MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw wrz 11, 2025 10:17 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

U mnie tez nie było żadnej konserwacji z tylu (tylko farba i ocynk). Wyjechało cale tylne zawieszenie, pompa, wydech - wiertarka w rękę. Bylo sporo niespodzianek. Sprawdź dokładnie "trójkąty" mocowania wózka zawieszenia - u mnie trzeba było częściowo odbudować. Było tez parę dziur w nadkolach pod guma - mimo, ze niczego podejrzanego na pierwszy rzut oka nie było widać.

W124 230E '87
Drink Beer!

wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
Tak więc ciąg dalszy prac nad coupe. Dopiero teraz bo jakoś nie było czasu. W pierwszy dzień wyjechało zawieszenie oraz nowe tłumiki, pompa i filtr paliwa. Czyszczenie "drucianką" odsłoniło kilka nie groźnych spraw:
Skorodowana blacha nad tłumikiem środkowym,
dziura w mocowaniach modułu komfortu,
dziury zaślepione korkami gumowymi (te do ewentualnego spuszczania wody z wnętrza auta) w zasadzie wypadły od razu, średnica otworu teraz jest przynajmniej 0,5 cm większa [zlosnik]
sporo purchli ale dziur pod nimi brak,
ale co najgorsze- totalnie zmasakrowane przewody w zasadzie wszystkie (hamulcowy lewy, przewody paliwowe, i przewody ASD)

Będę chciał wymienić wszystkie na nowe, jeśli okażą się bardzo drogie to mam możliwość zrobić nowe z rurek miedzianych, i tu pojawia się moje pytanie:
Przewody od ASD wyglądają na stalowe - czy jest możliwość zamienienia ich na miedziane?

Mój blacharz ma stosowne narzędzia do zarabiania końcówek przewodów miedzianych, więc nie powinno być problemu.

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

postmajtek

U mnie podobnie, nadzarte ale brak dziur,w nadkolach jakby sie rozlazilo na laczeniach( coz , ma swoje lata)najgorsze kwiatki czaja sie pod guma i czarnym lojem, najmniej tam gdzie lakier.jest takie miejsce -przynajmniej w TE, gdzie laczenie trzech blach wypada dokladnie w miejscu piaskowanym przez strumien spod kola, a na dodatek jest 2 cm ponad oslaniajacym fartuchem z plastiku.( moze by na tyl pelne nadkola zalozyc ? Tez zastanawiam sie nad przewodami. Moj magik mowi ze "miedziane" latwiej sie uklada, te oryginalne trzeba ponoc doginac i jest z tym troche klopotu. Kolo warszawy robia w Pruszkowie.Pomimo ze wyglada to strasznie , po blizszych ogledzinach wydaje sie byc nalotem ( przynajmniej u mnie) nie penetrujacym w glab struktury. Ciekawe czy komus strzelil taki przewod?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00