MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 11:03 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

Bukol pisze:
outsider pisze:
czy nawet polski Filtron też może być)

Błagam ... nieeeee.

używam od pond 3lat ( nei jednego, do PN i MB i Golfa EVO1) i nei było jakich kolwiek problemów... jednak z ciekawości wypróbuje MAN'a - tylko ciekawe ile....
Filtron do MB W123 230E kosztuje na giełdzie w słomczynie 62zł, w sklepie 53zł.... [zlosnik] , wymiana średnio co 3miesiące - żadnych przedmuchów brudu nei zaobserwowałem :o

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
WIX-FILTRON to znakomita marka . Ich produkty naprawdę są dobre - mam na codzień z tym doczynienia i wiem co mówię. Biorąc do ręki Hengsta, Manna, Boldwina, Fleetguarda czy Boscha oraz Filcona [zlosnik] naprawdę nie widać różnicy. Mistrzostwo wykonania i wysoka jakość użytych materiałów. Sprzedaję duże ilości ich produktów i to nie do jakichś tam matizuff i innych dziwnych pojazdów ale do TIRolotów [zlosnik]. A tam nikt nie oszczędza na takich rzeczach jak filtry ponieważ koszty ewentualanych napraw idą w grube tysiące (częsci, robocizna i postój pojazdu który praktycznie nie może stygnąć tylko ma zarabiać). 24 kwietnia jadę zwidzać fabrykę w Gostyniu, na pewno zrobię parę zdjęć i dokładnie będę szukał dziury w całym [zlosnik] . Oczywiście zdam Wam relację [oczko].
Generalizując - Bukol daj im szanse [zlosnikz] - Filcon daje radę i to całkiem nieźle ;)

ps. to nie był tekst sponsorowany [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Marcin S pisze:
Filtron do MB W123 230E kosztuje na giełdzie w słomczynie 62zł, w sklepie 53zł....

AR 033 ?? Ale Cię kroją za ten filter [zlosnik]
Odpowiednik Mann - C 37 107 - około 60 -65 zeta

Tytuł:
wiarus senior

Maniek pisze:
Ad2. Hengst - żadna inna. Filtr powietrza knechta (niby firma renomowana) wygląda jak garażowa podróbka w porównaniu z Hengstem.
Sklep Kal-Car na Powstańców Śląskich 67A w uliczce przy straży
Podobno niezły sklep jest na Mińskiej na Pradze
Pozdrawiam

A to ciekawostka. Ostatnio kupiłem filtr powietrza do mojego gaźnikowego M110 i oto, jak wypada porównanie:

Nowy Hengst z Powstańców Śląskich wygląda właśnie jak garażowa podróbka tego, który miałem w samochodzie (stary był oryginalny ze znaczkiem Mercedes, producent Knecht):

1. Knecht miał metalową "siateczkę" wokół filtra po obu stronach, nowy Hengst ma ją tylką od wewnątrz

2. Rurka do odmy w starym Knechcie jest z metalu (coś ocynkowanego na żółto), w nowym Hengście ta rurka jest z plastiku

3. W starym Knechcie na końcu rurki do odmy jest ten taki metalowy "filterek" (właśnie, co to jest? Ma angielską nazwę "Flame Guard-Arrester"), w nowym Hengście tego nie ma (plastikowa rurka jest pusta), ten filterek dokupiony oddzielnie w Mercedesie kosztuje 20 zł.

Także mam zupełnie odwrotne wrażenia, niż Maniek i oczywiście żałuję, że nie kupiłem tego filtra w ASO.

Pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
PK2 pisze:
"Flame Guard-Arrester"
To jest po prostu tlumik plomieni. Nie trzeba go wymieniac, wystarczy wymyc benzyna albo jeszcze lepiej rozpuszczalnikiem nitro.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus senior

kielbik pisze:
PK2 pisze:
"Flame Guard-Arrester"
To jest po prostu tlumik plomieni. Nie trzeba go wymieniac, wystarczy wymyc benzyna albo jeszcze lepiej rozpuszczalnikiem nitro.

W starym filtrze był zamontowany na stałe, w związku z tym musiałem go dokupić, żeby włożyć do nowego filtra.

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00