MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 12:25 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A ja flasha nie lubie, bo mi 'segfoltuje' przeglądarkę... IMO stronki we Flashu to pomyłka, bo flash jest mało kompatybilny z różnymi platformami.

A teraz autentyczna sytuacja u mnie w pracy, ponieważ czasem i administrator musi pójść i 'durną' robotę zrobić. Zadzwoniła do mnie babka i mówi, że nie może się zalogować, wpisuje login (swoje nazwisko) i hasło (też swoje nazwisko - tymczasowo miała usytawione, do zmiany) i nic... i one już z koleżanką deliberują 20 minut i nie moga sie zalogować. Idę, wpisuję login, haslo i jestem zalogowany... i w tym momencie obie panie zaglądające mi przez ramię dostają oświecenia.
- No tak, trzeba wpisywać bez polskich znaków.
- Basia, no właśnie, bez kropki nad "i" i tych ogonków przy "ę" i "ą"
...i tu nastapił moment w którym jak bym się nie zmył z tamtąd w oka mgnieniu to bym strzelił ROTFL'a przy nich, a nie wypadało... :>>>

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop

harrier pisze:
A ja flasha nie lubie, bo mi 'segfoltuje' przeglądarkę... IMO stronki we Flashu to pomyłka, bo flash jest mało kompatybilny z różnymi platformami.

Wystarczy dobry skrypcik wpisac i Ci kazda przegladarka sciagnie sama Flash Player'a ;) - albo poprostu pierwszy index w html'u a nie we Flash'u z napisem "Nie masz Flash Player'a? To sciagnij!" i link - po bolu ;)

"segfoltuje" - znaczy sie co? :P

Ja tam Flash'a lubie, ladne rzeczy można tworzyć:)

to niektore moje stronki, juz od dawna zaprzestalem robic bo mi sie jakos nie chce :P (bez Flash Player'a ani rusz :P ) :

www.program.trus.prv.pl

www.dorozka.krakow.prv.pl - dla cierpliwych, na serwerze od neo postawione i do tego duzo zajmuje - zdjec zapomnialem obrobic w Corel'u:P

http://dws.ovh.org - zrobiona juz dawno na poprawienie oceny z historii [zlosnikz]

www.rallycafe.pl

Jakby ktos potrzebowal pomocy przy Flash'u albo cos to prosze pytac :P

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Fymek pisze:
Wystarczy dobry skrypcik wpisac i Ci kazda przegladarka sciagnie sama Flash Player'a

Jeszcze nie widziałem, żeby firefox ściągał binarki flashplayera na FreeBSD (używam na desktopie bo najlepiej znam), dla tego systemu nie ma binarnych wersji udostępnianych przez Macromedię... wiesz takie "security by obscurity". Na wiekszości flashowych wodotrysów na stronach nie widzę "pomiń intro", albo "wersja html".
Fymek pisze:
"segfoltuje" - znaczy sie co?

Potocznie to znaczy 'segmentation fault': http://en.wikipedia.org/wiki/Segmentation_fault

Stronki obejrzę za chwilę, bo jeszcze mi zamknie przeglądarkę i pójdzie w * to co napisałem tutaj. :P

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop

harrier pisze:
Jeszcze nie widziałem, żeby firefox ściągał binarki flashplayera

Na forum Flash Kit bodajze, robili test i na kazdej sciagnelo...zreszta masz tam tez tutoriale jak sobie z tym radzic ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Fymek pisze:
Na forum Flash Kit bodajze, robili test i na kazdej sciagnelo...zreszta masz tam tez tutoriale jak sobie z tym radzic

Zajrze, ale obawiam się, że się nie zrozumieliśmy. Chodzi mi o to, że nie ma binarek dla systemu operacyjnego FreeBSD (na razie to co wygooglałem nie wskazuje żeby się coś zmieniło). Co z tego, że firefox chce zasiorbać program jak go nie uruchomi i tak... no chyba, że na emulacji, ale to rozwiązanie jak zakładanie grilla od Mercedesa na Trabanta. :P

Tu są jakieś rozwiązania dla KDE: http://freebsd.kde.org/howtos/konqueror-flash.php ale to nadal emulacja. :/

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop

harrier pisze:
na FreeBSD

aaa, to troszke zmienia postac rzeczy :P

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
harrier pisze:
... ściągał binarki flashplayera na FreeBSD ...

