To co robią w WK z żądaniem pieczątki niestety nie znajduje oparcia w żadnym przepisie (kiedyś tak było, jak była opłata skarbowa i wynikało to z ustawy). We Wrocku swego czasu już też chcieli nie wiadomo czego, aż ludziska zaczęli żądać odmownych decyzji i się skończyło. Zresztą WK sam wysyła info o rejestracji pojazdu do skarbówki, więc US może sobie wzywać pacjenta, jeśli ma jakieś zastrzeżenia. Nie ma natomiast obowiązku zgłaszania umowy w US, a jedynie obowiązek składania deklaracji (nie tylko PCC, bo można dostać w darowiźnie i jest wtedy SD). I na to akurat jest przepis, a że ludzie bezwolnie poddają się biurokracji to ich sprawa. Ja rejestrowałem sec'a 2 m-ce, ale się nie poddałem urzędniczej woli. W końcu obyło się bez decyzji odmownej i odwołania. We Wrocławiu, jak i w Trzebnicy (przerobione na żonie) nie przyjmują deklaracji bez powodu. Jeśli ktoś utrzymuje, że wartość rynkowa nie powoduje powstania zobowiązania podatkowego to nie składa deklaracji. Oni dostają i tak info z WK i sami sobie sprawdzają - jeśli skłamiesz, mają 5 lat na upomnienie się i odsetki (tylko pcc).
_________________ MB W126 560SEC Lorinser 1986 r. MB W124 E320 Coupe 1995 r. - ex Alfa Romeo Brera 2.4JTDM '07 -ex MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r. Nissan 350z '08 (480KM TT) Ferrari Testarossa '91 Intrall Lublin III '05 2oo: Honda CBR 1000RR '08 Aprilia RSV4
|