MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 9:45 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 1618 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
MERCEDES 4 EVER pisze:
Tylko ze wasnie sa kraje takie jak Niemcy ,Belgia ktore niemaj tego obowiazu a jest duzo bezpieczniej

W krajach, gdzie kultura motoryzacyjna ma ponad 100 lat ludzie sami wiedza kiedy zapalac. Poza tym nie porownuj naszych drog do niemieckich czy belgijskich...

własnie dlatego nie jest bezpiecznie a nie dlatego czy bedziemy palic aswiatła czy nie-byłem kiedys w listopadzie w Blegi włśnie i pogoda była taka ze swiatła bym zapalił niezlaeznie od przepisow a oni smigali bez i nikt sie niezabijał....czary czy co? ale jak sa drogi-wszedzie mozna dojechac na czas i w rozsadnym czasie to niedziwota.A u nas kazdy sie spieczy bo odcinek 100km niemoz na pokonac w troche ponad 1 h tylko czesto prawie 2 h itp itd.Swiatła w dzien to malutki procent bezpieczenstwa moim zdaniem.Drogi drogi i jeszcze raz drogi i stan techniczny aut.Niemozna wciaz dopuszczac do ruchu kolejnych milionow aut niebudujac drog.Zauwazyliscie jak teraz w kazdym wiekszym miescie jest tłoczno? kazdy ma auto i miejsca coraz mniej. [szalone] [szalone] [szalone]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior

Wczoraj w Radio Szczecin była mała pogadanka na temat bezpieczeństwa w ruchu drogowym i jeden wątek był taki , że jazda w kapeluszu ,szczególnie dużym, jest zagrożeniem , bo podczas hamowania może on się np. zsunąć i zasłonić kierowcy widok .
Uśmiechnąłem się ale po chwili zastanowiłem się .
Tak , jazda w kapeluszu to niewątpliwie większe ryzyko wypadku .
Myślę więc , że wszyscy którzy są za obowiązkową jazdą na światłach , poprą też zakaz jeżdżenia w kapeluszach .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

To ja gonie do sklepu po Sombrero.. :P

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Wika pisze:
Wczoraj w Radio Szczecin była mała pogadanka na temat bezpieczeństwa w ruchu drogowym i jeden wątek był taki , że jazda w kapeluszu ,szczególnie dużym, jest zagrożeniem , bo podczas hamowania może on się np. zsunąć i zasłonić kierowcy widok .

Nie trzeba być geniuszem, żeby w ułamku sekundy zauważyć, że nie widzi się drogi. Ale odkrycie, że jest się samemu słabo widzianym wielu kierowcom zajmuje dużo więcej czasu. Niektórzy umierają w tej nieświadomości - wszystko w normie, selekcja naturalna, nie każdy ma predyspozycje żeby prowadzić auto. Tylko jest jeszcze ten, który za późno zauważył auto z wyłączonymi światłami w kolumnie samochodów na światłach - czemu ma mieć nieprzyjemności z powodu decyzji obcego mu człowieka?
Wiadomo, że prawie każdy w tym kraju jeździ nieco szybciej, niż pozwalają przepisy, bo nikt nie ma 11 godzin na dojazd ze stolicy Azjatyckiej Republiki Mazowsza np do Wrocławia, bo w obecnych czasach w tym czasie można spokojnie dojechać z Wrocławia do Paryża, albo dolecieć samolotem do Nowego Yorku. Standard jazdy na światłach to najprostsze co można zrobić, by skompensować wzrost ryzyka wynikły z nieprzestrzegania standardów prędkości przypisanych infrastrukturze drogowej nieprzystosowanej do dzisiejszych czasów. Gdyby przez miasta nie przechodził ruch tranzytowy, a większość ruchu pomiędzy miastami odbywał się autostradami, światła za dnia nie poprawiłyby w istotny sposób bezpieczeństwa. Ale mamy to co mamy.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... 878015,415
Temat trochę przycichł. ;p

