RaV22 pisze:
Jeżeli kupiłeś samochód z polisą, a sprzedający nie wypowiedział polisy (ma na to właśnie 30 dni) to polisa nadal obowiązuje do jej końca. Możesz tę polisę wypowiedzieć w KAŻDEJ chwili i podpisać nową u innego ubezpieczyciela. Jeżeli chcesz ja wypowiedzieć MUSISZ to zrobić NIE PÓŹNIEJ niż 1 dzień przed upływem terminu polisy. Przerabiałem to 3 tygodnie temu. Wypowiedzenie w postaci PISEMNEJ przesłane listem poleconym (najlepiej z potwierdzeniem odbioru) lub osobiście w oddziale ubezpieczyciela. Jeżeli nie wypowiesz to polisa automatyczne jest przedłużona na kolejny rok.
Nie wiem, skąd się urwałeś, ale poczytaj sobie ustawę o ubezpieczeniach obowiązkowych, bo na razie sadzisz straszne farmazony i wprowadzasz kolegę w błąd.
Żeby nie było niejasności wyprostuję twoją wypowiedź:
Sprzedający nie wypowiada, tylko ZAWIADAMIA ubezpieczyciela w ciągu 30 dni o fakcie sprzedaz auta, kupujący, jeśli nie chce kontynuować tej polisy, to w ciągu 30 dni od zakupu musi ją wypowiedzieć i zwrzeć nową polisę OC u dowolnego ubezpieczyciela.
Jeśli nie chcesz kontynuować poisyna kolejny rok, to najpóźniej na 1 dzień przed jej końcem musisz ją wypowiedzieć, bo jeśli nie, to przedłuża sie automatycznie, chyba, że płacona była w co najmniej 2 ratach, lub był to kolejny rok u tego samego ubezpieczyciela. W tych przypadkach polisa się nie przedłuża automatycznie.
Wracając do głównego wątku: jeśli wypowiedziałeś po więcej, niż 30 dniach, to niestety za późno i TU nie będzie chciało zerwać umowy. Możesz sprobować przekonać ich, że masz inną polisę, mogą wtedy rozwiązać umowę z tobą, ale to zależy od ich dobrej woli, bo nie muszą tego robić.
Wszystko musi być na piśmie, najlepiej listami poleconymi z potwierdzeniem odbioru.
Jeśli się nie uda, to musisz opłacić 2 polisy, bo inaczej pewnie TU zleci sprawę firmie windykacyjnej i docelowo koszty się powiększą.