MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob cze 21, 2025 11:50 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: fotele w 126
swój chłop
Awatar użytkownika

Borykam sie z problemem montazu foteli od 126 do 116tki. mam problem z pompowaniem , pneumatyką nie wiem jak to nazwac fachowo.
Otóż fotel ma 5 poduszek powietrznych w oparciu i w siedzisku, mechanizmem "dmuchającym" musi byc jakas pompka.Ale musi tez byc jakis panelik kontrolny za pomoca którego jest to regulowane.
Jak to wygląda, co to jest na jakiej zasadzie działa , jak to wygląda w 126itd. na razie mam wiązke przewodów cisnieniowych wystających z fotela, co jeszce potrzebuje do prawidłowego działania tych foteli?
Pozdrawiam[/img]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wiele Ci nie pomogę, powiem tylko, ze po prawej stronie fotele(obok zapinania pasów) jest taki panel sterujacy z pokretłm i dzwigienka. Pokretło reguluje "wypukłość" oparcia (od 0 do 4), a dzwigienka poruszana "góra dół" steruje jak wysoko ma ta poduszka w oparciu byc. Siedzisko mam nie pompowane. Nie ma cyfrówki, wiec fotki nie pokaze :(

Tytuł:
wiarus junior

ja ma mte same fotele z tym ze w 115, bo jak kupowałem ją to facet sobie zamontował, z tego co mi wiadomo to ja je moge podłączyc pod ten przewó co idzie od vacum do tego kolektora ssącego jesli dobrze ot nazwałem, ma róniez panel ze 126 i z tego co tam widze to niema zadnego włącznika do uruchamiania czy do regulowania ale moge sie mylic bo regulacje foteli 126 ma na boczku wiec ciezko mi odpowiedziec na to pytanie.
Ja natomiast ma problem z podłączeniem podgrzewania wiec jesli szanowny kolega rozwikłą ten problem to z chęcią wysłucham.
pozdro.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Panel sterujacy praca fotela(opuszczanie przesuwanie itd) jest zamontowany w dzrzwiach, podgrzewanie wyprowadzilem do deski rozdzielczej.Jest to 8 przewodow wyprowadzonych z mat podgrzewajacych.oparcie tyl prawa strona , oparcie tyllewa,siedzenie tyl lewa siedzenie tyl prawa, przod oparcie lew ,przod oparcie prawa,przod siedze prawa stron i przod siedz lewa.

Z kazdej maty wychodzi plus i masa, masy puscilem do karoserii a plusy do konsoli nad radiem ,trzy przelaczniki,
-fotel kierowcy(oparcie i siedzisko)
-fotel pasazera(oparc i siedz)
-kanapa tylna (calosc)
Kazy fotel zabezpieczylem jakims bezpiecznikiem i bardzo przyjemnie to wszystko grzeje.

co do pompowania foteli to kazdy fotel ma 5 poduszek,i z fotela wychodzi wiazka pieciu kabli cisneniowych zakonczona wtyczka.I tera musza byc jakies zaworki i wlaczniki tych zaworkow.Nie wiem jak wyglada takiesterowanie w orginale.
Gratuluje wygodnych foteli [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00