MERCEDES 4 EVER pisze:
jest chyba inna jeszcze całkowicie skrzynia biegow
Skrzynia jest ta sama, óżni sie tylko deklem zamykajacym który tutaj ma mzliwosc przykręcenia rozdzielacz. jeżeli ktos chciałby rezygnowac z rozdzielacza to nie musi tego dekla zmieniać bo pasuje on do reszty.
MERCEDES 4 EVER pisze:
Generalnie ja bym 4 matica nie nabył nigdy......nikt mnie nie namówi
Tez bym juz teraz nie kupił bo jest drogi w utrzymaniu(elementy przedniego zawieszenia) a jak nie mialbym pojecia o mechanice to pewnie juz dawno by ten naped niedzialal, byl przez jakis czas odlączony ze wzgledu na załączanie blokady mostu okazalo się że wystarczy uklad odpowietrzyc ale tego nawet ASO niewiedzialo a ja dotarłem do tego przez przypadek.
MERCEDES 4 EVER pisze:
W 4 maticu napewno jest jeszcze ze 1000 roznic
Nie ma az tyle w sumie te zeczy które wymienilem, najważniejsze to wachacze i oczywiście miejsca ich mocowania w podłuznicach, w silniku jest też inna pompa oleju głównie dlatego ze smok jest na środku a nie z przodu miski.
MERCEDES 4 EVER pisze:
Wogole 4 matic i IX w BMW to jest wielka wydumka bo to taka przerobka troche.Audi ma łatwiej bo na przod naped ma juz w serii.....
Rozwiazanie stosowane w 4maticu jest dosc powszechne w autach pseudoterenowych i pickupach amerykańskich które w standardzie maja naped na tył a za doplatą na 4 koła
MERCEDES 4 EVER pisze:
W moim 210 tylko dlatego ze mam combi i silnik 300 TD to sa inne w stosunku do sedana; łozyska w tylnych kołach,i gumy stabilizatora w zawieszeniu przednim
Napewno w stosunku do sedana czy może do mniejszego silnika??
MERCEDES 4 EVER pisze:
nie ma to jak jest zima troche sobie pojezdzic boczkiem
Zawsze można pojeździć boczkiem ale z wiekszą kontrolą, nieraz widziałem jak ludki nerwowo patrzą z chodnika jak widzą 124 w pełnym poślizgu bocznym, zwykły napęd juz sie obraca.