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus senior

Padło hasło Niemcy . Niemcy też mają problemy z wypadkami ale nie walczą z tym za pomocą nakazów i zakazów !!!
Moim zdaniem to dobrze , bo nie traktują obywateli jak stada bydła.
Trochę dziwne,bo przecież to najprostsze rozwiązanie : zakazać albo nakazać i już .U nas takie rozwiązanie ma wielu zwolenników ...
Pomijam fakt , że Niemcy to jedyny kraj ,gdzie nie ma ograniczenia prędkości na autostradach,ruch jest bardzo duży a liczba wypadków w stosunku do liczby mieszkańców jest najmniejsza .
Jak pisałem na początku wypadki w Niemczech to problem .
Zrobiono jednak badania i po przeanalizowaniu statystyk postanowiono z tym walczyć . Ale nie nakazami i zakazami !!!
Wydano kilka milionów euro na .... billboardy by uświadamiać ludzi .
Okazało się , że dzięki temu w ostatnich latach liczba wypadków spadła .
Na pewno podróżując po Niemczech zauważyliście te billboardy .
Muede ? Pause !
Albo obrazek kierowcy, który w jednej ręce trzyma kanapkę w drugiej napój i pytanie : Wer faehrt ?
Takie coś dało ludziom do myślenia ,do zastanowienia się , że są kierowcami i muszą być odpowiedziali na drodze za życie swoje i innych .
Były też billboardy ,mające zwrócić uwagę na to by się nie oglądać ale nie pamiętam już ich dokładnie .

Popieram kolegę MB4Ever w kwestii przeglądów technicznych ,które są u nas fikcją .
Uważam tak samo , że zły stan techniczny auta np. niesprawny układ hamulcowy to potencjalnie częstsza przyczyna wypadku niż brak oświetlenia w piękny słoneczny sierpniowy dzień .
Powinniśmy zacząć właśnie od tego by auta jeżdżące po naszych drogach były sprawne technicznie a dopiero później zająć się sprawami drugorzędnymi .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Muede ? Pause !
Albo obrazek kierowcy, który w jednej ręce trzyma kanapkę w drugiej napój i pytanie : Wer faehrt ?
Takie coś dało ludziom do myślenia ,do zastanowienia się , że są kierowcami i muszą być odpowiedziali na drodze za życie swoje i innych .
Były też billboardy ,mające zwrócić uwagę na to by się nie oglądać ale nie pamiętam już ich dokładnie .

Uważasz, że w Polsce bilbordy by poskutkowały? [hihi]
Niemiecka mentalność jest odmienna od polskiej. Polska mentalność nigdy taka nie będzie.

P.S. Jedyne bilbordy jakie by w Polsce pomogły to reklamy, które pokazują drastyczne zdjęcia ciał po wypadku, ale i tak nikt na to nie pozwoli.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Padło hasło Niemcy . Niemcy też mają problemy z wypadkami
Muede ? Pause !
drugorzędnymi .

choc jeden racjonalny głos ktory zauwazył z eniechodzi mi o o te swiałta ,zuzycie zarowek czy pradu tylko o to ze pomysł jest fosc głupi-
1-mozna dostac mandat za ruszenie 1 m bez swiateł gdziekolwiek kazdemu sie moze zdazyc i to jest fakt.CZekam az stra zmiejska i lesnicy uzyskaja uprawnienia do mandatow-mniam![zlosnik]
2-powalona interia juz daje artykuły jak swiatła przerabiac zeby niepodwietlały tablicy,a moze i zeby pozycyjnych z tyłu niebyło bo niepotrzebne i tak dalej-kombinacje po fakcie ze swiatła ok ale z przodu a moze te od deski czy klawisze od szybek juz nie i tym podobne bzdety
3. Teraz by wychodziło jeszcze zeby auta fabrycznie nowe miały automatyczny włacznik swiateł- tu nie mam zartow bo nowoczesne auta maja taką elektronike ze to sie nieprzerobi ot tak i napewno nie przekaznikiem z allegro za 20zł -szczegolnie te najnowsze z Xenonami. itp itd.A wszystko to powinno byc zastąpione dziennymi.Dwie lampki małe na przod o małej mocy i wsio.Widac? widac! i po problemie.Ale to jeden tylko nakaz bedą nastepne -pasy w autobusach,zakz palenia i co tylko.Acha miał ktos jeszcze pomysł zeby motocyklisci jezdzili w kamizelkach odblaskowych :o :lol:

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior

MERCEDES 4 EVER pisze:
choc jeden racjonalny głos ktory zauwazył z eniechodzi mi o o te swiałta ,zuzycie zarowek czy pradu tylko o to ze pomysł jest fosc głupi-

Sorry, ale się nie zgodzę, uważam argument Kolegi Wiki za zupełnie nieracjonalny i nie mający związku z polską rzeczywistością.

