Hmm u mnie ze 160 GB widzi w xp 148,8 , w biosie bedzie zawsze widzial zadeklarowana wartosc producenta, chyba ze sam bios nie obsluguje takich duzych dyskow. Pare kompow juz sie przewinelo przez moje rece i zawsze troche pojemnosci uciekalo, zreszta zawsze robilem to samo - partycje fdiskiem, system plikow fat32 (ciut wczesniej fat16

) i zawsze troche tej pojemnosci uciekalo, wczesniej mialem 40GB a realnie niecale 37. Wychodziloby na to ze jakies 10% in minus to norma

Nigdy sie tym zbytnio nie przejmowalem, sa jakies inne programy dzielace na partycje, moze warto byloby z nich skorzystac ale to nie dla mnie

No ale jakby nie patrzec u Ciebie to jest cale 33GB mniej,a to prawie caly moj stary dysk

Kiedys kiedys przy fizycznym formacie w biosie u mnie taki problem nie wystepowal, dysk mial 1,2 GB i tyle widzial windows, ale tego typu format chyba nie jest za bardzo wskazany przy nowszych (wiekszych) HDD, zreszta nie bede sie produkowal bo informatykiem nie jestem i tak samo nie jestem pewien czy to akurat od tego zalezalo