Do
me how'a
Mnie wcale nie śmieszy to ,że w Polsce ginie tyle osób w wypadkach .
Ale czy przyczyną każdego wypadku jest prędkość ? Oczywiście ,że nie .
Jeśli jednak te liczby Cie przerażają , to wyobraź sobie ,że
10 x więcej osób,bo około 80 tys. umiera
rocznie w Polsce z powodu nowotworów.
Jednak jeśli nawet te liczby się podwoją albo potroją , to , świat się i tak nie zatrzyma .
Ty jeździsz wolno i to jest droga ( rozwiązanie ) , które proponujesz aby było bezpieczniej .
Ja uważam ,że Twoja propozycja jest okay ale nie proponując nic ponad to możemy zamienić nasz kraj w skansen ,bo dziś uzgodnimy,że bezpieczna prędkość to 60 , jutro że 50 a za rok tylko 20 albo 10 .
A dlaczego by nie ?
Ogólnie chodzi o to ,że postępując tak w pewnym momencie przestaniemy być konkurencyjni .
Już teraz tracimy mnóstwo kasy np. przez brak autostrad północ-południe .
Moglibyśmy skorzystać na naszym położeniu geograficznym i pobierać myto za przejazd autostradami tak jak Niemcy czyli 0,12 EUR za 1 km ( to tak średnio , bo zależy to jeszcze od normy ekologicznej ,ilości osi itd. ), sprzedawać przy okazji paliwo zagranicznym przewoźnikom oraz kiełbaski z grila itd. ale tego nie robimy ,bo ... nie mamy autostrad .
Teraz tranzyt północ-południe zamiast przez Polskę idzie przez Niemcy i zarabiają na tym Niemcy a nie my . Oni za tą kasę z myta mogą finansować budowy nowych dróg i my też tak powinniśmy robić ale nie robimy tego i tracimy .
Kisimy się coraz bardziej ,bo przecież nasze społeczeństwo jest coraz bardziej majętne i aut przybywa z każdym rokiem .
To tylko przykład . Mógłbym do tego dodać jeszcze inne rozwiązania jak choćby projekt przeniesienia części ładunków na platformy kolejowe jak jest w Szwajcarii - to też by odciążyło nasze drogi szczególnie na relacji wschód-zachód .
Możliwości jest wiele ale podkreślam jeszcze raz ,że same ograniczenia nie poprawią sytuacji - trzeba jeszcze rozbudować sieć drogową czyli nowe drogi w tym autostrady , obwodnice dla miast etc .
Mam nadzieję,że rozumiesz moją myśl .
Poza tym mam wrażenie ,że się we mnie zakochałeś,bo non-stop mnie cytujesz