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior

Przez lata socjalizmu obywatele przywykli do tego , że rządzący mają rację i lepiej on nas samych zadbają o nasze ziemniaki w naszej piwnicy .
Mi też nie chodzi o same światła ale nie każdy potrafi czytać między wierszami .
Mam prawo do własnej opini ale nie będę już nikogo przekonywał do niej i kończę zabieranie głosu w tym temacie .
Pozdrawiam

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No i po ptoku - powiedzial soltys wyciajac resztki przyrodzenia z sieczkarni!!
Kaczor podpisal ustawe - nie ma odwrotu trzeba swiecic po pruznicy.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Acha miał ktos jeszcze pomysł zeby motocyklisci jezdzili w kamizelkach odblaskowych

Sam tak jeżdże to jest idealny pomysł który popieram. Już mnie raz punto najechało bo mnie nie zauważyło [szalone] . Wyglądało to tak ze lałem paliwo do moto, po nalaniu zamykałem schowek nachyliłem sie i poczułem ze coś na mnie najeżdża powoli ale mocno przyciska do ziemi więc jak jej przy[bip]em w klape to wybiegła z auta i O BOŻE NIE WIDZIAŁAM PANA :roll: od tego czasu woże sie w kamizelce i mam w dupie gadanie ze wyglądam jak idiota wole wyglądać jak idiota na motorze niż w momencie kiedy zdrapują mnie z asfaltu wyglądać jak elelegant.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pomysł zę światłami jak najbardziej ok.
MercSwir: ale chyba jeździsz spacerowo, nie wyobrażam sobie jazdy ~200 w luźnej kamizelce zapinanej na rzepy (co innego kombinzon z wstawkami, no ale to już $$$).

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MercSwir pisze:
MERCEDES 4 EVER pisze:
Acha miał ktos jeszcze pomysł zeby motocyklisci jezdzili w kamizelkach odblaskowych

Sam tak jeżdże to jest idealny pomysł który popieram. Już mnie raz punto najechało bo mnie nie zauważyło [szalone] . Wyglądało to tak ze lałem paliwo do moto, po nalaniu zamykałem schowek nachyliłem sie i poczułem ze coś na mnie najeżdża powoli ale mocno przyciska do ziemi więc jak jej przy[bip]em w klape to wybiegła z auta i O BOŻE NIE WIDZIAŁAM PANA :roll: od tego czasu woże sie w kamizelce i mam w dupie gadanie ze wyglądam jak idiota wole wyglądać jak idiota na motorze niż w momencie kiedy zdrapują mnie z asfaltu wyglądać jak elelegant.

proponuje jeszcze wszystkich ubezwłasnowolnić, zabrac samochody a motocykle zabronic prawem-kamizelki dmuchane dla pieszych i kaski ze swatłami mijania i wszyscy będa cali i zdrowi :lol: :lol: :lol: nieprzyszło ci może do głowy ze ktos woli zginąc z fasonem a nie w kamizelce? :lol:

MB 308 automatic

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Panowie i panie , powiedzcie , a co z efektem cieplarnianym ? W koncu samochod na swiatlach mijania ma zapalonych kilka zarowek : I tak H4 2 * 55W przod , pozycja 2 * 5W przod , 2 * 10W tyl , zegary ok.6W czyli razem : 146W , a jak wiemy zarowka daje 90% ciepla a tylko 10% swiatla. Pomnozmy te 146 W przez ilosc aut w Polsce (jedzacych) - zalozmy ze jest ich 100 tys., to mamy moc bagatela 14mln 600 tys. Watt !!!! Czyli generalnie sie podgrzewamy caly czas . Nie liczac wiekszego zuzycia paliwa, niech bedzie to 1 % (od tych 100000 aut) - niezla kasa dla ... wiecie dla kogo.Dobrze prawię ?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 1618 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00