MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt wrz 09, 2025 11:14 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
postmistrz
Awatar użytkownika

Dostałem przed chwilą maila od ebay'a w jęz angielskim, z ostrzeżeniem, że jeśli nie uzupełnię danych personalnych, to administrator zablokuje mi konto.

Niedawno zmieniłem bank i dostałem nowa kartę kredytową, której numer musiałem podać, aby sprzedawać na niemieckim ebay'u.

I wszystko byłoby fajnie, tylko coś mnie tknęło i wpisałem swój nick i celowo błędne hasło. O dziwo przeszedłem dalej do formularza, w którym pola wymagane, to nr karty, data ważności i pin, którego chyba nie podawałem przy rejestracji...

Żeby było śmieszniej link z maila przerzucił mnie do strony o adresie: http://218.1.71.226 , a nie ebay.de czy nawet .com

Czy ja jestem przewrażliwiony, czy tu jest coś mocno nie halo?

Żeby było jeszcze ciekawiej w Outlooku w pasku nad wiadomością nadacą jest: eBay Inc, ale odbiorcą: majka20@neostrada.pl Adres mam podobny, ale jednak nie taki.

Ostatnio zmieniony pt lip 22, 2005 9:16 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

"The fact that you are seeing this page indicates that the website you just visited is either experiencing problems, or is undergoing routine maintenance."

Nie wiem czy "Apache Web" obsługuje e-bay.de, ale ty ładnie piszesz po niemiecku, to może skrobnij co do nich?

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
A może to był http://en.wikipedia.org/wiki/Phishing ?

Tytuł:
Myślę, że tak, że ostatnią aktualizację wykonywałeś nie na e-bayu a w innym ciekawym miejscu. Najlepsze zabezpieczenie jakie wynalazłem to specjalnie na internet mieć osobne konto z saldem zbliżonym do 0, na które przelewasz dokładnie tyle ile wynosi wykonywana transakcja.
Nawet jak się ktoś wkradnie to szansa, że wyciągnie Ci pieniądze akurat pomiędzy twoim przelewem na to konto a twoim z konta jest minimalna.

Tytuł:
kombatant

Ja też to dostałem i zamiast wejśc na link podany w mailu wszedłem na ebay wierząc, ze jak co to tam info będzie powt€rzone. Jakże nie było wywaliłem majla ze skrzynki [smiech]

Tytuł:
Radość o poranku, pilnuj konta, wiadomości nie kasuj, niech leżą na twardym dysku, miejsca nie zajmują. A jak klikniesz prawym myszki to we właściwościach znajdziesz dużo ciekawych informacji.

Tytuł:
swój chłop

Bodzio pisze:
Najlepsze zabezpieczenie jakie wynalazłem to specjalnie na internet mieć osobne konto z saldem zbliżonym do 0, na które przelewasz dokładnie tyle ile wynosi wykonywana transakcja.
Nawet jak się ktoś wkradnie to szansa, że wyciągnie Ci pieniądze akurat pomiędzy twoim przelewem na to konto a twoim z konta jest minimalna.

Wystarczy ekarta a nie osobne konto, np: w Multibanku lub innych... ale swoją drogą trzeba uważać i być czujnym.

Tytuł:
wiarus senior

Też dostałem taką wiadomość (chyba w czwartek). To oszustwo! Należy pamiętać, że WSZYSTKIE e-maile od eBaya powinny być także w sekcji "My Messages" czy "Meine Nachrichten" - nie jestem pewnien, czy to występuje po polsku. Oczywiście w tym przypadku ta wiadomość przyszła jedynie e-mailem.

Wysłałem tę oszukańczą wiadomość na specjalny adres eBayowy służący zgłaszaniu niepewnych e-maili i po jakimś czasie mi odpisali, że to oczywiście lipa.

Nigdy i nigdzie nie należy podawać ważnych danych na podstawie automatycznego e-maila.

Pozdrawiam

Tytuł: ebey.de
swój chłop

Witam
To co cie spotkalo to teraz bardzo modne w niemczech i austrii czyli wyciadanie danych o kontach i ich pinow.
Po to zeby ci oproznic konto ,duzo przypadkow zdaza sie na ebay w zadnym wypadku nie podaje sie swojego pina i numeru konta.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Po powstaniu polskiego ebaya zarejestrowałem sie na nim i o dziwo nie wymagali żadnej potwierdzenia tożsamości (np. numerem karty) Kod pełnej aktywacji przysłali na maila podanego w zgłoszeniu (a nie jak w ebay.de pocztą na podany adres zamieszkania w przypadku, gdy nie chcesz sie zidentyfikować kartą kredytową).

A co najciekawsze tak zdobyty dostęp do polskiego ebaya umożliwia wszelkie transakcje we wszystkich ebayach na świecie. Już widzę te nadużycia naszych de facto anonimowych rodaków

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Przeczytaj ksiązke Kevina Mitnicka "Sztuka podstępu" :) Ksiązka świetna opisuje wiele podobnych sytuacji, opisuje metody socjotechników itp.
Tam jest opisany przypadek dkładnie taki sam tyle że z Paypalem.... coś dostał maila od Pa1pal.com zamiast od Paipal.com.... no i jego kasa poszła sie....

Pozdro.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Teraz ebay, a wczesniej przychodziły jakieś podejrzane maile o weryfikacje danych dotyczących kart kredytowych i Ci, co nie wiedzieli, wpakowali się w kłopoty. Korzystam z serwisu KB24 i na stronie głownej jest nawet ostrzeżenie na ten temat: www.kb24.pl.

Pozdrawiam

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

takich maili to dostaje kilka w tygodniu, czesto z bankow w ktorych nie mam nawet konta...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Hehe ja dostalem ostatnio od T-Online (oczywiscie tak tylko widnialo w nadawcy maila)ze stan mojego zadluzenia wynosi ponad 6 tys Euro i po dalsze informacje kliknij link.........Takich i innych lip tu sie dostaje mase.Tak samo jak na mobile.de gdzie stoi fajna furka za jakas fajna kase,a numer telefonu typu 0-700,a jesli normalny numer to facet mowi abys wyslal polowe kasy western unionem to ci auto zarezerwuje.Czytalem kiedys jak gostka tak w bambuko zrobili.Trzeba miec oczy i uszy szeroko otwarte.
Pozdrawiam [oczko]

W126 420SEC
313 CDI-ex
316 CDI Maxi SprintShift
319 CDI
W215 CL500

Tytuł:
Klubowicz

Znow falszywe maile ebayowe atakuja. Co do fur na mobile to czesto zdarza sie 300TD '94 za 1000 E itd. Ja nawet nie probowalem dzwonic po takie okazje [zlosnik] Wester Union jest popularny w roznych czesciach swiata:), ostanio nawet ktos z australi chcial mi zarezerwowac motor [zlosnik] Podobno azjaci i nie tylko atakuja licytujacych laptopy na allegro mailami z okazjami za pol ceny itp... Ostroznosci nigdy za wiele.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00