Ale ja sie nie poczuwam do bycia ekspertem technicznym. Akurat bardzo duzo czytalem i moze wiem o 140 (szczegolnie o tych pierwszych), ale niczego sam nie robie. Choc czasem w ASO podpowiadalem jak sie do czegos zabrac, dzieki swej wiedzy z forów...
A potem mam byc odpowiedzialny za wyniki tutejszego doradztwa...? Nie.....
Moze dowiedz sie, czy byla wymieniana wiazka kabli, czy klimatyzacja dobrze mrozi (naprawa osuszacza to rozebranie CALEJ deski rozdzielczej), co z poziomowaniem, pompy prozniowe (są zwykle dwie), wszystkie funkcje elektryczne, wycieki/pocenie silnika i okolicznego osprzetu i wężyków.
A sprawy jak ETA (przepustnice) to chyba sie ocenia na sluch - ma byc równo, plynnie i reagowac na wciskanie gazu (przyspieszenia). Jesli silnik pracuje na postoju to nie powinno byc sladu wewnatrz samochodu - tylko obrotomierz stojący na 600 obr. I nawet nie wiesz, ze jest włączony... Wcisniecie gazu tez glownie powinno sie objawiac podniesiem wskazan orotow, a nie drganiem samochodu. Gdy jest inaczej to moze np warto tez obejrzec poduszki silnika.
No i praca skrzyni biegow - niezwloczne właczanie na R i D, bez cykania przy wlaczaniu, skuteczny kick down itd... Czy daje se precyzyjnie pedalem gazu sterowac skrzynia, tzn czy reaguje odpowiednio na wciskanie, puszczanie itd...
Ale tu sa na forum lepsi eksperci techniczni zapewne...