Bo masz jakiś egzotyczny ;) system operacyjny a nie jak Bil G przykazał Wingroze [zlosniki]

Tytuł:
Każda animacja flashowa uruchamia mi wentylator na procesorze, każdy dodatkowy hałas jest dla mnie oznaką psucia się sprzętu więc flash poniekąd wytwarza fałszywy alarm, dlatego nie pozwalam instalować, dzięki temu nie biega nic po ekranie i mam dodatkową weryfikację stron www, które są niedostępne dla osób z ograniczoną zdolnością widzenia.
Jestem zwolennikiem dostarczania na stronach www wiedzy, rozrywkę w wersji flash uważam za nieciekawą, zaznaczam, że to tylko moje prywatne zdanie związane z zawodem wyuczonym (akustyka przemysłowa i inne takie) i nie stanowi podstawy do sądów na temat moich sądów o osobach, które sądzą, że flash jest cool.
A moje yyyytam jest cytatem i w oryginale dotyczyło polityków.a dyskusje należy prowadzić na każdy temat i jeśli ktoś ustala niski poziom dyskusji to każdemu wolno się zniżyć do tego samego poziomu.
Propozycję zastąpienia słowa "durny" słowem "buraczany" uważam za niestosowną, Adam Mickiewicz nie używał tego drugiego słowa, no ale język jest żywym tworem i może będę musiał się przyzwyczaić...

Tytuł:
swój chłop

Bodzio pisze:
Każda animacja flashowa uruchamia mi wentylator na procesorze.

Widocznie slaby sprzet masz :P (oczywiscie to zart, nie przyjmuj tego do siebie)

Bodzio pisze:
Jestem zwolennikiem dostarczania na stronach www wiedzy, rozrywkę w wersji flash uważam za nieciekawą

Nikt nie powiedział, ze na stronie we Flash'u nie mozna dostarczyc wiedzy. Ja staram sie tworzyc witryny, ktore sa proste i klasyczne, nie lubie przepychu i zbednych animacji, ktore tylko powoduja iz strona jest mniej przejrzysta badz rażąca i tylko odpycha niepotrzebnymi animacjami.

A to "szkic" stronki, ktora zaczalem robic o Mercedesie W116 280SE:

www.gonzo.neostrada.pl/mercedes/index.html

Narazie jest tylko do wyboru jezyk polski, cala reszte skoncze jak odbiore samochod od blacharza :P

Bodzio pisze:
Propozycję zastąpienia słowa "durny" słowem "buraczany" uważam za niestosowną, Adam Mickiewicz nie używał tego drugiego słowa, no ale język jest żywym tworem i może będę musiał się przyzwyczaić...

Powiedzialem Idzikowi, ze nie bede dyskutowal, wiec nie zamierzam, swoja riposte pozostawie dla siebie.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
Jestem zwolennikiem dostarczania na stronach www wiedzy, rozrywkę w wersji flash uważam za nieciekawą

