ... zmieniłem na zimówki przed 1 listopada ... jechałem do austrii po 280CE z lawetą , a letnie mam zupełnie łyse.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Kubol- moje gratulki z zakupów w Lidlu [zlosnik]
ja popieram zdanie Erio
a jak masz zimówki dla picu to mi daj, bo ja mam poki co tylko 2 i musze 2 dokupic (ja jeżdżę cały rok Perełką)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Panowie, Panowie [zlosnikz]

Zimówki do beczki założyłem poniewaz je mam, a zamiar niejeżdżenia zimą jest na razie zamiarem i nie wiem jak sie to obędzie w praktyce. Wolę załozyć teraz niż czekać aż się wydarzy coś niespodziewanego i będę musiał wyjechać w trase bez względu na pogode i wtedy bedzie kibel. Zresztą zima to nie głównie plucha i śnieg ale niskie temperatury.

Co do polówki to jest to auto na dojeżdżanie do pracy, robię nim ok. 2 km dziennie. Wiem, ze to nie powód zeby jeździć na tylko 2 zimówkach. W tej chwili mam 2, bo tak wyszło. Mam jednak zamiar kupić dwie brakujące, ale albo rozmiaru nie moge trafić (135/80 13) albo cena nie bardzo. Takie życie.

Co do zakupów w Lidlu, to Rafale opacznie zinterpretowałeś mój post [zlosnikz]. W Lidlu zakupiłem stojaki do kół, a nie koła. Nie sądziłem, że zostanę posądzony o zakup kół/opon w Lidlu. Aż tak źle wyglądam ? [zlosnik]

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

kubol pisze:
Zresztą zima to nie głównie plucha i śnieg ale niskie temperatury

I jak się ostatnio okazało to tylko pic na wodę. Opony zimowe zdają egzamin tylko i wyłącznie kiedy na drodze znjduje się śnieg, błoto i inne rzeczy a temperatura jest wtedy poniżej 5 stopni. W innym wypadku letnie opony zawsze wypadły lepiej.

Zimówki powodują jedynie większe zużycie paliwa, szybciej się ścierają i mają gorsze wyniki testów hamowania, pokonywania zakrętów itd itp aniżeli letnie w bardzo niskich temperaturach i suchej nawierzchni.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
kubol pisze:
Zresztą zima to nie głównie plucha i śnieg ale niskie temperatury

I jak się ostatnio okazało to tylko pic na wodę. Opony zimowe zdają egzamin tylko i wyłącznie kiedy na drodze znjduje się śnieg, błoto i inne rzeczy a temperatura jest wtedy poniżej 5 stopni. W innym wypadku letnie opony zawsze wypadły lepiej.

Zimówki powodują jedynie większe zużycie paliwa, szybciej się ścierają i mają gorsze wyniki testów hamowania, pokonywania zakrętów itd itp aniżeli letnie w bardzo niskich temperaturach i suchej nawierzchni.

Kubol ... w Lidlu chyba nie mają opon, chyba jednak gratulował zakupu stojaczka ( swoją drogą tez by mi się cos takiego przydalo )

Weebshut ...

ale nawet jesli masz rację ... i nawet jesli na Polskiej drodze w czasie Polskiej zimy w ponad pięćdziesięciu procentach jest sucho i biało, nie od śniegu, ale od soli,

to ja i tak wolę jeżdzić na zimówkach które:
- nieznacznie (nie wiecej niż o jakies 10%) podnoszą zużycie paliwa,
- szybciej się scierają (bardziej miekka guma zeby przy -10 nie była jak kamień) ,
- hamują gorzej (wątpię czy więcej niż o 10% gorzej)
- zmniejszają prędkość graniczną na zakrętach ( o kilka km/h)

A jak jest śnieg, ciapa, mżawka (czasami drogowcy nie nadążają ;) , lub opady są intensywne i czekają az skończy padać ) :
- o jakies 50% szybciej ruszysz ( a może właśnie ruszysz w ogóle pod małą górkę na ubitym śniegu)
- o jakies kilkanaście metrów wcześniej się zatrzymasz z 50km/h
- nie wylecisz z zakrętu przy 5 km/h a uwierz mi ... przy śniegu, ciapie i temp. ok -10 jest to banalnie proste na trwrdych jak skała letnich. Zabić się nie zabijesz, ale parę elementów może trzeba będzie lakierować) Na zimówkach przejedziesz ten zakręt bezpiecznie 2 x szybciej. Jestem gotowy się założyć.

Korzyści w te "trudne dni " są naprawde nie do przecenienia.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

erio pisze:
to ja i tak wolę jeżdzić na zimówkach które:
- nieznacznie (nie wiecej niż o jakies 10%) podnoszą zużycie paliwa,
- szybciej się scierają (bardziej miekka guma zeby przy -10 nie była jak kamień) ,
- hamują gorzej (wątpię czy więcej niż o 10% gorzej)
- zmniejszają prędkość graniczną na zakrętach ( o kilka km/h)

Jest to fakt

erio pisze:
A jak jest śnieg, ciapa, mżawka (czasami drogowcy nie nadążają , lub opady są intensywne i czekają az skończy padać ) :
- o jakies 50% szybciej ruszysz ( a może właśnie ruszysz w ogóle pod małą górkę na ubitym śniegu)
- o jakies kilkanaście metrów wcześniej się zatrzymasz z 50km/h
- nie wylecisz z zakrętu przy 5 km/h a uwierz mi ... przy śniegu, ciapie i temp. ok -10 jest to banalnie proste na trwrdych jak skała letnich. Zabić się nie zabijesz, ale parę elementów może trzeba będzie lakierować) Na zimówkach przejedziesz ten zakręt bezpiecznie 2 x szybciej.

Z tym również nie moge się nie zgodzić.

kubol pisze:
...ale niskie temperatury

Ale właśnie tą graniczną temperaturę, którą podają firmy oponiarskie, 7 stopni ostatnio podważyli naukowcy, którzy testowali opony letnie i zimowe w różnych warunkach.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja tam jeżdżę głownie rano i wieczorem, co nawet w tym malarycznym mieście oznaczał zimą około 0° i mniej.
Nie zmienia to faktu, że powoli rozejrzę się za jakim 4x4, może już na następną zimę.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Kubol - gratulowałem stojaczków (ogólnie zakupu w Lidlu - skoro się już pochwaliłeś) - na opony dalej reflektuję [zlosnik]

wolny wakat na beczkę :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00