MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn wrz 08, 2025 9:45 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Radunio pisze:
Widzimy roznice?

No pewne, że są to 2 różne drogi. Ja najczęściej [choć nie zawsze] stosuję jedną z dwóch innych dróg. Pierwsza wygląda tak : zdaję sobie sprawę, że potrzebuje kupić określony produkt garderobiany, aby zastąpić inny który się już zużył w sposób wykluczający go z użycia. Idę do centrum hadlowego i walę po sklepach totalnie na pałę, co oznacza przeważnie, że wchodzę do pierwszego w którym widzę na wystawie produkt z tej samej kategorii co produkt który przyszedłem kupić [niech będzie dla przykładu koszulka polo]. Wchodzę, mierzę jedną, czasem dwie, płacę, wychodzę, i jest ok. Zero preferencji co do firm, koszulka jest koszulką. Droga druga, zostaję zaciągnięty przez koleżankę do second-handu, gdzie kupuję jakiś ciuch totalnie od czapy, rzadko kiedy sugerując się metką, i przede wszystkim nigdy nie planując po jaki typ rzeczy jadę. Najczęściej są to jednak swetry, jeansy i kurtki skórzane. Zresztą jeśli chodzi o brandy, to w dziedzinie odzieży na palcach obu rąk mogę wymienić znane mi marki, reszta to kompletna czarna magia. Za to w wielu innych dziedzinach - w logach czuję się jak ryba w wodzie, żonglując wynikami analiz wizerunkowych i przytaczając księgowe wyceny wartości marki - skrzywienie zawodowe ;)
A jakbym miał podawać marki na które wydaję kasę - to lista byłaby w stylu "Mercedes, Orlen, Canon, Manfrotto, LowePro, Nokia, Eizo, Logitech, JBL..." :D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
Radunio napisał:
Widzimy roznice?

No pewne

Jestem kontent :) A co do ilosci "drog" to załoze sie ze moglibysmy
wytypować calkiem pokazna liczbe :) Byloby w tym sporo "mutantów " :P

TrickyKid pisze:
Zero preferencji co do firm

Naprawde? Chyba kazdy ma jakas/jakies ulubiona/ulubione...Ty nie masz?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
TrickyKid pisze:
Zero preferencji co do firm

Naprawde? Chyba kazdy ma jakas/jakies ulubiona/ulubione...Ty nie masz?

To działa na takiej zasadzie - kupiłem kiedyś Levisy w danym modelu, sprawdziły się. Następnym razem jak idę kupić jeansy, wiem czego mam szukać żeby móc kupić bez upierdliwego przymierzania. Jak kupowałem jakiś czas temu buty zimowo/górskie, wiedziałem że zamierzam ograniczyć poszukiwania tylko do tych posiadających jednocześnie metkę "Goretex" i napis na podeszwie "Vibram". Jak koszulka Polo ma naszytego krokodyla, to za taki szpan jestem gotów wydać trochę więcej złotówek, bo jest to brand który emanuje pewną klasą [tak jest, próżność się odzywa, ale taka dość skonkretyzowana i tradycjonalna]. Ale nie skłoni mnie to do szukania LaCoste'a po kilku sklepach, jak nie trafię w pierwszym, a trafię inne koszulki polo, to dalej nie idę. Mniej więcej w takich granicach posługuję się zdolnością do rozróżniania marek odzieżowych.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ostatnimi czasy zanim wybiorę się do sklepu, odpalam google i grasuje po forach dyskusyjnych, sprawdzam jak ludzie się wypowiadają na temat danego produktu i co polecają, tak robiłem gdy szukałem statywu (mój pierwszy więc kompletnie sie nie znałem) i myśle że wybrałem b. dobrze (wprawdzie to nie Manfrotto... ;) ) od tamtej pory zanim coś kupię (coś o czym nie mam jeszcze wyrobionego zdania) sprawdzam w necie co inni ludzie o tym mówią. Ciekaw jestem tylko kiedy koncerny zajmą się również forami jako formą reklamy, a może już się zajęły...?-wiesz coś o tym TrickyKid?

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Grigorij0 pisze:
Ciekaw jestem tylko kiedy koncerny zajmą się również forami jako formą reklamy, a może już się zajęły...?-wiesz coś o tym TrickyKid?

Promocja oparta na jednostkach opiniotwórczych bezpośredniego oddziaływania to narzędzie wykorzystywane od wielu lat [początkowo nazwą na ludzi będącymi nośnikami było "lanserzy", określenie to jak wiadomo uległo wypaczeniu], ale używanie również przestrzeni wirtualnej do tego celu to całkiem świeża sprawa - powiedziałbym, że jedna z świeższych w markwetingu. Niemniej jednak istnienie takich przypadków to fakt, i czytając fora internetowe czy blogi może być nam dane natknąć się na przekazy sponsorowane przez określone podmioty.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00