Flash jest tylko technologią i nie ma nic wspólnego z tym (treścią) co za jego pomocą tworzą ludzie. Jak zwykle w świecie jest mnóstwo marnych wytworów, a jedynie nieliczne zasługują na miano sztuki. Niemniej nie można flash'owi odmówić tego że za jego pomocą można w prosty sposób tworzyć piękne rzeczy... A ponieważ rzadko który artysta potrafi przebrnąć przez zawiłe algorytmy skryptów (czy innego programowania) dlatego uważam, że mimo wszystko flash ma rację bytu. Dla mnie tworzenie stron to nie tylko informacja w postaci tekstowej, ale również dźwięk, film, animacja, a więc każda droga dla przekazania emocji czy informacji -nazywając to ogólnie. Dopiero zespolenie tych wszystkich dróg daje naprawdę dobre efekty. Nie dziwi mnie też to że niektórzy z jakichś przyczyn (czy sentymentalnych) pozostają wierni jedynie przekazowi tekstowemu, czy też z powodów technologicznych (FreeBSD) nie używają flasha, ale to już indywidualny wybór... Wydaje mi się jednak, że technologia ta ma mimo wszystko więcej zalet niż wad z punktu widzenia zwykłego śmiertelnika, który nie jest ani programistą, ani administratorem...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Janfocus: Trudno się z tym nie zgodzić. Możliwości flash daje, ale osobiście uważam, że nie ma w internecie miejsca dla technik nieportowalnych na inne platformy niż 'najpopularniejsza'. Póki flasz nie stanie się narzędziem uniwersalnym, to niestety jak dla mnie nadaje się do zrobienia prezentacji z wodotryskami, ale żeby ją pokazać u klienta trzeba dymać do niego z własnym laptopem... bo co mi po emocjach i informacji w postaci nieodczytywalnej? Oczywiście tacy delikfenci jak ja są marginesem wśród wszystkich użytkowników netu, więc można nas olać... rozumiem, ale nie podoba mi się to. Stąd moja osobista niechęć do firmy Macromedia.

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop

@ harrier, Janfocus:

obaj macie racje :P

Zauwazylem, ze strony tworzone teraz w PHP czy Javie sa kompletnie nie przejrzyste, nawalone tej "wiedzy" tak, ze az glowa boli (teraz uczyc sie latwiej niz dawniej, glowa krzynke boli, ale rzyc cala [zlosnik] ) i nie chodzi tu o fakt, ze jest jej (wiedzy) duzo, tylko o to, ze jest ukazana w calkowicie nie przyswajalnym charakterze - jaskrawe kolory (np. kazdy Button w innym kolorze), pelno wszystkiego (narozwalane po calej stronie odnosnikow) i nie mozna sie polapac co gdzie jest - a to odpycha... We Flash'u da sie ta "wiedze" ukazac w bardziej przejrzysty i przyjazny sposob...ale oczywiscie sa gusta i gusciki ;)

Oczywiscie nie wszystkich stron w PHP czy Javie sie to tyczy, ale teraz wlasnie taki "model" strony jest preferowany, dlatego tez, coraz wiekszy jest popyt na witryny we Flash'u.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

harrier pisze:
nie ma w internecie miejsca dla technik nieportowalnych na inne platformy niż 'najpopularniejsza'

Flash player śmiga nie tylko na Windzie, ale na Macu, Linuxie, Solarisie, Pocket PC...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Fymek: Chodzi o to, że PHP i Java są łatwomigrowalne między systemami, a flash już nie. Strony pisane przy użyciu PHP, czy Javy śmigają na wszystkim...
Janfocus pisze:
Flash player śmiga nie tylko na Windzie, ale na Macu, Linuxie, Solarisie, Pocket PC...

Binarki widziałem dla Łindołsa i Linuxa... a reszta to nie wiem czy nie emulacja (to sobie sprawdzę jak wrócę do domu :>>), przez emulację to i na FreeBSD pójdzie... ale nie o to chodzi. Jeżeli jednak by się okazało, że Macromedia przygotowała binarki dla Solarisa, PocketPC, Maca, to nie widzę problemu, żeby zrobić dla *BSD...

Pozdrawiam & zmykam,

Tytuł:
swój chłop

harrier pisze:
Chodzi o to, że PHP i Java są łatwomigrowalne między systemami, a flash już nie. Strony pisane przy użyciu PHP, czy Javy śmigają na wszystkim...

Nie mowilem o kompatybilnosci...chodzilo mi o wyglad stron...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00