MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 6:40 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
A propo przerejestrowania auta - w styczniu br. zameldowałem się na stałe w Poznaniu, qp było na blachach LPU bo jak ją kupiłem w 2005 roku zameldowany byłem na stałe w Puławach.
Nie miałem zamiaru jej przerejestrowywać na PO, nie chciało mi się załatwiać formalności.
Zmobilizowali mnie do tego policjanci, którzy podczas kontroli stwierdzili:
"W DR ma pan inny adres zameldowania a w PJ inny. Jeden z dokumentów jest nieważny. Gdzie jest pan teraz zameldowany? Poprosimy DO."
Nic nie dało że powiedziałem że nie mam DO przy sobie, powiedzieli, to dobra wybieraj co ci zatrzymać, PJ czy DR [zlosnik]
Na szczęście jestem żołnierzem zawodowym i dogadałem się z nimi, puścili mnie. Jednak jak trafiłbym na jakichś służbistów zabraliby mi jakiś dokument i pewnie dostałbym mandat.
Dlatego przerejestrowałem auto na Poznań i mam spokój, we wszystkich dokumentach ten sam adres zameldowania.
Posdroofka

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

trocin pisze:
dobra wybieraj co ci zatrzymać, PJ czy DR

Gdyby nie udało się dogadać, to było trzeba powiedzieć, że mają zabrać to, co było poprawne ;] Potem byś zrobił aferę, że zabrali Ci ważny dokument i nie mieli by podstaw do dyskutowania ;]

P.S.
Ponawiam pytanie, co zrobić, jak minęło 30 dni, a ktos nie zgłosił zakupu w US? :P

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
Ponawiam pytanie, co zrobić, jak minęło 30 dni, a ktos nie zgłosił zakupu w US?

zgłosić, wyjaśnić przyczynę takiej sytuacji, zapłacić odsetki (jeśli w ogóle naliczą) i mieć z głowy

pojechałem w piątek najwcześniej jak mogłem do WK (czynny do 14) i nic nie załatwiłem, bo mimo otwartego urzędu w piątki rejestracja tylko do 13:00 (byłem 13:05)...

tym oto sposobem nie udało mi się tego załatwić, następny dzień wolny planuję za parę miesięcy, wtedy ponowię próbę :)

PS
na opłacenie PCC ustawa przewiduje 14 dni dnia od zakupu, a nie 30
tyle że tak jak mówiłem, nigdy nie płaciłem w terminie i nigdy się nie czepiali z tego powodu...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

trocin pisze:
Ponawiam pytanie, co zrobić, jak minęło 30 dni, a ktos nie zgłosił zakupu w US?

Spóźniłem się z tym jakieś półtora roku, ale miałem mocne wytłumaczenie - sprzedający nie dostarczył na czas umowy i nie mogłem się z nim skontaktować, a jak dostałem już umowę, to z datą sprzed półtora roku. Wyjaśniłem to ustnie i dostałem (również ustnie) informację, że jak opiszę sytuację w oficjalnym piśmie z prośbą o umorzenie odsetek, to nie będzie żadnej kary. Minął miesiąc i jak do tej pory - nic. Całkiem możliwe, że się uda. Jak mi powiedziała moja księgowa - "W U.S. pracują zwykli ludzie", więc chyba większość spraw da się załatwić, trzeba tylko umiejętnie pisemko wyskrobać.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

bartekmw pisze:
Jak mi powiedziała moja księgowa - "W U.S. pracują zwykli ludzie", więc chyba większość spraw da się załatwić, trzeba tylko umiejętnie pisemko wyskrobać.
dokładnie,
moja dziewczyna jest świeżo upieczonym prawnikiem, specjalizuje się w prawie podatkowym, wiele razy od niej słyszałem że skarbówce chodzi o to żebyś zapłacił, a nie o to żeby wlepiać ludziom kary :)

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wczoraj płaciłem za zakup beczki w US (sporo po terminie). Nie marudzili nic. Moją uwagę zwróciło jednak inne złodziejstwo....
Mają tam taką tabelkę.... jak masz na umowie napisane, że kupiłeś beczkę za 100 zł, to dowalą Ci podatek od powiedzmy 2000zł, bo tyle jest w tabelce(pewnie coś koło tego)
. Natomiast jak ja miałem na umowie 5500zł, to mi jakoś nie obniżyli do kwoty tabelkowej, tylko płaciłem drożej.
Czy nie uważacie, że chory kraj? ;]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Masz rację. To jest złodziejstwo! Ale ja miałem na umowie 1000 zł i nie zapłaciłem żadnego podatku, bo facet (w okienku był urzędnik, a nie urzędniczka, może dla tego był rozsądny [zlosnik] ) powiedział, że to za stary samochód i nie ma go w tych tabelkach i że gdybym napisał 1001 zł, to bym zapłacił. Ale już za golfa musiałem płacić wg tabelki :evil:

Jednak i tak uważam, że ZUS jest największym złodziejem w tym kraju. U.S jest na drugim miejscu.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.

Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.

VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00