MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob cze 21, 2025 9:38 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

JareG pisze:
Ile teraz wynosza odsetki sadowe?

Odsetki sądowe = ustawowym (ok 30%)
Nie sądzę aby udało Ci sie wyciągnąć je, powinieneś być zadowolony jeżeli wogóle odbiezesz swoje 1kzł.
Tak sobie myślę, że sąd to nie jest dobry pomysł. Wystarczy pismo do urzędu o zwtot nienależnie pobranych pieniedzy, jak to nie poskutkuje odwołasz się do ... tu mogę sprawdzić do kogo. Jest to szybciej i skuteczniej; dlaczego? instytucje te są zobligowane do utrzymania terminu na odpowiedź, decyzję (max 3tyg.) a sąd może się ciągnąc latami

Rozumiem doskonale Twoją wściekłość ale nie idź do sądu (.. na drugiej czy trzeciej sprawie nie będziesz pamiętał o co poszło)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

RobGas pisze:
JareG pisze:
Ile teraz wynosza odsetki sadowe?

Odsetki sądowe = ustawowym (ok 30%)
Nie sądzę aby udało Ci sie wyciągnąć je, powinieneś być zadowolony jeżeli wogóle odbiezesz swoje 1kzł.

A ja jestem pewny, ze wygram sprawe w sadzie, bo:
1. Przepis wyraznie mowi o cezurze czasowej 8/9.03. Jesli cos wjechalo przed ta data - nie pobiera sie 1k zl, jesli po - pobiera sie (tak mi doniesiono)
2. Jakby nie bylo, mam 3 komplety dokumentow z aut, ktore wjechaly przed 9.03 (jedno nawet dokladnie 9go), zostaly oclone sporo pozniej, a zarejestrowane jeszcze pozniej, wszystkie w tym samym urzedzie, i bez pobierania 1k zl extra..
Tak wiec mam skurwiela na widelcu, musze tylko pomyslec, czy da sie cos wiecej uzyskac..

Cytuj:
Tak sobie myślę, że sąd to nie jest dobry pomysł. Wystarczy pismo do urzędu o zwtot nienależnie pobranych pieniedzy, jak to nie poskutkuje odwołasz się do ... tu mogę sprawdzić do kogo. Jest to szybciej i skuteczniej; dlaczego? instytucje te są zobligowane do utrzymania terminu na odpowiedź, decyzję (max 3tyg.) a sąd może się ciągnąc latami

Rozumiem doskonale Twoją wściekłość ale nie idź do sądu (.. na drugiej czy trzeciej sprawie nie będziesz pamiętał o co poszło)

Mam doswiadczenie z sadami - wlasnie trwa (juz ponad rok) sprawa przeciw blacharzowi, ktory spieprzyl naprawe powypadkowa Skody (nie zrobil podluznicy, a wzial sie za reszte.. ktora tez spierniczyl: urzadzenie do pomiaru grubosci lakieru najczesciej gubilo pomiar = ponad 1mm do blachy jest!)
Moge czekac - jesli 30%, to w zadnym banku, za zadne obligacje tyle nie dostane [zlosnik] [hehe]

BTW: Jak tam boj z dieselkiem?

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00